Aniston

Julen er højsæson for indbrud

Forsikringsselskaberne forventer op til fem gange så mange indbrud juleaften som på et normalt døgn. Omkring 1.000 hjem kan se frem til uønskede gæster.

Trods finanskrise køber danskerne tyverialarmer som aldrig før. Er man på familiebesøg i juledagene er der forhøjet risiko for, at man kommer hjem til en ubehagelig
Julen er højsæson for indbrud
overraskelse. Forsikringsselskaberne forventer nemlig op til fem gange så mange indbrud juleaften som på et normalt døgn.

'Tyvene ved godt, at omkring halvdelen af alle danske hjem er forladt juleaften, og at mange også er væk de øvrige juledage', siger Per Bloch-Frederiksen, der privatmarkedschef i Danmarks førende sikkerhedsselskab, G4S.

Forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, lavede sidste år en prognose, der viste, at over 1.000 danske hjem kan forvente indbrud i løbet af de tre juledage. Flest indbrud - ca.500 - forventes selve juleaften, mens de sidste 500 fordeler sig på 1. og 2. juledag.

Voldsom stigning i indbrud
De forventede anslag på julefreden kommer i kølvandet på et år, hvor der har været en voldsom stigning i antallet af indbrud. Ifølge Danmarks Statistik blev der således anmeldt 29.726 indbrud i villaer og lejligheder i årets første tre kvartaler. Det er en stigning på hele 23 procent i forhold til den samme periode sidste år. Dertil kommer over 10.000 indbrud i sommerhuse, garager og lignende.

Hos G4S mærker man da også en stigende interesse fra folk, der ønsker at sikre sig mod ubehagelige overraskelser. På trods af finanskrisen stiger salget af privatalarmer, der er tilknyttet en godkendt alarmcentral, i øjeblikket med 35 procent i forhold til tredje kvartal.

'Det, kunderne efterspørger, er den professionelle løsning, hvor der står mennesker bag ved. Vi har et korps på 900 vagter, der er parat til at rykke ud, når alarmen går', siger Per Bloch-Frederiksen.

Lys og julemusik
ANNONCE
Julen er højsæson for indbrud
Forsikring & Pension har en række forslag til, hvordan man undgår juletyven. Forsikringsbranchen slår selvfølgelig fast, at vinduer skal være forsvarligt lukket, og at alle døre skal være låst.

Desuden skal man sørge for, at ens hjem ikke ser mørkt og forladt ud. F.eks. er det en god ide, at der er lys og julemusik, når mørket falder på. Og er man væk i flere dage, bør man - hvis man bor i villa - lave en aftale med naboer om snerydning og grusning.

Det mest effektive våben mod indbrud er dog tyverialarmen.

'Statistikker viser, at langt de fleste indbrudstyve giver op allerede foran hoveddøren, når de ser vores alarmskilt. Med en alarm kan man fjerne omkring 70 procent af risikoen for indbrud. De nyeste tal viser således, at 99,5 procent af vores kunder undgik indbrud sidste år', siger Per Bloch-Frederiksen.

Også så lige et sidste råd: 'Lad være med at skrive på Facebook, hvad man skal i julen - det er jo en invitation, hvis man har en åben profil', siger Per Bloch-Frederiksen.

Undgå juletyven  - Tips og gode råd

Ingen kan gardere sig 100 procent mod indbrud, men med lidt omtanke er det muligt at gøre det så
ANNONCE
Julen er højsæson for indbrud
svært for tyven at finde ud af, om et hjem er forladt eller ikke er forladt. Og er tyven i tvivl, vil han i de fleste tilfælde gå videre.

- Vinduer skal være lukket forsvarligt og alle døre låst.

- Uanset om du er væk en aften eller flere dage, bør du sørge for at dit hjem ikke ser mørkt og forladt ud.

- Der skal være lys og julemusik, når mørket falder på. Brug tænd-sluk-ur, eller få naboer eller venner til at tænde og slukke på de rigtige tidspunkter.

- Bor du i villa, så få en aftale om snerydning og grusning med naboer eller venner. Har en af naboerne to biler, kan den ene måske parkeres hos dig.

- Er du væk en hel uge, så aftal tømning af postkasse, og bor du i villa, så få nogen til at bruge din affaldssæk.

- Har du en bankboks, så brug den til opbevaring af smykker og værdipapirer.

- Fotografier eller videofilm af hjemmet kan være en god dokumentation, hvis du alligevel er uheldig og få besøg af en indbrudstyv.

- Giv for en sikkerheds skyld naboen et telefonnummer, hvor du kan træffes, hvis noget skulle ske.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce