Aniston

Kan teknologien udfase konventionelle cigaretter?

Løsning eller blot udskydelse af et uundgåeligt problem?

Der er generelt meget snak om, hvordan vi bliver røgfri.

Med god grund.

Et øget fokus på cigaretters skadelige indvirkning kan måske være medvirkende til, at vi på sigt kan blive røgfri. Og hvis ikke, så kan det være, at en prisstigning kan gøre tricket. Der er mange gode bud på, hvordan vi kan blive røgfri, men alligevel lader det til, at det er en vane, der hænger ved hos mange.

Hvorvidt rygning er godt eller skidt vil ikke være i fokus her. Der er heller ingen løftede pegefingre eller opfordringer til hverken det ene eller det andet. Hvad der derimod vil være fokus på er teknologi. For som vi alle sammen ved, er den – og har den været – i rivende udvikling de sidste mange år. Og nu også når det kommer til tobak.

ANNONCE
Kan teknologien udfase konventionelle cigaretter?

Kan tobak og tech forenes?

Tobaksproducenten Phillip Morris har sat et ambitiøst mål om at udfase konventionelle cigaretter og har derfor investeret både tid og penge i at udvikle en lang række avanceret teknologi, der potentielt kan gøre tobak mindre sundhedsskadeligt. Tobaksproduktet hedder IQOS og kan nok bedst beskrives som noget, der ligger et sted mellem en konventionel cigaret og en e-cigaret. Forskellen fra e-cigaretten er dog, at hvor e-cigaretter bruger en nikotinholdig væske, som bliver opvarmet, bruger IQOS rigtig tobak, som den varmer op i stedet for at brænde.

IQOS består af to elementer: En intelligent elektronisk opvarmer, selve IQOS’en, samt en rulle af specielt behandlet tobak, en såkaldt HEETS, der sættes ind i opvarmeren. IQOS fungerer så ved, at opvarmeren varmer tobakspinden op til omkring 350 grader, så der skabes en damp i stedet for at tobakken brændes af. Phillip Morris’ undersøgelser viser nemlig, at når man med IQOS fjerner forbrændingen, ses en gennemsnitlig reduktion i dannelsen af skadelige eller potentielt skadelige stoffer på op imod 90-95% sammenlignet med en almindelig cigaret.

Selve IQOS’en er et avanceret elektronisk stykke teknologi, der indeholder et unikt og patenteret opvarmnings-system, der sikrer en ensartet og kontrolleret opvarmning af tobakken. Temperaturen måles via en indbygget software, der sikrer den helt rette temperatur. Selve opvarmningen sker via et lille blad, der bl.a. er lavet af guld og platinium, som HEETS’en stikkes ind i.

ANNONCE
Kan teknologien udfase konventionelle cigaretter?

Tobakken, der bruges, er udviklet af en specielt behandlet tobak, og selvom rygeren måske umiddelbart skal vænne sig til, at der ikke er nogen smag af røg, så fortæller Phillip Morris, at der ikke er nogen tvivl om, at det er sådan tobak smager. Og det er netop det, der er pointen: At folk ikke skal føle, de mangler noget, når de ryger på en IQOS.

Løsning eller blot udskydelse af et uundgåeligt problem?

Idéen med IQOS er at flytte så mange rygere som muligt væk fra cigaretter netop ved at komme så tæt som muligt på både smag og de rituelle aspekter ved almindelig cigaretrygning. Men eftersom vi ved, at vaner generelt kan være svære at slippe af med, er spørgsmålet, hvorvidt skadevirkningerne ved IQOS er så meget mindre, at det er værd at ændre en så indgroet vane for?

Ved Phillip Morris er man ret forsigtig med at konkludere på selve risikoen, før man er længere med forskningen. Dog antyder man, at produktet formentlig er mindre skadeligt end at ryge cigaretter, hvilket underbygges af de forskningsresultater, som ligger offentligt tilgængelige på www.pmiscience.com.

ANNONCE
Kan teknologien udfase konventionelle cigaretter?

I forhold til, hvorvidt IQOS er et godt alternativ eller ej, er argumenterne mange. Og forskellige. Og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvorvidt man har fundet en løsning, eller om man blot udskyder et uundgåeligt problem.

Målet er selvfølgelig at blive 100% røgfri, men som vi allerede har set, er det ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Derfor synes vi, det er spændende at se på og forholde os - kritisk, selvfølgelig - til de tiltag, der måske kan hjælpe os mod målet. Også selvom de ikke er entydigt gode.

Måske bare lidt bedre.

Hvis du er interesseret i en decideret anmeldelse af produktet, har Chefredaktøren ved vores søstermedie Connery testet IQOS, og du kan læse hans tanker om produktet her.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce