Aniston

Hvordan lyder det, når I synger juleaften?

Sangpædagog og vocal coach Klaus Møller giver gode tips til sang om træet.

Hvordan lyder det, når I synger juleaften?

Til jul skal vi synge omkring træet. Det er tradition og i øvrigt ret hyggeligt. Men det er ikke alle steder, det lyder lige godt, når familien samles omkring træet med salmebøger og gode intentioner. 

Derudover kan onkel Poul måske ikke huske melodien, og mor Lone synes ikke, teksterne sidder helt fast, fordi det er et helt år siden, hun sidst har sunget en julesang.

Men med lidt forberedelse og øvning kan julesangene og salmerne let blive til en meget fin oplevelse - både for børn og voksne. 

Nogle få enkelte råd kan gøre underværker, så hele familien virkelig kommer til at nyde at synge julens sange og salmer i år: 
 

 1. Øv julesang og salmer med dine børn hele december (de vil elske det!): Vælg 3-5 sange, som I ved, I vil synge juleaften. Og vælg så de vers ud, som I helst vil synge. Og lær børnene disse vers. 
   
 2. Hvis I har tid, så lær nogle vers fra de sange, I skal synge juleaften, udenad. Det er meget lettere at synge, hvis man kan teksterne udenad.
   
 3. Hvis I ikke når at lære nogle sange udenad, så husk at printe teksterne, inden I skal igang med at danse om juletræet.
   
 4. Giv evt. jeres gæster besked om, hvilke sange I gerne vil synge juleaften, så de også kan forberede sig. 
   
 5. Overvej evt. om I skal skifte nogle af de traditionelle danske julesalmer og sange ud med en engelsk julesang. I dag lytter vi meget til engelske julesang, så de betyder måske mere for os end nogle af de danske. Især hvis man har større børn eller teenagere, kan det være en god idé at høre, hvilke engelske sange de måske gerne vil synge. Og derved inspirere de større børn til at deltage i sangen. 
   
 6. Hvis I synger en julesalme, så prøv evt. bare at stå omkring træet i stedet for at gå rundt. Det kan give en helt anden og mere højtidelig stemning.
   
 7. Prøv at fordele versene i de forskellige sange mellem kvindestemmer og mandsstemmer, så kan man lettere skifte toneleje, og både kvinder og mænd kan få lov at synge i et leje, der passer til dem. 
  Lad evt også børnene synge et vers eller to alene. Lyt godt til, hvilket toneleje børnene vælger at synge i. Voksne vil ofte vælge et toneleje, der er for dybt i forhold til børnestemmer.


Det kan godt være, at vi ikke alle synger lige godt, men med lidt træning kan alle blive bedre - selv sangere og skuespillere, for hvem stemmen er afgørende, træner deres stemme og sang.

Se mere om Klaus Møller her.

ANNONCE
Del

Seneste nyt