Aniston

Hvad gør jeg ved pletten?

Masser af gode husråd, der kan redde dit tøj

Har du også oplevet, at du måtte smide en dig dyrebar bluse ud, fordi én eller anden tåbe havde hældt en hel flaske rødvin ud over den? Nu er det slut med de umulige pletter - her en masse gode husråd.
Hvad gør jeg ved pletten?
Blod, Fedt og Cola

Har du blødt på dit tøj, er det bedste råd at skylle det i koldt vand - det er meget vigtigt, at det er koldt, da lunkent vand vil binde blodet til stoffet i stedet for at opløse det.

Er det en gammel plet, kan man lade det ligge i blød nogle dage, og salt kan også tages i brug. Strøg det på pletten, eller opløs to håndfulde salt i en spand vand.

Der er mange forskellige fedtpletter, men har du for eksempel en striktrøje med en fedtplet, kan den fjernes ved hjælp af danskvand.

Cola er en tredje plet, du kan fjerne med vand. Brug eventuelt også lidt salt. Man kan også ofte fjerne en colaplet ved hjælp af ganske almindeligt opvaskemiddel.

Chokolade, harpiks, bær og frugter

Har du nydt en plade chokolade, og tabte du uheldigvis et stykke ned på tøjet, kan du også prøve med lidt opvaskemiddel.

Lad tøjet ligge nogle timer, og vask det ved så høje grader, det kan tåle.

Harpiks er en form for fedtplet, som man ikke kan fjerne med danskvand. Der skal opvaskemiddel til, men så skulle pletten til gengæld være væk bagefter.

Har du været ude og plukke bær og måske spist lidt imens, så har du måske haft et lille uheld, og så må husmoderrådet findes frem. Endnu engang er det opvaskemidlet, der skal tages i brug. Dæk også pletten med plastic, og lad tøjet ligge i nogle timer. Efter en normal vask skulle pletten være væk.

Rødbedesaft og lim

Her skal du blot bruge helt almindeligt håndrens. Efter en vask skulle det hele igen være i orden. Det kommer dog an på, hvilken lim-plet, der er tale om. For eksempel virker det ikke på "Cyano-Acrylat" eller anden "superlim".

Blæk og rødvin

Disse pletter kan fjernes ved hjælp af sødmælk, der opløser pletten. Er det en indtørret rødvinsplet, kan du koge mælken og bruge den varm. Har du spildt rødvin på din sofa, skulle du også kunne fjerne pletten, hvis du bruger danskvand lige efter uheldet.

Kaffe, græs og læbestift

Mælk skulle også kunne hjælpe på kaffepletter, men det bedste råd er at bruge glycerin. Gnid pletten ind, lad tøjet ligge natten over og vask som normalt. Glycerin virker også glimrende på græs og læbestift.

Brun sæbe skulle dog også kunne fjerne græspletten, og vaseline skulle virke på læbestift. Har du fået en læbestiftplet, fjern da det værste ved hjælp af en kniv, før du giver dig i kast med glycerin og vaseline.

Te og rust

Te og rust kan fjernes ved hjælp af citron. Pres simpelthen en halv citron ud over pletten - og hav gerne en klud nedenunder - derefter kan du drysse lidt salt udover, og lad det derefter tørre. Efter en helt normal vask, skulle pletten være væk.

Vær dog opmærksom på, at citron er blegende.
ANNONCE
Hvad gør jeg ved pletten?
Neglelak, olie og stearin

Tre kedelige pletter at få på tøjet, men der er stadig råd at hente.

Neglelak kan fjernes med neglelakfjerner. Husk blot at have en godt sugende klud nedenunder, så det ikke bare smitter af på resten af tøjet eller flyder ud og bliver værre.

Der er flere råd, man kan bruge, hvis man har været uheldig at få en olie-plet på tøjet. Både tandpasta, tea-tree oil og brun sæbe skulle efter sigende virke.

Og er det stearin, du skal kæmpe med, kan det fjernes ved at lægge et kaffefilter hen over det og stryge det over på filteret ved hjælp af et strygejern.

Men prøv først at putte tøjet i fryseren, og se om du ikke kan fjerne det værste ad den vej.

Fnug, cigaretter og strygejern

Har du en meget fnugget bluse, kan du også fryse den ned, hvorefter fnuggene forsvinder.

Har du brugt et for varmt strygejern, hvorved der kom et dejligt mærke, kan du fjerne det ved hjælp af et ituskåret løg. En anden mulighed er at fugte pletten med eddike, og en helt tredje mulighed er at strøg salt på pletten, hvorefter du lægger den i blød i mælk.

Du kan også have været uheldig med en cigaret - eller måske ramte du ind i en cigaret, da du var i byen. Under alle omstændigheder kan pletten fjernes ved hjælp af rustfjerner - med mindre der blev brændt et hul.

Eller måske har en ven tabt en cigaret ned på dit bord, hvorefter der kom en plet. Prøv at smøre den ind i mayonnaise. Det skulle faktisk virke.

Måske har du andre gode husråd? Måske har du afprøvet et af disse! Virkede det, eller var det bare en gang gammelt vrøvl? Måske har du et andet plet-problem, som du gerne vil have hjælp til.
ANNONCE
Del

Seneste nyt