Aniston

Hvidløg

Hvad er egentlig historien bag hvidløget? Ja det er jo sådan set det, jeg skal svare på... Så her kommer den!

Hvidløg har fra tidernes morgen både været elsket og hadet, alt efter ens personlige smag, eller hvad ens omgivelser mente og tænkte. Hvidløget hører til Liljeplante-familien, som er en af de ældste, dyrkede kulturplanter som løg, purløg, skalotteløg og porrer. Det latinske navn - Allium savitum er grunden til, at hvidløgselskere også kaldes alliumfiler.
ANNONCE
Hvidløg
Hvidløgplanten har flade grågrønne blade, der bliver cirka 30-60cm høje, men den del af planten, der er elsket og besunget gennem århundrede, er selve løget.

Allerede for 5000 år siden er hvidløget omtalt i det først skrevne sprog, sanskrit, som værende dagligt brugt i sumerisk kost. Og ifølge den græske historiker Herodot, har de ægyptiske slaver, der byggede Cheops Pyramiden, nægtet at arbejde uden deres daglige ration af hvidløg.

Man har endda fundet hvidløg i Tutankhamons grav.

Man ved også, at der blev dyrket hvidløg i Kongen af Babylons haver, og at Homer berømmer hvidløgets helbredende virkning. Græske gladiatorer, og senere romerske soldater, rustede sig til slaget med store doser hvidløg, som de regnede for at ville give dem styrke og mod. Romerne troede også på hvidløgets afrodistiske muligheder, så man mente, at det var derfor, de spiste så mange af dem.

Hvidløget kom oprindeligt fra Sibirien, men spredtes meget hurtigt vidt omkring, og blandt mange andre har Marco Polo nævnt hvidløget og dets mange anvendelsesmuligheder i sine optegnelser fra de mange rejser. Korsfarerne blev berømmet for at bringe hvidløg til kontinentet, når de kom tilbage fra togterne til Det Hellige Land; og på et tidspunkt blev hvidløget så populært, at værter ved store fester bad deres gæster digte vers til hvidløgets ære.
ANNONCE
Hvidløg
I Boccaccio"s Dekameron sender en forelsket ung mand hvidløg til sin udkårne for at vinde hendes kærlighed... Og han vandt den!

Hvidløgets magiske kræfter

I gamle dage har man utvivlsomt tillagt hvidløget mystiske egenskaber, grundet dets stærke duft og smag, og man brugte det derfor som middel mod både sygdom og ulykker.

Selv nu til dags er der dem, der går med hvidløgsfed om halsen eller hænger ranken rundt om huset, for at beskytte sig mod onde ånder, og i nogle lande betyder det lykke og held, at drømme om hvidløg om natten.

I Balkanlandene gnider man hvidløg på dørhåndtag og vinduesrammer for at jage vampyrer væk, og hurtigløbere tygger hvidløg, for at holde modstanderen på afstand, så han ikke vindet.

Men overtroen om hvidløg er ikke altid positiv. Muslimsk overtro påstår, at da satan blev forvist fra Edens Have, voksede der hvidløg i hans fodspor, og det fortælles, at kong Alfonso XI af Castilien i 1330 grundlagde en ridderorden baseret på hvidløgshad.

Men hvad med hvidløgets helbredende egenskaber?

I oldtiden blev hvidløget kaldt "hjælper på alt", og gennem århundrede har dette lille løg stædigt holdt på sit ry: at det kunne hjælpe på alt fra en bullen finger til forhøjet blodtryk og tuberkulose. De gamle grækere og romere ordinerede hvidløg som middel til at helbrede utallige sygdomme. Men på den anden side lovede man parisere i det 16. århundrede godt helbred, hvis de kun spiste hvidløg med nykværnet smør i maj måned. Og faktisk brugte englænderne under først verdenskrig hvidløg for at bremse voldsomme influenzaepidemier.

I virkeligheden er der mere overtro omkring dette lille løg end om nogen anden form for grønsager og mad i al almindelighed.

Overtroen vil blandt andet påstå, at en forkølelse går over, hvis man gnider sine fodsåler med et overskåret fed hvidløg. Og gælder det tandpine er der to måder at løse problemet på: enten lægger man en bid af et fed hvidløg i hullet, eller man putter en bid hvidløg i øret, begge råd skulle hjælpe på smerten. Og drejer det sig om ørepine, skal man gnide et overskåret fed hvidløg rundt om øret.

Legenden fortæller, at Kong Henrik V af England blev salvet med vin og hvidløg ved fødslen, fordi man troede, at hvidløg på et nyfødt barns læber beskyttede mod infektioner og var stimulerende.
ANNONCE
Hvidløg
Millin (fransk arkæolog 1759-1818) skrev i 1792 meget rosende om hvidløget som forbyggende middel mod pest, og Bernardin de Saint-Pierre (vidtberejst fransk forfatter 1737-1814) fastslog i sine optegnelser, at hvidløg helbredte nervøse sygdomme.

Videnskabeligt bevist eller ej; troen, på at hvidløg kan helbrede alt, levet stadig og lader til at være stigende.

Kom af med lugten

Men der er jo en lille hage ved det ellers så velsmagende hvidløg, "lugten".

Frisk persille eller andet grønt med stort klorofylindhold vil forbygge den ubehagelige ånde, som hvidløg ofte giver. Ikke uden grund bliver persille kaldt "Naturens Mundvand". Lugter man af hvidløg på hænderne, så skrub dem med groft salt eller citronsaft og skyl under rindende, koldt vand. Gentag nogle gange om nødvendigt.

Hvis en plasticskål eller lignende er kommet til at lugte af hvidløg, så vask den omhyggeligt, fyld den med sammenkrøllet avispapir og luk den tæt til, så vil lugten forsvinde i løbet af få dage.

Nu ville jeg have skrevet nogle opskrifter, men det gør jeg ikke. For hvis du kan lide hvidløg, har du sikkert din perfekte opskrift på en ret, og hvis du ikke kan lide det, ja så kunne du jo lade vær med at læse artiklen. Nå men alt i alt, lidt om historien og myten om hvidløg.
ANNONCE
Del

Seneste nyt