Aniston

Jo flere kilo des mindre løn

Overvægtige kvinder diskrimineres på arbejdsmarkedet.

Overvægtige kvinder tjener cirka ti procent mindre i løn end deres kollegaer. Desuden har de dobbelt så stor risiko for, at blive fyret. Det bekræfter både en finsk og en amerikansk undersøgelse.

Jo flere kilo des mindre løn
Finske arbejdsgivere lader til at mene, at overvægtige mennesker er mere sløve end deres slanke kollegaer. De får nemlig mindre i løn, og arbejdsgiverne er også mere tilbøjelige til at fyre overvægtige kvinder.

De finske forskere har i undersøgelsen benyttet en stor database med mange forskellige oplysninger om deltagerne.

En række andre faktorer, som kunne spille ind, er udelukket, som eksempelvis alder, uddannelse, etnisk oprindelse, social baggrund med videre. Derfor er det alene vægten der alene afgør forskellen.
 
Lav selvtillid
Mange af arbejdsgiverne har den opfattelse, at tykke mennesker ganske enkelt bare er dovne, og derfor ikke fortjener så meget i løn.

Denne myte understøttes delvist af en amerikansk undersøgelse fra 2004 der viser, at overvægt har en markant negativ indflydelse på arbejdspræstationen.
 
Men de overvægtiges dårligere arbejdspræstation skyldes som oftest ikke, at de ekstra kilo gør de ansatte dovne. Det skyldes nærmere, at de overvægtige tager til takke med det de kan få, fordi de ikke føler sig bedre værd.

De finske forskere peger nemlig på, at dårlig selvtillid ofte kan spille ind på lønforhandlinger og fyringsrunder: mange overvægtige har nemlig lav selvtillid, og søger dermed mindre kvalificerede jobs, og kæmper ikke for at få så meget i løn.
ANNONCE
Jo flere kilo des mindre løn
Mænd har det lettere
I undersøgelsen fra USA viser det sig, at overvægtige voksne generelt diskrimineres ved ansættelse, og det er mest udtalt hvis personens arbejdsfunktion indebærer kundekontakt.

Men overvægtige mænd diskrimineres ikke i samme grad som kvinderne. Lønmæssigt ligger de kun lidt bag normalvægtige, på samme niveau eller endda over.

Den amerikanske undersøgelse peger på, at dette skyldes, at overvægtige mænd ofte søger jobs, hvor deres overvægt ikke har betydning for lønnen.
 
Det kan også skyldes, at mænd ofte først bliver overvægtige når de er kommet ind på arbejdsmarkedet og har fået et godt job.

Meget tyder også på, at overvægt blandt mænd er et signal om autoritet. Derfor ses der ikke ned på overvægtige mænd i samme grad som på kvinderne.

Der er også forskel på, hvorvidt man er offentligt eller privat ansat. I det offentlige er der ofte faste regler for løn og ansættelse, og dermed mindre chance for at gøre forskel.

I det private ser man oftere, at overvægt kan være positivt for mænd, mens det for kvindernes vedkommende generelt er negativt at have for mange ekstra kilo på sidebenene.
ANNONCE
Del

Seneste nyt