Aniston

Hvilke p-piller skal man vælge?

Hvilke p-piller skal man vælge?

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilke p-piller man skal vælge. Udvalget er nemlig stort, og der findes mange argumenter for og imod de forskellige mærker. Især debatten omkring hvilke p-piller, der er i risikogruppen for at give blodpropper, har fyldt og fylder stadig meget i medierne, og kan gøre det endnu sværere at træffe en beslutning.

Kvinder kan have forskellige bevæggrunde for at ville starte på p-piller. Udover præventionsmiddel, kan p-piller nemlig også anvendes mod eksempelvis uren hud, kraftige menstruationssmerter og endometriose.

Hvad består p-piller af?
Hele 25-30 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder anvender p-piller som præventionsform, og det er dermed det mest anvendte middel i Danmark.

P-piller indeholder to hormoner, østrogen og gestagen, som erstatter kvindens naturlige kønshormoner – østrogen og progesteron. Gestagen er således kemisk fremstillet, og det er typen af gestagen, der afgør, hvilken generation p-pillen tilhører.

P-piller opdeles i fire forskellige generationer, og det anbefales generelt at tage p-piller fra første og anden generation, da undersøgelser viser, der er øget risiko for blodpropper ved brug af tredje og fjerde generation.

Unødigt skræmmebillede
Til trods for at der er en øget risiko for blodpropper ved anvendelse af 3. og 4. generations-p-piller, er der ifølge flere eksperter tale om en ubegrundet frygt. Ifølge professor ved Institut for klinisk medicin ved Universitetet i Bergen, Ole-Erik Iversen er p-pille-debatten kørt af sporet. Han understreger, at der er ”cirka 200.000 norske kvinder, som tager p-piller, og kun en af 100.000 mister livet hvert år på grund af p-piller.”

Han bakkes op af gynækologisk overlæge og leder af Sex og Samfunds præventionsklinik, Charlotte Wilken-Jensen, der tværtimod mener, at p-piller giver en masse fordele. Hun nævner bl.a., at kvinder, der tager p-piller, slipper for cyster på æggestokkene, graviditet uden for livmoderen samt kræft i æggestokkene og tarmen.

Prøv dig frem
Pigers eller kvinders krop reagerer forskelligt på hormoner, og der vil derfor være forskel på, hvordan de forskellige p-piller virker på den enkelte. Lider man eksempelvis af uren hud eller acne, kan Diane Mite være et godt valg, da den kan reducere produktionen af bumser.

Døjer man med menstruationssmerter, endometriose eller uønsket hårvækst er der ligeledes specifikke p-piller, som kan afhjælpe dette, samtidig med de fungerer som præventionsmiddel.

ANNONCE
Del

Seneste nyt