Aniston

Kokain

Smart eller dumt?

Det her er historien om Dorte. En af de historier, som jeg ville ønske, jeg ikke skulle skrive, og hvis så med en slutning, som var meget anderledes. Desværre er vi kun tilskuere til folks liv, drejebogen til det har vi kun en meget lille indflydelse på.

Dorte
Kokain
Da jeg lærte Dorte at kende, var hun 14 år, og jeg var 16 år. Vi boede begge i det berygtede Vollsmose, og livet var stort og forunderligt. Hendes far kaldte vi alle Arne sodavand, og han var manden, man gik til, hvis man skulle sælge hælervarer eller købe noget til mistænkeligt billige penge.

Hendes mor husker jeg som en stille grå mus, der sjældent havde en egen mening, og hvis så holdt den for sig selv.

Dorte havde to storesøstre og en tvillingbror, som vi ofte turnerede byen tyndt sammen med, og som var hendes mandlige modstykke. Tit var der ballade hjemme hos hende, og i starten boede hun derfor tit hjemme hos mig. Da mit eget hjem heller ikke var det nemmeste, flyttede vi samme dag, vi mødte en amerikaner, som var udstationeret herhjemme, og som havde et helt hus, vi kunne boltre os i.

Det var også ham, som introducerede os for coke. Han havde haft det med herover i små, brune flasker, og når det kom på bordet, var det som at sidde midt i en amerikansk film. Det var nok også mere det, der imponerede os end selve stoffet og dets virkning, og selvfølgelig tog vi vores del.

Når man er teenager, er der ikke noget værre end at føle, man ikke har tjek på tingene, og endnu værre at vise det. Første gang jeg prøvede det, fik jeg vist for meget, for jeg blev virkelig syg og rystede af kulde, alt imens sveden haglede ned ad kroppen på mig. Jeg bildte både mig selv og de andre ind, at jeg nok havde fået en gang influenza, og allerede næste weekend var der ingen problemer, da jeg tog det igen.

Nu er det mange år siden, at jeg var 16 år, og min og Dortes vej skiltes for mange år siden. Jeg rejste verden rundt med rygsæk, indtil jeg som 25-årig fik mit første barn. Jeg slog mig ned og blev det, som nogle med et suk ville kalde borgerlig. Dorte derimod blev stående, hvor hun var og fortsatte som altid. I mange år så jeg hende ikke, indtil vi for to år siden ved et tilfælde endte med at bo i samme, lille by, kun få gader fra hinanden.

Det var mere end tydeligt, at vi havde ændret os meget, og at vi nu hver især levede et liv, som nok ikke kunne være mere forskelligt. Alligevel var jeg glad for at se hende igen, og ikke mindst for at kunne genopleve og genopfriske alle de sjove barndomsminder. Det hele var dog ikke udelukkende sjov, i mellemtiden var nemlig hendes ene søster og hendes tvillingbror begge døde af kræft, noget som tog meget hårdt på hende.

Forrige fredag var jeg til Dortes begravelse. De fandt hende på et toilet i Odense. Dorte døde af en overdosis.
ANNONCE
Kokain
Fakta
Dengang Dorte og jeg selv var teenagere, var coke noget, som kun de rige og smukke kunne få og havde råd til. Et gram kostede hele 3000 kroner og kunne kun erhverves, hvis man kendte de rigtige mennesker. Det har ændret sig i dag, hvor det er blevet allemands eje, og hvor man nærmest får det smidt i nakken.

Prisen i dag er faldet helt nede på 400 kroner for et gram. Egentlig er gramprisen stadig den samme, men når det i dag sælges så billigt, er det fordi, helt op til 60 procent af indholdet er knuste piller, laktose og i nogle tilfælde små glasskår. Grunden til, at man kan finde glasskår i kokain, er den simple, at skårene skærer de små vener i næsen op, og man dermed hurtigere får en virkning.

Kokain er i dag så udbredt, at man for nylig endda fandt spor af det på toiletterne i vores folketing. Det er ikke længere forbeholdt de rige og de smukke, men et stof som mange i dag forbinder med en god aften i byen og som en fast ingrediens.

Mange ser kokain som "de smartes stof", og forbinder ikke det at indtage kokain med et misbrug, og ser endnu mindre sig selv som værende i gruppe med narkomaner. Fakta er dog, at stoffer er stoffer, og at en narkoman ikke kun er en heroinmisbruger. Indtagelse af kokain, også over en kortere periode, kan medføre stærke paranoier, og en overdosis kan medføre en hjerneblødning, som man øjeblikeligt kan dø af, og som i værste fald kan gøre en til en grønsag for livstid. Man har ikke nogen muligheder for at kende renheden af stoffet, og kun få procents forskel kan ændre en optur til en overdosis.

Kokain kan både sniffes, sprøjtes og ryges; forskellen består kun i den hurtighed, hvormed man opnår den ønskede effekt. Ved rygecocainen koger man typisk kokainen i salmiakspiritus først, for at få en konsistens, som gør den egnet til at ryge.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce