Aniston

Jordens Børn

Det startede som en novelle

Dette er en forfatter i særklasse, som har haft en historie at fortælle. En meget omfattende én af slagsen, der ikke bare fascinerer, fordi den foregår i en helt anden tid end vores, men som også tager mange eksisterende samfundsdebatter op.
Jordens Børn
Jean M. Auel har brugt 17 år af sit liv på at skrive en historie, der foregår under sidste istid, et sted mellem 35.000 og 25.000 år før vor tidsregning.

Den fortæller om den femårige, Ayla, der under et jordskælv mister sin familie, og som med nød og næppe overlever efter at være blevet samlet op af en flok neandertalere, hvis medicinkvinde redder hendes liv.

Smuk og betagende historie
Men der er så meget mere i historien, som er en hybrid af historiske fakta, fiktion, romantik, erotik og fantasy. For eksempel er romanerne blandt andet blevet kaldt: "Verdens første kvindeoprør!"

Men det er ikke en gang rødstrømpe-ævl. Nærmere en beskrivelse af en pige, der ender i et samfund, hvor hun er nødt til at lære kunsten i at tilpasse sig, men hvor hun samtidig har så svært ved at acceptere de faste traditioner og mange normer, at hun til sidst tvinges til at forlade det, hun kender og holder af.

Historien udvikler sig i takt med pigens udvikling til en smuk, ung kvinde, der viljefast, dygtigt og hjerteligt tager sig af alle, hun møder på sin vej. Hendes naivitet gør livet svært for hende i mange situationer, men hun lærer at forstå og vende ethvert angreb til sin fordel. 

Det er en lang rejse mod vest, hvor hun ledsages af den mand, hun elsker. Den største prøvelse bliver at skulle slå sig ned blandt hans folk og finde sin plads i hierarkiet. For hende er oplevelsen af hans hjem det samme som vores oplevelse af at ankomme til en storby a la New York.

Det er på mange måder en smuk og betagende historie, der får lov til at udvikle sig i et roligt tempo, men med masser af kraft og dynamik, kærlighed og aktion, selvom den til tider kan virke lidt lang. Intet overgår Jean M. Auels opmærksomhed, lige fra de mange samfund og karakterernes indbyrdes forhold til de mange vigtige forskelle i kultur, livsopfattelse samt etisk og moralsk forståelse.
ANNONCE
Jordens Børn
Også naturens gang, og hvorledes landskabet ændrer sig i henhold til årstidernes skiften, beskrives ned til mindste detalje; hvilke redskaber man brugte, hvordan de anvendtes, og hvorledes man lavede dem, hvordan naturens produkter anvendtes til madlavning og medicinsk brug.

Samtidig behandles raceproblemer, kulturelle misforståelser, samt alt det smukke og alt det uskønne i mennesket. Noget vi stadig kan lære meget af i dag.

Hvordan skriver man en bog?
Jean M. Auel, der blev født i 1936 i Chicago, Illinois, og som oprindelig nedstammer fra Finland, har viet sit forfatterskab til historien. Hele 17 år har hun brugt på forskning og researching.

Det startede ud som en god idé til en novelle, men efter lidt tid opdagede hun, at der egentlig var stof nok til en hel roman. Da den var færdig, og hun begyndte første gennemretning, fik hun tilføjet så meget, at alarmklokkerne pludselig begyndte at ringe. Der var ikke bare til én roman, men til en hel romanserie.

Da hun fortalte sin mand, hvad hun havde i sinde, rystede han bare bestyrtet på hovedet. Det kunne hun ikke mene seriøst, men det gjorde hun, til trods for at det også har været ganske skræmmende for hende selv.

I et tv-interview har hun engang udtalt: "I sat down, and I started to write. I mean, I just sat at the typewriter and started to tell a story to myself. I've never, I mean, I've read books all my life; I didn't know how to write!"

Børn er en del af hendes liv
ANNONCE
Jordens Børn
Men det, der virkelig giver historien karakter, er beskrivelserne af, hvordan man levede dengang. Jean M. Auel har ikke bare set og selv oplevet mange af de steder, hun beskriver. Hun har også lært at garve skind, hugge flint, slå ild, bygge snehytter og studeret naturmedicin.

Hun ved på sin egen krop, hvordan tingene fungerede, og derfor er hendes beskrivelser så autentiske, som de kan blive. Det er en romanserie, der er blevet så populær verden over, at Jean M. Auel har oplevet, at fans af bøgerne har opkaldt sine pigebørn efter hovedpersonen, Ayla.

Den sidste bog tog hende 11,5 år at skrive, dels fordi der var meget research at se til, dels fordi der især skete så meget i hendes eget liv, at det var svært at få tid til at skrive. Jean M. Auel har selv 5 børn, og i 2002 havde hun 15 børnebørn.

Men til sidst udkom den sidste bog. Allerede før den udkom, havde serien solgt 34 millioner bøger verden over, og ligesom sine forgængere landede den nye bog på alle verdens bestsellerlister.

Nogle mener, at der kommer en sjette roman, men hun har selv udtalt, at hun gerne vil prøve noget nyt, selvom hun har lært utrolig meget.

Romanserien: Jordens Børn
 • Hulebjørnens Klan, 1980 (filmatiseret i 1985)
 • Hestenes Dal, 1983 (filmatiseret i 1984)
 • Mammutjægerne, 1985
 • Rejsen over Stepperne, 1990
 • Folket i Klippehulerne, 2002
Priser

 • Friends of Literature Award for "Hulebjørnens Klan", 1981
 • Scandinavian Kaleidoscope of Art and Life Award, 1982
 • Golden Plate Award, 1986
 • American Academy of Achievement, 1986
 • Silver Trowel Award, 1990
 • National Zoo Award, 1990
 • Waldo Award from Waldenbrooks, 1990
 • Persie Award from WIN, 1990

Derudover blev hun nomineret til American Book Award I 1981, og hun har æresgrader fra "University of Portland", "University of Maine", og "Mt. Vernon College".
ANNONCE
Del

Seneste nyt