Aniston

IMS

"Irritable Male Syndrom"

Det er ikke kun kvinder, der kan lide af hormon-relateret irritation, depression og vrede. Det viser sig, at mænd også kan have PSM-lignende symptomer, kaldet IMS - "Irritable Male Syndrom".
IMS
Er kæresten gnaven, hysterisk og brokker sig mere end svigermor på en dårlig dag? Er din far gået fra at være en fredelig rollator-kanditat til et frådende monster?

Så er der chance for, at de lider af IMS. Det kan nemlig ramme mænd i alle aldre, og bliver let udløst af kortvarig eller permanent stress.

Det er beskrevet, hvordan kvinders hormonelle ændringer kan resultere i humørsvingninger. Derimod er der ikke skrevet meget om mænd på det punkt.

Psykoterapeuten Jed Diamond har nu ændret på dette. Han mener, at irritable mænd kan lide af IMS - et slags modstykke til kvindelig PMS.

Forskning
Lad os gå tilbage til starten, dengang den skotske forsker Dr. Gerald Lincoln opdagede, at får bliver irritable og opfører sig irrationelt, når deres testosteronniveau dykker. Senere undersøgte han (sammen med Jed Diamond) data fra mere end 6.000 mænd.

Omkring halvdelen af disse mænd fortalte, at de næsten konstant var stressede og depressive.
Lincoln og Diamond regnede ud, at et lavt testosteronniveau, samt ændringer i hjernes aktivitet, forværrer stress.

Hvis en mand ikke producerer tilstrækkelig testosteron i kroppen, kan han blandt andet få humørsvingninger, blive depressiv, pirrelig og svært
ved at fungere ideelt.

Mænd har ikke en cyklus, der udløser IMS, som kvinder har. Lider mænd af IMS er det som oftest betinget af ydre årsager, og ikke tidsmæssigt begrænset.

Hormonændring
Der er to gange i en mands liv, hvor hans hormoner ændrer sig særligt, ligesom identitet, seksualliv og forhold til andre som oftest også ændres. I det tidlige voksenstadie (ca. 15-28 år), og når han bliver midaldrende (ca. 40-55 år). På de tidspunkter er han særligt udsat for at få IMS.

Derudover er sygdom, fedme, stress eller andre store problemer anledninger til, at mænds testosteron-niveau kan falde. Ældre mænd har også som oftest mindre testosteron i kroppen end yngre, og er derfor mere udsatte.
 
Man kunne jo så fristes til, at give sin surmulende kæreste et skud hormon, når han kom for langt ud i tovene. Men så enkelt er det desværre ikke. Det er muligt at give manden et tilskud, men den unaturlige påvirkning kan resultere i, at han selv holder op med at producere det - altså en dårlig løsning i længden. I stedet for at pumpe kroppen med hormoner, skal manden slappe af en tid, og tage hensyn til sin krop. IMS går som oftest over af sig selv.
 
Symptomer på IMS

  • Træthed og uoplagthed
  • Irritabel og aggressiv
  • Svært ved at klare daglige byrder
  • Hypersensitiv

Har man mistanke om IMS kan man yderligere tage denne test.
ANNONCE
Del

Seneste nyt