Aniston

Kampråb fra en tigermor

Tankevækkende indblik i en kinesisk tilgang til opdragelse.

Kampråb fra en tigermor
Som ganske almindelig dansk mor, kan det være meget svært at sætte sig ind i den måde, som andre kulturer opdrager deres unger på.

Og det kan være svært på nogen måde at få en forståelse for, hvorfor tilgangen til opdragelse er så markant anderledes.

Men Amy Chua giver i sin nye bog "Kampråb fra en tigermor" et indblik i, hvordan hun, som vestlig med kinesiske forældre, opdrager sine unger, og det er både interessant, tankevækkende og skræmmende læsning.

Tilgangen til opdragelse
Det er helt grundlæggende, at alle forældre ønsker at gøre, hvad der er bedst for deres barn.

Det er ganske enkelt et beskyttergen, som træder i kraft lige så snart, man kaster øjne på sit barn første gang. 

Men tilgangen til barnet er forskelligt - afhængigt af hvem du er, og hvor du kommer fra.

Således er din og min tilgang til børneopdragelse sandsynligvis forskellig. Således også Amy Chuas ...

Tough business at være kinesisk barn
Amy Chuas bog viser, at kinesiske forældre har en grundlæggende anden måde at opdrage deres børn på.

Hvor vestlige forældre over en bred kam lægger vægt på at respektere deres børns selvstændighed og opmuntrer dem til at forfølge deres drømme, så anstrenger kinesiske mødre sig, ifølge Amy Chua, på, at forberede deres børn på fremtiden ved at stille meget store krav - og derigennem udstyre børnene med ikke blot færdigheder, men med disciplin og højt selvværd samt evnen til at klare sig selv i en hård verden fra barnsben.

Og det er tough business af være kinesisk barn! Hvis man stoler på Amy Chua bliver man smasket i hovedet med barske realiteter lige fra, man bliver født.

Tankevækkende og dybt provokerende
"Kampråb fra en tigermor" har da også vakt enorm opsigt på verdensplan, siden den udkom i USA i januar 2011.

Bogen er en hudløst ærlig, ofte meget morsom og tankevækkende samt helt igennem provokerende fortælling om amerikansk-kinesiske Amy Chuas opdragelse af døtrene Sophia og Lulu.

En opdragelse, som vil forekomme de fleste vestlige forældre meget ekstrem.

Eksempler på Amy Chuas tilgang til opdragelse er blandt andet, at hendes døtre for eksempel aldrig har fået lov til at overnatte hos en veninde, have legeaftaler, være med i skolekomedier eller se tv og spille computerspil.

Brændte tøjdyr
Kinesiske tigermødre, og således og Amy Chua, ser barndommen som en træningsperiode, hvor man skal klædes på til voksenlivet.

For Amy Chuas døtre indebar det undervisning i kinesisk (selv de jo ikke er kinesiske), matematikprøver på tid og minimum 2-3 timers daglig øvetider på deres instrumenter - uden pause i ferier og med dobbelt pensum i weekenderne. Og resultaterne er ikke udeblevet: Begge piger er exceptionelt dygtige studerende, Sophia optrådte i Carnegie Hall som 14-årig, og lillesøster Lulu har vundet flere priser for sit violinspil.
 
Men prisen for de imponerende resultater har været høj.

I bogen fortæller Amy blandt andet om, at hun truer sin ældste datter med at brænde hendes tøjdyr, hvis ikke hun spiller et musikstykke perfekt. Og vi hører om Amys kampe med den yderst viljestærke Lulu fra datteren er kun tre år gammel - kampe, som kun bliver mere ekstreme, som årene går.
 
Amy kræver imidlertid lige så meget af sig selv, som hun kræver af sine døtre, og igennem sit gigantiske engagement og den enorme mængde tid hun investerer i pigernes opdragelse, skinner hendes store kærlighed til pigerne også igennem - trods ekstremiteten.

"Kampråb fra en Tigermor" handler således om ekstrem kærlighed - på en anderledes facon, end vi er vant til. Og det er både lærerigt, inspirerende, skræmmende og meget tankevækkende.
 

"Kampråb fra en tigermor" er skrevet af Amy Chua og udkommet fra Gads Forlag den 30. maj 2011
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce