Aniston

Hvad betyder makeup for kvinder?

Er det kun pynt eller er der mere bag?

Er der mere bag makeuppen end pynt? Er det for ens egen skyld eller for andres skyld, at vi kan bruge timer bag spejlet? I denne artikel går Aniston.dk tæt på kvinder og deres makeupvaner.

Hvad betyder makeup for kvinder?
Jeg selv startede med at bruge makeup lige før min konfirmation. Inden da havde jeg tit siddet nede på vores badeværelse og betragtet min mor, mens hun lagde sin egen makeup. Beundrede hende meget for at kunne styre redskaberne så godt og jeg ønskede tit at blive ligeså god til det, som hende. Og så en dag, inden jeg skulle til fest, lagde hun makeup på mig - jeg var solgt!

Jeg elskede ikke kun, at jeg kunne dække min urene hud med lidt foundation, men også at man kunne variere farverne og få ens øjne til at se større eller mindre ud. Det var simpelthen en ren skattekiste, som var blevet åbnet for mig og jeg kunne bruge timer foran spejlet derhjemme.

Og siden dengang har jeg altid brugt det. En overgang mere end hvad kønt var. Kom ind i en periode, hvor jeg blev mobbet en del, og troede at jeg kunne skjule mig bag makeuppen - min svigermor dengang kommenterede det og sagde, at det altså ikke var nødvendigt at smøre mig fuldstændig ind, og siden da har jeg fået skruet det lidt ned igen. Men jeg tror aldrig helt at jeg holder op med at bruge makeup, jeg elsker det simpelthen!

Når jeg ikke har makeup på, så føler jeg mig faktisk nøgen, det er ikke noget jeg er stolt af at indrømme, men sådan er det bare. Jeg hader, at jeg ikke har givet mig tid til at lægge det og føler mig virkelig sjusket og føler at min hud er alt for udstillet. Nogle vil måske synes, at det er overfladisk at tænke sådan, men jeg tænker det kun om mig selv. Hvis mine veninder eller kvinder, som jeg møder på gaden, ikke har makeup på, så synes jeg ikke de er sjuskede, mange gange beundrer jeg dem faktisk for at turde gøre det - for jeg tør nemlig ikke selv.
ANNONCE
Hvad betyder makeup for kvinder?
Efter jeg havde gjort mig de her tanker omkring mit eget syn og behov for makeup, tænkte jeg at det kunne være spændende at høre andre kvinder efter hvilke meninger de har omkring makeup og dens brug. Så jeg hev fat i 3 af mine veninder og udspurgte dem!


Susanne, 26 år, elev i H&M
Hvor tit bruger du makeup?
Jeg går med makeup hver eneste dag. Jeg kan slet ikke undvære det og jeg føler mig grim uden. Jeg sørger i hvert fald altid for at bruge lidt mascara og lidt concealer hver dag, så jeg kan fremhæve mine øjne lidt, nu når jeg går med briller, og så for at dække lidt af den urene hud. Men de dage hvor jeg er i god tid bruger jeg som regel meget mere.

Hvad betyder makeup for dig? Er det kun pynt?
Jeg tror makeup betyder det samme for mig, som øreringe og tasker gør for andre. Det er en slags tilbehør, som jeg helst ikke vil undvære. Jeg godt lide at variere min makeup, især farverne som jeg lægger på øjenlåget. Jeg synes selv jeg bliver gladere når der er noget farve i mit ansigt.

Har du ændret dine makeupvaner i takt med at du er blevet ældre?
Ja, det har jeg. Da jeg var teenager brugte jeg slet ikke makeup. Jeg havde travlt med min hest og jeg havde slet ikke tid til den slags pjat, som jeg syntes det var dengang. Men så fik jeg en kæreste og pludselig begyndte jeg at gå meget mere op i hvordan jeg så ud. Siden dengang har jeg brugt makeup, mængdemæssigt har det ikke ændret sig, men jeg tror jeg er blevet bedre til det med tiden.

Marianne, 23 år, pædagogstuderende
Hvor tit bruger du makeup?
Næsten aldrig. Kun når der sker noget specielt, når der er fest eller noget i den stil. Jeg gider ikke rigtig, vil hellere sove længe om morgenen.

Hvad betyder makeup for dig? Er det kun pynt?
Ja, for mig er det kun pynt. Det er ikke noget der er livsnødvendigt eller noget jeg gider bruge tid på. Jeg har ikke styr på hvad de forskellige ting hedder, faktisk bliver jeg tit grinet af, fordi jeg for eksempel kalder 'foundation' for 'bruncreme'. Det er bare ikke altid jeg kan huske hvad det hedder. Jeg synes bare der er så meget at man kan gå op i, i stedet for makeup, men det er jo nok også fordi jeg overhovedet ikke interesserer mig for det, jeg går heller ikke op i tøj og mode. Men så er der sikkert noget andet, som jeg godt kan lide, som andre ikke forstår, sådan er vi jo forskellige.

Har du ændret dine makeupvaner i takt med at du er blevet ældre?
Nej, faktisk ikke, jeg har aldrig være storforbruger. Da jeg var mindre brød jeg mig slet ikke om at tage noget på, især ikke mascara fordi det skulle så tæt på mine øjne.
ANNONCE
Hvad betyder makeup for kvinder?
Sandy, 20 år, elev i Salling
Hvor tit bruger du makeup?
Hver eneste dag. Jeg kan slet ikke lade være. Bruger foundation, concealer, pudder, blusher, øjenskygge, kohl, glimmer, mascara og lipgloss. Jeg kan virkelig ikke undvære mit makeup og render rundt med meget i tasken også, så jeg lige kan rette, hvis noget af det skulle gå af i løbet af dagen. Bruger cirka det samme når jeg skal til fest, men der tegner jeg som regel mine øjne mere op. Synes bare jeg ser helt fremmed ud uden.

Hvad betyder makeup for dig? Er det kun pynt?
Altså i bund og grund er det vel pynt, det må jeg jo nok indrømme. Men jeg synes bare det er ligesom at vælge et flot sæt tøj, så vælger jeg også en flot makeup hver morgen, som passer sammen med mit tøj. Jeg går rigtig meget op i det og derfor er jeg også rigtig glad for min elevplads, for her får jeg lov at hjælpe andre med makeup og jeg går tit over og ser på dem, som får lagt makeup af de andre ansatte, det giver mig god inspiration til hvordan jeg gøre min egen makeup lidt anderledes den næste dag.

Har du ændret dine makeupvaner i takt med at du er blevet ældre?
Ja, det har jeg meget. Jeg måtte ikke bruge makeup for min mor før jeg fyldte 15, hun syntes ikke at små piger skulle gå med så meget makeup, hun syntes dem, som gjorde, lignede små prostituerede. Men da jeg endelig fyldte 15, så fik den også hele armen og jeg har så forsat lige siden. Hun kan stadig godt kommentere at hun synes det er lidt for meget, men jeg synes det er flot, så jeg lytter ikke til hende. Mine veninder går lige så meget op i makeup, som mig, så vi kan sagtens bruge en hel aften på at lægge forskellig slags makeup på hinanden, det er næsten bedre end at gå i biografen.

Forskellige mennesker, forskellige måder at se tingene på. I den her sammenhæng er der ingen rigtig eller forkert, men jeg tror vi alle har en fornemmelse af, hvad der virker for en selv. Nogle gange skal vi bare huske at tænke over, om baggrunden for hvad vi gør, er godt for en selv. Da jeg brugte makeuppen for at skjule mig fra dem, som mobbede mig, gjorde jeg jo i virkeligheden tingene værre for mig selv.

Makeup er tilbehør, det er ikke en maske, som vi kvinder, (og nogle mænd, ingen diskrimination her), skal gemme os bag. Vi skal bruge makeup, fordi den får os til at føle os smukke og feminine, og ikke bruge den fordi den får os til at føle os, som en anden og bedre person.
ANNONCE
Del

Seneste nyt