Aniston

Kerstin Ekman

Stærke romaner fra Sverige

Sveriges prisbelønnede og anmelderroste romanforfatter har længe glædet og begejstret en stor læseskare med sine velskrevne og vedkommende romaner. Og med triologien "Ulveskindet", har Kerstin Ekman lavet endnu et mesterværk, der går ind under huden på sine læsere.
ANNONCE
Kerstin Ekman
Kerstin Ekman er født den 27. august 1933 i Östergötland i Sverige. I 1957 blev hun magister i filosofi. Hun begyndte i 1959 at skrive kriminalromaner og i 1962 udkom hendes første roman, "30 meter mord".

Fra 1965 til 1970 var hun lærer på en folkeskole udenfor Uppsala. Herefter stoppede hun med at arbejde til fordel for hvervet som forfatter. I 1978 blev hun medlem af Det Svenske Akademi, men stoppede som aktivt medlem igen i 1989.

Samfundskritiske kriminalromaner
Kerstin Ekmans første romaner er krimier, men sidenhen er de blevet mere samfundskritiske. Kriminalromanen udgør dog stadig grundmønstreret i mange af hendes bøger, hvor de tilfører spænding, men udenom væver hun et nuanceret billede med mange forskellige indfaldsvinkler som for eksempel; social historie, kønsroller, seksualitet, mytologi, filosofi og in
Kerstin Ekman er en yderst menneskelig forfatter. Hendes historier ses fra kvindernes og børnenes perspektiver. Disse har nemlig altid været anset for at være de lavest placerede i samfundet, på trods af, at det ofte er dem, der bærer og bevarer de grundlæggende menneskelige værdier.

Hun beskriver kvindens liv i et historisk perspektiv. Det liv, der er levet på de hårdeste præmisser gennem de seneste hundrede år. Handlingen i hendes romaner foregår oftest i de yderste grænser af Sverige, hvor naturen spiller en vigtig rolle for menneskets overlevelse. Samtidig beskriver hun den begyndende industrialisering, og hvordan den forråder livet i pagt med naturen.

Når virkeligheden møder mytologien
Kerstin Ekman skriver på en meget nærværende og levende måde. Hendes personer er så virkelige, at man næsten ikke kan slippe dem igen, når man først har lært dem at kende. Desuden formår hun at gøre omgivelserne levende. Hendes beskrivelser af de vilde skove, der klynger sig til de endnu vildere bjerge så langt mod nord i Sverige, får en til selv at høre vinden hyle i grantoppene og vandet ringe i bækken. Altid er der lidt af den gamle magi og mystik tilbage herude på kanten, selv om det moderne samfund og industrien nærmer sig.

Der er utroligt meget stemning i Kerstin Ekmans romaner. "Røverne i Skuleskoven" og "Arilds Tegn" flyder med magi og gammel mytologi, men stadig mærker man virkeligheden stå på lur med sine maskiner lige uden for synsvide.

"Hændelser Ved Vand" er krimi helt ud til fingerspidserne, og der er spænding fra start til slut. "Ulveskindet" er en utrolig nærværende samfundskildring af livet i den yderste kant af Sverige. Her møder den moderne kvinde den gamle overtro og oplever opgøret mellem udviklingen og naturen.

Man vil næsten snyde sig selv, hvis ikke, man giver sig lov til at læse Kerstins Ekmans fantastiske romaner, så det er bare om at komme igang.
ANNONCE
Kerstin Ekman
Bibliografi
  • Skrabelodder (Ulveskindet 3) (2004)
  • Rørte Vande (Ulveskindet 2) (2002)
  • Arilds Tegn (2001)
  • Guds Barmhjertighed (Ulveskindet 1) (2000)
  • Gør Mig Levende Igen (1997)
  • Pukehornet (1995)
  • Hændelser Ved Vand (1994)
  • Knivkasterens Kvinde (1990)
  • Røverne i Skuleskoven (1989)
  • Hunden (1986)
  • En By Af Lys (Katrineholmsuiten 4) (1984)
  • Englehuset (Katrineholmsuiten 3) (1979)
  • Mørke og Blåbærris (1978)
  • Springkilden (Katrineholmsuiten 2) (1977)
  • Hekseringene (Katrineholmsuiten 1)  (1977)
  • Dødeklokken (1977)
  • Den Flammende Ovn (1965)
  • Tre Små Kinesere (1964)
  • 30 Meter Mord (1962)
ANNONCE
Del

Seneste nyt