Aniston

Kaffe

Hvor godt er kaffe for din sundhed? Få ophævet myterne om kaffens virkning

Mange af os dyr til det hver dag. Føler ikke vi kan komme igennem dagen uden.

Alligevel har vi det ofte dårligt over, at vi indtager det, for vi føler os usunde. Du ser kaffen som din ven og fjende på samme tid, men hvor alvorligt står det egentligt til med denne folkedrik?
ANNONCE
Kaffe
Dine øjenlåg bliver tungere og tungere. Dine øjne falder gentagende gange i. Du bliver frustreret og kigger på dit ur. Over to timer til du har fri fra arbejde. Hvad gør du?

Du kæmper dig op ad stolen, og famler dig frem mod kaffemaskinen, hvor de dyrebare dråber drypper fra. Du ser, du ikke er den eneste, hvis krop hungrer efter den sorte, varme drik. Foran dig står en endeløs række af jakkesæt og kontormus og hænger med tunge og matte øjne.

Kaffen som de fleste af os kaster os over, når det står dårligst til med energien og overskuddet. Hvor godt er det for vores krop, fysiske som psykiske velvære?

Det er alment kendt, at koffein, som er i kaffen, har nogle effekter på vores krop. Virkningerne har især en virkning på vores kredsløb, centralnervesystem og stofskifte. I en kop kaffe er der 200-300 miligram koffein, som får vores puls til at stige, sætter skub i kredsløbet, øger blodtrykket og hermed gør os friskere.

Sundt eller usundt?

Grøn eller sort te, tesorter der begge er populære for at have sunde virkninger på den menneskelige krop. De er forfriskende, øger stofskiftet, indeholder utallige vitaminer, stimulere immunforsvaret, har en rensende effekt, er muskelstyrkende og ikke mindst hæmmer de udviklingen af kræft. Kaffe sakker i forhold til te dog lidt bagud med hensyn til beviste positive effekter.

Men som i te er der også i kaffe en række antidioxidanter, som skulle kunne forebygge en række forskellige kræftformer. Undersøgelser har vist, at folk der drikker kaffe har mindre risiko for at udvikle kræft i mundhulen, svælget, spiserøret og tyktarmen.

Som det er med så meget, så er et overforbrug ikke sundt. Sådan er det også med kaffe, det er heller ikke sundt for vores krop på lang sigt. Koffeinen giver os en falsk følelse af friskhed, da vores træthed naturligt kommer, fordi vi mangler søvn, og koffeinen fjerner denne følelse, selvom kroppen stadig er ligeså træt.

Hvorvidt det kan betale sig, at have dårlig samvittighed over, at man måske dagligt indtager store mængder kaffe, afhænger i det store hele af, hvor meget betydning, man tillægger de ovennævnte fordele og ulemper. Der hersker også en række myter omkring kaffe, som jeg i nedenstående vil forsøge at løse op på.
ANNONCE
Kaffe
Myte 1: Jeg er afhængig af kaffe.

Det er faktisk sådan, at man godt kan få koffeinabstinenser. Hvis du er vant til at drikke meget kaffe og lige pludselig skifter over til koffeinfri kaffe, kan du få ondt i hovedet en dags tid eller to. Dette kan en heftig kaffedrikker, som holder op også få.

Årsagen til hovedpinen ligger i, at der i almindelig kaffe også er nogle bitterstoffer ved navn methylxanthine, som sammen med koffeinen er det, der giver den samlede smagsoplevelse. Når man ikke får sit daglige input af dem, fremprovokeres denne hovedpine.

Myte 2: Kaffe slanker.

Det er rigtigt, at koffein, der er i kaffe, øger forbrændingen, men denne virkning fortager, hvis man regelmæssigt drikker kaffe. Så du kan kun nyde, at dit stofskifte stiger, hvis du drikker kaffe eller andre koffeinholdige drikke, samt spiser koffein-piller med store mellemrum.

Så kaffe er ikke et slankemiddel.

Myte 3: Kaffe er skadeligt for gravide kvinder.

En almindeligt dagligt forbrug, som svarer til 2-3 kopper, skulle ikke kunne skade barnet i en gravid kvinde. Ved overdrevent forbrug kan der dog være risiko for, at barnet bliver født med lavere fødselsvægt, ligesom risikoen for abort også øges.

Myte 4: Kaffe er vanddrivende, og derfor ikke godt at drikke om sommeren, når det er varmt.

Efter meget research viser det sig, at denne myte på sin vis holder stand. Undersøgelser i udlandet har vist, at kaffe skulle virke akut vandrivende på folk, der ikke ofte drikker kaffe, men skulle ingen effekt have på folk, der regelmæssigt drikker det. Derimod fortæller undersøgelser herhjemme, at det er ren overtro at sige, at kaffe er vandrivende.

Så der skulle intet galt være med at medregne kaffe, sammen med vin, øl og sodavand, i væskeregnskabet til sommer.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce