Aniston

Idoler

Har folk forbilleder i dag?

En smuk stemme, en beundringsværdig livsindstilling, et godt udseende eller gode kreative evner - mulighederne er mange, for hvad man kan beundre ved et andet menneske. Men bliver beundringen så udpræget, at man kan begynde at tale om idoldyrkelse? Har folk forbilleder i dag?
Idoler
Forleden blev jeg spurgt om, hvem mit idol er. Jeg tænkte lidt over det og begyndte så at nævne nogle bands, som jeg synes er virkelig fede.

Det viste sig dog, at vedkomne faktisk spurgte, om jeg havde et forbillede, en person som jeg så op til på grund af hans eller hendes personlighed, værdier, livsstil eller lignende.

Spørgsmålet kom lidt bag på mig, da jeg sådan set aldrig er blevet spurgt om det før. Jeg må indrømme, at jeg går rundt i den tro, at de fleste mennesker ikke har et klart defineret forbillede.

Jeg har i hvert fald ikke et forbillede. Jovist kan jeg nævne navne på flere mennesker, som har en, i mine øjne, beundringsværdi, egenskab eller karakter, men det er ikke noget jeg tænker videre over.

Personen som spurgte mig om mit idol, fik selvfølgelig præcist det samme spørgsmål fra mig. Og det viste sig, at vedkomne faktisk havde et forbillede, en kvinde, som jeg ikke kender, men som den pågældende person synes, er fantastisk på alle måder.

Jeg ved ikke, om jeg er kynisk, men i mine ører lyder det helt utroligt, at man kan beundre en person for alt, hvad han/hun er. Der må da være nogle egenskaber, som er knap så flatterende.

Tværtimod kan jeg godt forstå folk, som finder én enkelt egenskab ved en person og beundrer den. Vi kender vel alle én i vores omgangskreds eller måske en Hollywood-stjerne, som besidder evner eller værdier, som man selv eftertragter. Og dog, så synes denne idé også at give mig lidt dårlig smag i munden: Jeg vil egentlig helst ikke stræbe efter at være noget, som en anden allerede er. På sin vis synes jeg, at det er lidt begrænsende at have et forbillede - man må vel stræbe efter at finde ens unikke personlighed, værdier og evner, og ikke bare finde dem i en anden person.

Siden jeg blev stillet det spørgsmål, så har jeg nu og da ikke kunne lade være med at tænke lidt nærmere over det. Har folk forbilleder i dag? Måske denne lille artikel kan kaste lidt lys over sagen.

Har du et forbillede? Hvis ja, hvem er det så, og hvad gør ham eller hende til dit forbillede?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce