Aniston

Julekager

Mormor's klejner og andre hemmelige opskrifter

Julen er den tid på året, hvor vi tøser per tradition får fyldt ud på sidebenet, og efterfølgende må vi kæmpe med et par kilo eller to ekstra. Grunden er såre simpel mad, konfekt og fremfor alt kager og atter kager. De brune kager, de hvide kager, de runde kager, de drejede kager og selvfølgelig dem med masser af godt fyld.
ANNONCE
Julekager
Mange vælger den triste og kedelige løsning med at købe en kasse eller to i Fakta og Netto. Men mine damer, det har jo ikke meget med kager at gøre. Og når vi nu alligevel skal kæmpe med kiloerne bagefter, så lad os da gøre det med manér, og ikke mindst med duften af jul i køkkenet og den liflige smag af godt hjemmebag på tungen.

Til det har jeg gravet de hemmelige familie-opskrifter frem, eller nogle af dem ihvertfald; og jeg lover jer, at det er kræs, som vil kunne forføre selv den mest trætte ægtemand eller kæreste.

Allerhelst skal de spises med en rigtig god kop hjemmelavet mokka, gløgg eller dampende varm chokolade. Så lad os starte med bagværket, som min mormor sagde.

Madam Brodersens Klejner

1 kop smeltet smør
1/2 kop rom
2 kopper god fløde (i mangel af en ko kan bruges den økologiske)
75 gram sukker
750 gram mel
500 gram fedt eller palmin

Rommen hældes i den opvarmede fløde. Melet kommes i væsken og dejen æltes, udrulles og laves til klejner med kagesporen. Husk at vende vrangen ud på dem. De bages herefter gyldenbrune i det smeltede og varme fedt.

Fedtkager

750 gram mel
500 gram fedt
375 gram sukker
1 lille tsk. hjortetakssalt

Alle dele æltes sammen til en fast dej. Trilles derefter til små kugler, som trykkes lidt flade, med en finger i midten af dejen. Sættes på en plade og bages gyldne ved svag varme. (cirka 160 grader)

Vil man have dem brune, kan der i dejen tilsættes et æg, samt revet chokolade og/eller kakao. Min egen favorit er de brune...
ANNONCE
Julekager
Schweitziske nøddekager

En traditionel julekage/småkage. Opskriften har jeg haft med hjem fra mine unge dage som hushjælp dernede.

500 gram sukker
500 gram hasselnøddekerner (skal males)
4 æggehvider

Æggehviderne piskes stive, og sukkeret piskes derefter i, så det får konsistens af marengs. Derefter blandes det hele med de malede nødder. Bagepapir lægges på pladen, og ovenpå formes små toppe af dejen med en ske. Øverst på hver kage lægges en hel nøddekerne. Kagerne bages ved 160 grader i cirka 10 minutter, til de er gyldne.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce