Aniston

Klamydia

En undersøgelse af en klam kønssygdom...

Ifølge Sundhedsstyrelsen, er klamydia både den mest udbredte kønssygdom i Danmark, og den sexsygdom der spreder sig hurtigst. Hvad er symptomerne og hvordan beskytter du dig bedst? Du finder nogle af svarene her!
Klamydia
En gynækologisk undersøgelse er nok ikke på de fleste kvinders top-10 liste? Men den burde nok være det. Ifølge www.netdoktor.dk skønnes det nemlig, at der i Danmark findes mellem 12.500 og 14.000 nye former for klamydia hvert år. Dette tal virker umiddelbart chokerende højt, men hold fast, der frygtes nemlig at mindst dobbelt så mange er smittede af denne infektion.

Hvad er klamydia?
Klamydia er en kønssygdom, der smitter gennem seksuel kontakt. Grunden til at det er den mest udbredte kønssygdom, skyldes at infektionen smitter meget hurtigt. Derudover er det en bakterie, som sætter sig i underlivet på mænd og kvinder. Bliver denne bakterie ikke opdaget i tide, kan den sprede sig i underlivet og give betændelse.
 
Hvad er symptomerne?
Klamydia er desværre ofte symptomfri, hvilket gør det svært at opdage infektionen på egen hånd. Alligevel er der visse ting, som du skal være opmærksom på; til at begynde med kan klamydia forårsage hyppig vandladning.

Herudover kan symptomerne være:
• Udflåd fra penis eller livmoderhals
• Irritation i urinrøret
• Svie i kønsdelene
• Kontakt- og pletblødninger (med kontaktblødning menes der pletblødning efter samleje)
ANNONCE
Klamydia
Behandling
Når du skal undersøges for at være smittet af infektionen, foregår det rent praktisk ved at, der for kvinders vedkommende, foretages et celleskrab fra livmoderhalsen og for mændenes vedkommende fra urinrøret. For kvinders vedkommende bør denne undersøgelse ikke gøre ondt, men kan selvfølgelig vække ubehag.

Hvis diagnosen viser sig at være positiv, består behandlingen af en antibiotikakur. Denne kur gælder ikke kun dig selv, men også partner, samlever, bonus-ven; kort sagt, de personer du har haft seksuel kontakt med. Det anbefales at få foretaget en kontrolundersøgelse, så der er sikkerhed for at infektionen er blevet udryddet.

De fleste infektioner diagnosticeres hos kvinder, men det anslås at klamydia er lige udbredt hos begge køn. Hvilket vil sige at mænd i hyppigere grad undgår at lade sig teste. Det har store konsekvenser ikke at blive tjekket, hvis du er smittet med klamydia.

Her er nogle af dem, listet af Sundhedsstyrelsen:
• Underlivsbetændelse
• Ufrivillig barnløshed (kvinder)
• Graviditet uden for livmoderen (kvinder)
• Kroniske underlivssmerter
ANNONCE
Klamydia
Forebyggelse
Klamydia kan først og fremmest undgås ved at dyrke sikker sex, det vil sige brug af kondom. Herudover er det en god ide hyppigt at lade sig tjekke for kønssygdomme, alt efter hvor aktivt et sexliv man fører sig med forskellige partnere.

En anbefaling er årligt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, medmindre der opdages symptomer på en infektion. Husk at oplyse lægen om, at du ønsker en test foretaget på klamydia. De gør det nemlig ikke af sig selv i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse. Det er vigtigt at du kan føle dig tryg og fortrolig med din læge, hvorfor at hvis du føler utilfredshed eller utryghed, altid kan skifte læge! Sørg for at få stillet de spørgsmål, du er i tvivl om, også selvom de er svære og pinlige at få formuleret.

Få foretaget denne undersøgelse selvom du har fundet drømmeprinsen! Klamydia behøver nemlig ikke at være en fornyelig opstået smitte, den kan sagtens komme fra din eller din partners tidligere bekendtskaber. Så inden du smider kæresten på porten, så sørg for at få en god snak med lægen og din kæreste!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce