Aniston

julemaden og julevinen

Hvad spiser/drikker I juleaften? Og savner I inspiration dertil?

Hvad spiser I til jul? Er I til den traditionelle and eller står der en god klassisk flæskesteg på bordet juleaften? Er I innovative og laver frisk rødkål, er I til glassets glæder? Her er lidt tips til både den traditionelle og den innovative juleaften.
julemaden og julevinen
For at starte med noget man kan forholde sig til, så får vi både and og flæskesteg i min familie. Meget traditionelt, men med et twist. Jo jo, stegen og anden skal der ikke pilles ved, men tilbehøret kan gøres interessant på utrolig mange måder. Vi holder os til den traditionelle måde med rødkål og bagte æbler, men rødkålen laver frisk.

1 rødkålshoved

Lidt fedt fra andestegen

Appelsin fileter

Appelsinsaft

Rødkålshovedet snittes så fint som muligt, og svitses i den varme andefedt (husk at det ser ud af enormt meget, men det falder sammen, når det bliver svitset). Efter kålen er faldet, sammen tilsættes appelsinfileterne og appelsin saften. Saften koges ind til en tredjedel.

Velbekomme!

Opskriften har gået i arv i familien og jeg laver den altid ude og hjemme. Det smager fantastisk og appelsinen er et lækkert friskt modstykke til den fede steg.

Hos os får vi desuden vin juleaften. Nogle steder har jeg oplevet øl og jeg har også været steder, hvor de ikke serverer alkohol, men jeg syntes nu der hører sig vin til julemaden. Oftest bugner butikkerne af julevin tilbud. Nogle gange er det nogle rigtig fine og seriøse bud butikkerne kommer med, og andre gange er det bare noget de skriver, fordi de skal af med et restparti, fy!

Vinen til anden skal som udgangspunkt have noget fylde og en god kraft. Et godt bud er en klassisk Rhonevin, der er lavet på den drue, der hedder Grenache. Rhonedalen er kendt for sine mange solskinstimer og jordforhold, der giver dybe kraftfulde rødvine. Alternativt kan en oversøisk shiraz eller amerikansk zinfandel også nydes. Sørg dog for at tjekke efter om vinen er aged in oak, det giver dybde og en god næse af tobak (egentlig er det med tobaksnæsen noget fis, men det får mig til at lyde som om jeg ved noget!).

Skal I have steg, så er der ingen vej uden om en sydlig rhone vin. Kig efter de etablerede navne som Lirac, Gigondas eller Chateauneuf. Man kan godt opleve at købe katten i sækken med rhone vine ligesom med de røde bourgogne vine.

Det var lidt kulinarisk islæt til julemiddagen. Nyd den!
ANNONCE
Del

Seneste nyt