Aniston

Interview: Designer Morten Underbjerg

Om drømme, succes i udlandet, inspiration og fascination af blomster og kvindemode.

Designer Morten Underbjerg - Pressefoto - Interview: Designer Morten Underbjerg Designer Morten Underbjerg - Pressefoto
Hans navn og hans feminine Haute Couture univers er allerede kendt i udlandet, hvor han har designet for flere af Europas modehuse. Han har en forkærlighed for feminin mode og elegant Haute Couture, hvor fascinationen af blomster og grafiske detaljer altid skinner igennem. Også er han lige sprunget ud med eget mærke i eget navn.

Aniston.dk har sat den danske designer Morten Underbjerg i stævne til en snak om hans forholdsvis nye mærke, i eget navn, hans inspiration og den aktuelle AW13/14 kollektion.
 
Du er uddannet fra både den danske designskole Teko og den prestigefyldte Royal College of Art i London i 2010, hvor du med din afsluttende MA kollektion havde et samarbejde med danske Kopenhagen Fur. Du har arbejdet som freelance designer for forskellige modehuse i Europa bl.a. som designer på hovedkollektionen hos den italienske designer Alberta Ferretti, og i sommers lancerede du så din første kollektion og brand i eget navn.

Har du altid drømt om at gå den vej karrieremæssigt, først freelance designer hos de store modehuse og derefter selvstændig? Eller drømte du om at blive selvstændig designer fra du var helt lille?

"Jeg har altid vidst, at jeg ville være designer, og at jeg gerne ville designe tøj til kvinder. Men selvom jeg er meget fokuseret omkring mit arbejde, er jeg også bevidst om, at der er visse ting, jeg ikke kan styre. Så jeg vil ikke sige, at jeg lige siden, jeg har været lille, har vidst, at jeg ville starte mit eget mærke." 

"Jeg har nydt at få lov til at arbejde forskellige steder internationalt, som alle har været super lærerige på mange måder, men nu handler det om, hvad jeg har at byde på i forhold til kvindemode. Det er både fascinerende og skræmmende på samme tid."
ANNONCE
Har du en designer eller modeskaber som en slags forbillede, som du har set op til, siden du var barn? Og i så fald hvorfor?

"Jeg har altid været enormt betaget af Christian Lacroix. Lige siden jeg som 12-13 årig hjemme i Aalborg så CNN Style med Elsa Klensch, har jeg været forelsket. Jeg var så fascineret af den måde, han brugte farver og ornamenter til at dekorerer tøjet, og siden er det gået op for mig, at jeg også elskede hans glæde ved at lave tøj og ikke mindst, at der kom så meget til udtryk i tøjet. For mig er det også vigtigt at gå efter glæden i alt, hvad jeg laver." 

Dine kollektioner, som både indeholder Ready To Wear og Haute Couture pieces, afspejler et meget feminint univers med gennemgående feminine linjer og snit, bløde farver, print og detaljer og særligt blomster i print form eller som detalje går igen i hver af dine kollektioner.
Men hvis du skal beskrive dine kollektioner med dine egne ord, hvordan vil du så beskrive dem? Og hvorfor lige fascinationen af den feminine mode og denne særlige fascination af blomster?

"Det er helt klart glæden igen. Glæden ved at kigge på og bære smukke farver og ja, hvem bliver ikke glad af blomster? For mig er ærlighed noget af det vigtigste i mit arbejde og privat. Jeg har svært ved at blive ved med at være fascineret over minimalistisk mode, og derfor prøver jeg at være åben og ærlig om, hvad jeg mener, der er vigtigt lige nu. Og blomster kan jo næsten ikke være mere af en modpol. Mine kollektioner er nok super feminine, fordi jeg kan se, at kvinder omkring mig er så stærke, at de ikke mere har brug for at ligne mænd. De er stolte af at være kvinder og vil gerne vise det."
ANNONCE
Morten Underbjerg Haute Couture kreation fra AW13/14 kollektionen - Pressefoto - Interview: Designer Morten Underbjerg Morten Underbjerg Haute Couture kreation fra AW13/14 kollektionen - Pressefoto
Udover fascinationen af blomster, hvor finder du så inspiration til dine kollektioner? 

"Jeg besøger altid udstillinger i de byer, jeg rejser til. Derfor er der altid en stor del at mine kollektioner, som er inspireret af kunst. Til SS14 var det papircollager af Matisse, som blev startpunktet for min kollektion. Jeg var super fascineret af farverne og formerne og så med det samme, at mine blomsterprint ville passe perfekt ind i dette tema. Tidligere har jeg hentet inspiration hos fx Frida Kahlo, Karen Blixen og David Hamilton. Jeg er også altid inspireret af mine venner, og hvad de har på."

"Jeg synes, det er vigtigt at vide, hvad der sker inden for kunst, film, musik og kultur generelt. De er alle med til at forme, hvad der sker, eller hvad der kommer til at ske." 


For at vende tilbage til din aktuelle kollektion, AW13/14 kollektion, som nu er i handlen, hvor kan man købe dine kollektioner?

"Min AW13 kollektion bliver forhandlet i Paris hos N15, i Shanghai hos Alter Style og hos Vakko i Istanbul. Desværre ikke i Danmark, men hvis man besøger en af de tre byer, kan man jo lige smutte forbi. Min kollektion er ikke udpræget målrettet til det skandinaviske marked, men det er slet ikke bevist. Jeg tror måske, at mine år i udlandet har sat sine spor på min stil."

"Lige nu arbejder vi dog på højtryk for at starte en pop-up onlineshop, som skal sælge eksklusive ting, man kun kan købe online. Selvfølgelig også i et limiteret oplag."

Sidste spørgsmål. Hvad arbejder du på nu? Og kan du løfte sløret for, hvad vi kommer til at se i din spring/summer 2015 kollektion?

"Lige nu arbejder jeg på AW14-15, som er inspireret af kunstneren Jonathan Lasker. Kollektionen er et samarbejde med en super cool grafisk designer, som kreerer nye blomsterprint, og den skal præsenteres i slutningen af februar i Paris."

"Derudover designer vi specielt en brudekjole til den engelske skodesigner Sophia Webster, som er en af mine gode venner. Hun vil også være en del af AW14-15, hvor hendes opgave blivet at designe vores sko specielt i vores print."
ANNONCE
To-delt sæt fra Morten Underbjergs Ready To Wear AW13/14 kollektion - Pressefoto  - Interview: Designer Morten Underbjerg To-delt sæt fra Morten Underbjergs Ready To Wear AW13/14 kollektion - Pressefoto
Morten Underbjerg Haute Couture fra SS14 kollektionen - Pressefoto - Interview: Designer Morten Underbjerg Morten Underbjerg Haute Couture fra SS14 kollektionen - Pressefoto
To-delt sæt fra Morten Underbjergs Ready To Wear SS14 kollektion - Pressefoto - Interview: Designer Morten Underbjerg To-delt sæt fra Morten Underbjergs Ready To Wear SS14 kollektion - Pressefoto
Del

Seneste nyt

ANNONCE