Aniston

Jule Traditioner

Adventskransen

Så er det december, og julen er hos mange allerede i fuld gang. Julekalenderen er købt, både den med chokolade og den fornuftige hvor overskuddet går til et godt formål. Nisserne er så småt ved at undslippe sidste års avispapir og køkkenet dufter af rødkål og kager.
ANNONCE
Jule Traditioner
Intet tidspunkt er vores hverdag så præget af traditioner som i december, men hvor kommer de fra og hvor længe har de været her. Hvad har nødder, ris a la mande og nisser at gøre med Jesu fødsel. Det og mange andre spørgsmål vil vi her på Aniston.dk, ikke kun prøve på at besvare, men også krydre med tips og ideer.

Den første udfordring er adventskransen, som traditionen tro allerede skal tændes på søndag. 

Adventskransen er faktisk slet ikke så gammel. Den var oprindeligt ligesom juletræet en tysk tradition, som kom hertil omkring første verdenskrig, altså i starten af det tyvende århundrede. Man formoder at det var den tyskfødte Dronning Alexandrine, hustru til Kong Christian den 10, som i sin tid havde den med hertil og intruducerede den for offentligheden. En afgørende faktor kan have været at den sås afbildet på en illustration, i en artikel som omhandlede kongefamilien.

Under alle omstændigheder bliver kransen udbredt over hele landet under besættelsen, og er den dag i dag en næsten fast ingrediens i alle hjem.

Adventskransens fire lys symboliserer de fire adventssøndage inden jul og tændes da derfor også den første søndag. Visse steder i verden har man haft fem lys, hvor det femte så blev tændt juleaften.
Fire er et tal som går igen, da en typisk advents salme som "Vær velkommen, herrens år" også har fire vers, et for hvert søndag.

I starten var farven på båndene lilla, da det er den litturgiske farve for advent, men det er senere blevet skiftet ud med de danske rød, hvide. Gran som også var det oprindelige materiale man brugte, er i dag også en saga blot, da det i dag kun er fantasien som sætter grænsen.

Tips
En af mulighederne er selvfølgelig at købe adventskransen færdig, men det sjoveste er stadigvæk at lave den selv. Til det skal du bruge:

 • En halmkrans, husk at det færdige resultat bliver cirka dobbelt så stor.
 • Bindetråd af metal.
 • Grønt evt: gran, enebær, eller måske en helt tredie version, du kan også kombinere flere forskellige.
 • Pynt: hele kanelstænger, bær både naturlige el. plastik, Citrusskriver, kogler, kastanier også her sætter kun fantasien grænser.
 • Bånd: det anbefales at købe den med metaltråd i kanten da det gør det nemmere .
 • Lys: Her er der to muligheder, enten kan du købe små holdere til fyrfadslys, eller store lys som allerede har metaltråd i bunden til at sætte dem fast med. En tredie mulighed er at vælge et lys du kan lide og så selv særtte et stykke metaltråd fast i bunden.

  Kransen laves ved at tage små stykker af det grønne og lægge det på halmkransen. Herefter tager du metaltråden og vikler den rundt om både halmkrans og det grønne. Lav kun et lille stykke ad gangen og sørg for at det hele bliver dækket. her gælder princippet hellere for meget end for lidt.

  Citrusskiver - alle slags dur, lige fra appelsin til citron og grape. Du skærer frugten i tynde skiver og tørrer dem bagefter på en bageplade i ovnen ved 160 grader ca. 10 minutter.

  For at få kogler og kastanier til at sætte fast skal du ved koglerne vikle en smule metaltråd om den nederste. Ved kastanierne klippper du et lille stykke metaltråd af og stikker ind i kastanien som derefter nemmere lader sig fastgøre.

  Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse og husk kun din egen fantasi sætter grænserne.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce