Aniston

HPV-forvirringen er total

4 ud af 5 danskere, der er seksuelt aktive, vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV.

HPV-forvirringen er total
Er du faret vild i HPV-junglen? Så er du tilsyneladende ikke den eneste.

På trods af adskillige informationskampagner er mange danskere nemlig stadig forvirrede omkring sammenhængen mellem HPV, canser og kønsvorter. Det viser en undersøgelse, som Netdoktor netop har gennemført.

Men faktum er, at 4 ud af 5, der er seksuelt aktive, på et tidspunkt i deres liv vil blive smittet med HPV.

I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv virus. Men hos nogle forsvinder HPV ikke og kan i værste fald udvikle sig til celleforandringer og kræft.

Hvert år sker det for flere end 800 danskere. De udvikler HPV-relateret kræft i form af livmoderhalskræft, hoved-halskræft, analkræft eller peniskræft. Især hoved-halskræft hos mænd er i kraftig vækst.

HPV kan også føre til kønsvorter, hvilket flere end 17.000 danskere årligt diagnosticeres med.


Neden for kan du se nogle af de ting, som du bør vide om HPV. Se desuden mere på HPVkundskab.dk.
ANNONCE
Op mod 45 pct. af de 20 til 24-årige har lige nu HPV i kroppen, som de kan overføre til deres seksuelle partnere. Unge drenge og piger er særligt udsat for at blive smittet med HPV, fordi de ofte har skiftende partnere.
 
Den kræftform, som HPV oftest fører til hos kvinder, er livmoderhalskræft. I modsætning til andre kræftformer rammer livmoderhalskræft ofte kvinder i 35-40 års alderen. HPV kan desuden give kønsvorter.
 
En vaccination beskytter mod 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Den beskytter også mod forstadier til kræft i endetarmen, og forskning tyder på, at den også kan forebygge kræft i mund og mandler. Indtil 1. juli 2013 er kvinder på 20-28 år (årgang 1985-1993) blevet tilbudt en gratis HPV-vaccination. Det tilbud er nu ophørt, så de selv skal betale for vaccination.
 
Hvis du tidligere har været smittet med HPV, men er sluppet af med virusset igen, så kan vaccinen stadig være relevant for dig. Forskning viser nemlig, at vaccine kan forhindre ny smitte og nye udbrud af kønsvorter eller celleforandringer.
 
Det kan du gøre:
- Bliv screenet. HPV-vaccinen beskytter ikke mod alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derfor tilbydes alle kvinder over 23 år en undersøgelse for celleforandringer på livmoderhalsen.
- Overvej at blive vaccineret hos egen læge eller i et sundhedscenter.

HPV-vaccination kan være relevant, hvis du har skiftende partnere, har haft kønsvorter, har fået foretaget keglesnit eller har haft celleforandringer.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce