Aniston

Hvorfor kosttilskud?

En verden af smarte pakker med kosttilskud. Men til hvis fordel?

Kosttilskudsindustrien er enorm, og de utallige produkter påpeger alle overordnet at kunne forbedre vores heldbred. Men har vi overhovedet brug for kosttilskud?
Hvorfor kosttilskud?
Jeg vidste den næste tid ville blive hård. At jeg skulle yde noget ekstra. Jeg ville nok ikke få særlig varieret mad, og kun få en minimal mængde søvn. Det var de vilkår jeg sagde ja til, da jeg sidste sommer skulle være introvejleder på mit universitetsstudie.

Jeg gik derfor ned i den lokale Matas for at finde det bedste kosttilskud. Hylderne bugnede af kulørte pakker, hvorpå der på de fleste stod at de gav øget energi, og bidrog med en masse vigtige vitaminer og mineraler.

Jeg har altid troet på, at hvis man fik en rimelig varieret kost, fik nok søvn, og ellers ikke kørte sig selv ned på jobbet eller på studiet, at man så var sikret et godt heldbred.

Spørgsmålet er bare hvor meget et bedre helbred man får af at indtage et af disse kosttilskud og om der overhovedet er forskel på dem?

Udnyttelse eller virkning?

Bare fordi du har haft en hård weekend, været lidt for meget på druk og besøgt Burger King lidt for mange gange, er det ikke ensbetydende med at din krop har behov for et kosttilskud.

Overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen udtaler sig omkring kosttilskudsprodukter. Hun påpeger, at de mange produkter ikke indeholder noget hverken kvinder eller mænd har brug for, medmindre de har en eller anden decideret mangel. Der findes kosttilskud til kvinder i alle alder, men den eneste periode hvor der er en bevist effekt er hos kvinder i starten af overgangsalderen.

New Nordic Healthcare er en af de medicinalvirksomheder som udbyder en række kosttilskudsprodukter til kvinder.

Direktør Karl Kristian Jensen mener ikke at kosttilskud skal være en erstatning for en varieret kost, men at kvinder anvender det som et supplement hvis de ikke mener de spiser ordentligt.
ANNONCE
Hvorfor kosttilskud?
Han mener videre at produkterne har en gavnlig virkning, men at man grundet regler ikke må skrive på pakningen at de helbreder eller forebygger.

Nu er det, at jeg ikke helt kan finde ud af, om jeg føler mig snydt eller ej, da jeg investerede i et kosttilskudsprodukt. Jeg blev ikke syg under perioden som introvejleder, men skyldes det produktet eller mit eget sunde heldbred?

Spørgsmålet er også om jeg nogensinde vil finde ud af om det er en fordel for mig at spise kosttilskud, og for den sags skyld dyrke motion, gå tidligt i seng eller spise fisk. Jeg har i hvert fald svært ved at gå ind og vurdere, hvornår og om jeg har behov for alle de sunde valg jeg foretager mig.

Jeg kunne godt tænke mig at høre om nogen af jer har haft en god oplevelse med et kosttilskudsprodukt, eller om I foretager jer noget andet som I er sikre på gør jeres heldbred bedre?

Fakta om naturlægemidler og kosttilskud:

  • Naturlægemidler skal forebygge eller helbrede.


  • Naturlægemidler skal påvise en effekt for, at Lægemiddelstyrelsen godkender produktet.


  • Ved naturlægemidler kan der forekomme bivirkninger.


  • Kosttilskud skal have en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, for at Fødevarestyrelsen godkender produktet.


  • Hvis producenten reklamerer med en virkning, skal det kunne dokumenteres.


  • Fødevarestyrelsen kigger for eksempel efter folinsyre i produkter, der er rettet til kvinder, fordi det anbefales til gravide.


  • Fødevarestyrelsen foretager stikprøvekontrol af kosttilskuddene efter, at de er sendt på markedet.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce