Aniston

Jack London

En perle blandt forfattere

Hvem kender ikke til "Ulvehunden" - enten bogen eller filmatiseringen af samme navn. Forfatteren, Jack London har skrevet dette barske værk, og over 50 andre. Her følger et lille udpluk af hans værker, samt en beskrivelse af hans liv, der vist kan siges at være mere rigt på oplevelser end de flestes.
ANNONCE
Jack London
Om forfatteren
Jack London bliver ofte betragtet som én af Amerikas bedste forfattere. Han blev født i 1876 og havde igennem sit liv mange oplevelser, der gav ham inspiration til sit forfatterskab. Som ganske ung måtte han klare sig selv, hvilket førte til forskellige mere eller mindre lovlige beskæftigelser. Deriblandt fabriksarbejder, sømand, vagabond, pirat, krigskorrespondent, guldgraver og journalist.

I 1900 blev Jack London gift, men eftersom det var et fornuftsægteskab, blev han skilt tre år efter. Senere giftede han sig med sin store kærlighed, og rejste med hende rundt flere steder på jorden.

Jack London var stort set selvudlært, og ved at læse bøger på det offentlige bibliotek fik han indblik i skrivekunsten. Han var meget optaget af socialisme, og beskrev kvinder og dyrs lidelser som han oplevede dem.

Hans besættelse af Darwins teorier kommer tydeligt til udtryk i flere af hans bøger - den stærkeste overlever, nogle gange med store omkostninger for andre levende væsner. Men Jack London beskrev ikke blot kvinder og dyrs problemer. Han inddrog også undertrykkelsen af mexicanere, asiater og afrikanere i sine beskrivelser.

Jack London døde i 1916, og hans død er omdiskuteret. Nogle mener, at han begik selvmord med en overdosis morfin. Men den dødsårsag, der lader til at veje tungest er, at han døde, efter flere års helbredsproblemer, af en form for forgiftning.

Bøger
Jack Londons fortællinger kan analyseres på kryds og tværs, og de eventyrlige fortællinger har hver deres budskab og morale. "Ulvehunden" og "Skriget Fra Vildmarken" er ofte blevet anset for at være børnebøger, men det er de langtfra. Det er brutale fortællinger, hvori man især ser de darwinistiske teorier komme til udtryk - den stærkeste overlever. 

Her er en kort liste over nogle af Jack Londons bøger, der især har gjort indtryk på denne skribent:

"Ulvehunden", 1906
Historien foregår i ødemarken, hvor ulvehunden, Hvidtand ganske tidligt i sit liv kommer i indianernes hænder. De hvide guldgravere er midlertidig kommet til landet, og Hvidtand bliver opkøbt af en af dem. Efter en del oplevelser og lidelser ender Hvidtand op hos en ung mand, og langsomt opbygges et venskab mellem de to.

"Han tilhørte dem, ligesom alle hundene tilhørte dem. De kunne byde over hans handlinger. Hans legeme var deres, de kunne mishandle det, trampe på det eller tåle det. Det var den lærdom, der hurtigt blev ham bibragt."
 
"Ulf Larsen", 1904
Den unge mand, Van Weyden er ombord på et skib, der går ned i San Fransisco-bugten. Han bliver reddet af sælfanger-skonnerten "Ghost", hvor han møder kaptajnen, Ulf Larsen - den nok mest fuldendt afstumpede og grusomme person i Jack Londons fortællinger. Maude, en kvinde, der også bliver reddet ombord efter et forlis, bliver konflikten mellem de to mænd - udover mytteri, mishandlinger af mandskabet og jagten på sæler.

"Jeg bliver mere og mere intim med Ulf Larsen - hvis man da overhovedet kan bruge et sådant ord i beskrivelsen af forholdet mellem herren og hans tjener, eller rettere kongen og hans hofnar. For Ulf Larsen er jeg kun som et stykke legetøj, og han regner mig heller ikke for mere, end barnet regner sit legetøj."
ANNONCE
Jack London
"Skriget fra Vildmarken"/"Når Naturen Kalder", 1903
Hunden Buck lever en rolig tilværelse hos sin rige familie i Californien. Men guldfeberen raser, og de mange guldgravere har brug for hunde. Buck bliver stjålet, solgt videre og ender i Alaska.

Han vænner sig dog hurtig til livet i vildmarken, eftersom den moral, han er opdraget med, hurtigt forsvinder. I vildmarken gælder det om at være stærkest og snedigst. Det er manden, John Thornton, der slutteligt bliver hans sidste forbindelse med civilisationen.

"Men Buck havde også herskernaturen i sig, og hvad der gjorde ham farlig var, at manden i den røde sweater med sin knippel havde banket alt det blinde mod og al fremfusenhed ud af hans herskelyst. Han var frem for alt snedig, og han kunne vente, til hans tid kom, med en tålmodighed, der var intet mindre end primitiv"

"Månedalen", 1913
Historien om Saxon og Billy fra den fattige arbejderklasse, der finder sammen, og må gennemgå fattigdom, borgerkampe og børnefødsler, før de til slut finder et realistisk lykkeligt, men dog ikke ubekymret, liv.

"La, la, jeg har før set mænd blive dræbt. Det er der ikke noget underligt i. Alle mennesker skal dø. De dumme mennesker dør ligesom okser - de ved ikke selv hvorfor. Det er helt grinagtigt at se på. De farer løs med næver og køller og slår hovederne i stykker på hverandre."

"Jerry og Hovedjægerne", 1917
Fortællingen om hvalpen, Jerry, som bliver solgt til en kaptajn på et skib, og derfor må forlade sit hjem. Den lille hund kommer ud for flere eventyrlige oplevelser, blandt andet kannibaler, ondskabsfulde sømænd og en irriterende, bidsk vildhund. I denne historie bliver vi også præsenteret for Jerrys oplærte had til de afrikanske slaver, og hans tilvænning til nye omgivelser og personer.

"Og Jerry, som ikke forstod noget af det hele, undtagen sit eget navn, vidste alligevel meget godt, at de lyde, som skipper udstødte, var udtryk for ros og inderlig kærlighed."

Jack Londons bøger findes næsten på ethvert bibliotek og i antikvariater. Selvom sproget er gammelt, er bøgerne bestemt læseværdige. Der er guldkorn at finde.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce