Aniston

Hvad skete der?

Krøniken kom, og alt gik i stå

Hvad skete der?
Er det ikke underligt, vi er i en tidsalder, hvor alt skal gå så pokkers stærkt, hjernen skal køre på højtryk konstant og vi kan næsten ikke nå at sove fordi vi ikke må komme bagud med noget som helst. Men så kommer Tv-serien, Krøniken, der handler om gamle dage, en tid hvor de fleste af vores forældre slet ikke var født endnu, og en hel nation går i stå.

Før serien gik i luften håbede DR-cheferne på 1,5 mio. seere til hvert afsnit. Men de skulle blive overraskede. Hver søndag mellem kl. 20 og 21, sad 3 mio. danskere klistret til skærmen. Biograferne, og andre tv-stationer havde ingen kunder i biksen, storebæltsbroen blev 12% fattigere på kunder og 75% færre kunder brugte homebanking søndag aften i Krønikens sendetid.

Krøniken er med et budget på 130 mio. kr. Danmarks Radios dyreste produktion nogensinde. Instruktørerne bag serien har ikke super meget erfaring, men vi kan vist alle sige at de har ramt plet med denne "fortælling". De og Krøniken er en succes. Manuskriptforfatteren bag serien, Stig Thorsboe står også bag Landsbyen, Taxa og lidt af Tv-serien Rejseholdet, som jo også var en bragende succes.

Danskerne elsker Ida, Palle, søs og Erik, det er der ingen tvivl om. Krøniken er spækket med romantik, dannede mennesker, sorgløse mennesker, hverdagsproblemer og idyl. Alt sammen noget der kan kombineres, hvis man får det serveret i de rigtige mængder.

Krøniken holder pause, men vender tilbage med nye friske afsnit lige omkring nytår. Optagelserne er i gang og vi går bare og venter. 7 nye afsnit er snart klar til os, Krønike-begærlige danskere, med alle dem vi kender fra første "runde", men også med en masse nye gæsteskuespillere.

Det er ikke kun danskerne der elsker danske serier. Nordmændene er også med og er mindst lige så begejstrede for Krøniken, Rejseholdet, Nikolaj og Julie.. som vi er. Projektchefen på NRK Drama, Hallard Blekstad vil bare have serien ud til det norske folk, og det kan ikke gå stærkt nok.

Er der tale om en Matadoreffekt? Dengang i slutningen af 80'erne da Matador tog os med storm, lå gaderne også øde hen i seriens sendetid.

Hovedpersonerne i Krøniken
ANNONCE
Hvad skete der?
Ida (f.1929) er den pæne pige, som er vokset op i Ringkøbing sammen med forældrene og 4 brødre. En flot realeksamen fører hende til København, hvor hun arbejder og tager studentereksamen som aftenstudie. Men først får hun en kommunal kontoruddannelse. Hun bliver gift med Erik, og de skilles igen, og Ida bliver alenemor til 2 drenge.
ANNONCE
Hvad skete der?
Palle (f.1927) er en genert dreng som opvokser hos en arbejderfamilie i København. Palle der er enebarn, læser økonomi på universitetet og bliver Cand.polit. Palle som er dybt engageret i politik, bliver gift med rigmandsdatteren Søs, som er søster til Idas ex.mand Erik. Palle er også en omsorgsfuld person, som efter moderens død af tuberkulose, tager sig af faderen.
ANNONCE
Hvad skete der?
Erik (f.1929) er en charmende ung handelsmand, der lever og ånder for at udvikle fjernsyn, men bremses af sin far. Han bryder ud af faderens firma og laver sin egen fjernsynsfabrik, som han dog må sælge, til faderen. Erik bliver psykisk syg efter skilsmissen fra Ida, og da han kommer ud fra hospitalet rejser han til Amerika. Han er kun sjældent sine sønner som han har sammen med Ida.

Erik forandrer sig i Amerika og vender hjem til Danmark da faderen bliver syg. Erik får faderens radiofabrik på fode igen, hvilket ikke passer hans far, som altid har forbigået Erik.
ANNONCE
Hvad skete der?
Søs (f.1930) er fars pige. Hun slipper for alle de "tæsk" som Erik må påtage sig fra faderen. Søs vil ses og høres. Hun vil være med hvor der sker noget, og der bliver ikke løftet et øjenbryn i familien når hun skejer ud. - Måske lige bortset fra moderen. Det går dog galt for den flyvske Søs, som bliver gravid og må bortadoptere sit barn. Flere år senere, efter Palle har taget hende under sine vinger og giftet sig med hende, tager hun sit barn hjem. Men det er tvivlsomt at Søs, som også har været fotomodel for faderens radioer i mange år, kan slå sig til ro med arbejdersønnen Palle.
Men hvad er det der gør at noget som foregår for 50 år siden, kan fænge så mange travle mennesker. Hvad er det der gør, at vi pludselig kan sidde og se en serie, der slet ikke ligner Venner, Glamour eller Sex and The City! Hvad tror du?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce