Aniston

Højskoler

Forbered dig på din uddannelse

"Vi havde alle mulige fede fag for eksempel friluftsliv. Vi legede vikingeleg og byggede svedehytter af siv. Sov i en bivuak, det var noget, der var godt for fællesskabet. Prøvede rappelling, "YO" det var fedt bare hænge der i rebet..." - Disse linier fra "Drengene fra Angoras" sang ringer måske med et par klokker? Netop, højskoler.
ANNONCE
Højskoler
Er du til sammenhold, morgensang og fællesspisning er et højskoleophold en udmærket idé. Men et højskoleophold giver dig også god mulighed for at forberede dig på en uddannelse, eller blive afklaret i forhold til valg af uddannelse.

På en højskole kan man specialisere sig indenfor bestemte fagområder, eller vælge en række forskellige fag. 
 
Uddannelsesforberedelse
Mangler du point og erfaring for at komme ind på drømmeuddannelsen? Eller vil du bare vide mere omkring studieteknik, inden du søger ind? Så er uddannelsesforberedelse på en højskole et rigtig godt valg.

Her kan du få undervisning og øvelse samt eventuel kritik fra professionelle undervisere, når din ansøgning til uddannelsesstedet skal udformes.

Blandt andet tilbydes der forberedelse til forskellige former for kunstneriske uddannelser, politiuddannelse, samfunds- eller humanistiske uddannelser, jura, journalistik, og forberedelse inden for social-, sundheds- og pædagogsektoren, for eksempel læge, lærer, sygeplejerske eller fysioterapeut.

Du kan se alle de forberedende kurser, der udbydes her.
 
Idræt/Gymnastik
Flere højskoler har idræt som hovedlinie, hvor man som elev kan møde andre sporty typer indenfor flere forskellige retninger. Her udbydes blandt andet fag som adventure, fitness, boldspil, kampsport, performance, vandsport, og generel motion og sundhed.

Flere Idrætshøjskoler har også specialiseret sig i at opbygge kvalifikationer til folk, der ønsker en uddannelse indenfor politiet, falck eller militæret.

Men det er ikke kun sporty typer, der er velkomne på Idrætshøjskolerne. Folk, der overvejer en uddannelse indenfor sundhedssektoren som eksempelvis fysioterapeuter, læger, diætister, sygeplejerske eller ergoterapeuter kan også finde gode muligheder for at lære om kost, motion og fitness.
 
Samfund/politik/medier
Har du interesse indenfor medier, politik og samfund, samt film og dokumentar, så er der højskoler, der udbyder hovedfag indenfor disse. Her kan du forberede dig til optagelsesprøverne på journalistuddannelserne, eller dit kommende samfundsvidenskabelige studium.

Indenfor politikken lærer du om historie, politik i ind- og udland, og du kan tage på relevante studieture og møde andre ligesindede. På journalistlinien får du gode muligheder for at kvalificere dig til optagelsesprøverne og den videre uddannelse.
 
Går du med en filminstruktør i maven, kan en højskole også give dig et skub fremad, hvad enten din interesse indenfor det visuelle medie er film eller dokumentar, på det seriøse plan eller hobbyplan. Her kan du lære om manuskriptskrivning, fortælleteknik, filmhistorie, lys og lyd. En film og Tv-produktionslinje på en højskole er et udmærket springbræt til at komme videre til Filmskolens optagelsesprøve eller jobs indenfor branchen.
 
ANNONCE
Højskoler
Musik/Teater/Dans
Der findes flere højskoler, der tager udgangspunkt i musik og sang, også på et højere plan end lejrbåls-guitarklimpren. Det er muligt at finde en linie, der passer til dig, uanset hvilken genre du hælder til. Her underviser professionelle musikere, og der er øvelokaler til rådighed.
 
Ligger din interesse mere i sang, kan du arbejde på at udvikle din stemme via undervisning i sangteknik, mikrofonteknik, stemmetræning og teori.
 
Er du til filmskuespil og teater, så findes der også højskoler, der har hovedfag indenfor dette. Her får du den praktiske grundtræning, der er et must for alt skuespillerarbejde.

Derudover bliver du undervist i teori og historie. Du får en række redskaber at arbejde med, der kan hjælpe dig i dit arbejde til at blive en troværdig og professionel skuespiller.

Dette kan give dig et forspring til en professionel skuespilleruddannelse på en af de store teaterskoler. Men hvis du bare gerne vil spille teater, fortælle historier, synge og bevæge dig, er det også en oplevelse.
 
Hvad enten du er til salsa, funk, orientalsk dans, ballet eller folkedans, er det muligt at finde en skole, der omfatter dine interesser indenfor denne retning. Professionelle undervisere hjælper dig med at arbejde med koreografi og stilart, samt udvikler dit personlige kunstneriske udtryk. 
 
Kunst/kreative fag
Er du kunstner, på amatørplan eller professionel? Så er der højskoler med fokus på forskellige former for kunst. Her besøger man kunstnere, får foredragsholdere og gæstelærere på besøg, tager på studieture til relevante byer og får lov til at fordybe sig i de mange kunstudtryksformer. Efter denne fordybelse i en kunstart, kan du eventuelt søge videre på en kunstuddannelse, eller bruge din erhvervede lærdom i din fritidshobby.
 
Fagene indenfor kunst er alt lige fra arkitektur og forskellige designretninger til foto, billedbehandling og kunsthistorie. Derudover udbydes maleri, tegning og tegneserietegning, samt forskellige metoder til bearbejdning af smykker, skulpturer og glas.
 
Undervisningen foregår nogle steder af kunstnere, som formidler deres erfaring med kunst både fagligt og personligt. Du får nye perspektiver, inspiration og forståelse og ser forskellige tilgange til kunst, både på lokalt, nationalt og international plan. Og vigtigst af alt må være, at du får frihed til at eksperimentere. 
 
ANNONCE
Højskoler
Humanistiske fag/sprog
Er du interesseret i at skrive, så findes der højskoler med værksteder, der har med litteratur at gøre. Her bliver du udsat for skriveøvelser, lettere undervisning i filosofi og genrer, kritik af tekster, plot og fortællemåder, og der arrangeres ofte udflugter til de store forlag og forfatterskolen i København.

Disse tekniske finpudsninger af dit talent kan eventuelt hjælpe dig til ansøgningen til forfatterskolen, eller din drøm om udgivelse.
 
Under de humanistiske fag kommer man ikke udenom psykologi, og det er netop hvad en del højskoler udbyder, både som side- eller hovedfag.

Hvis din fremtidige beskæftigelse kommer til at omhandle mennesker, så er psykologi en stort set uundværlig ting at kende til. Ofte læser man psykologi som hovedfag på højskolen, med flere relaterede sidefag såsom etik, litteratur eller andre kreative fag.
 
Er du interesseret i filosofi, livsanskuelser og ideologier, er Filosofi måske en interessant linie. Her lærer du om de store filosoffer, religion og får indsigt i etik og moral. Her kan du fordybe dig i tænkning og opfattelse, og høre forelæsninger, samt se film, teater, koncerter og udstillinger.
 
Under humaniora og sprog er der utroligt mange fag, såsom arkæologi, historie, religionskundskab, kulturhistorie, pædagogik, og en del sprog blandt andre engelsk, fransk, græsk, italiensk, latin, spansk og tysk - og hvis man har lyst til at prøve kræfter med kinesisk, er det også muligt.
 
Naturfag/teknologi
Er du en sucker for biologi, matematik, kemi, fysik eller andet i den dur, så ville en højskole, der koncentrerer sig om naturfagene måske være en god idé. Her kan du eventuelt kombinere din interesse for biologi med et rent praktisk fag, hvor I undersøger planter, dyr, kryb og kravl i deres naturlige omgivelser. Eller hvis du er til kemi/fysik kan du eventuelt kombinere det med astronomi.
 
De fleste af liniefagene omkring naturfag er både praktiske og faglige. Under friluftsliv kan indgå fag såsom dykning, faldskærmsudspring, havkajak, mountainbike og sejlads. Ofte tager holdene på adventure-studieture til spændende egne over hele verden - lige fra overlevelsesture på New Zealand og i Canada, til fjeldvandring i Norge eller ud til den lille sø i den danske skov.
 
ANNONCE
Højskoler
Social/sundhedsfag
Sundhed er ofte kodeordet på disse højskoler. Uanset om du er overvægtig og ønsker at tabe dig, eller normalvægtig med ønsket om at lære at leve et sundere liv, er en sådan livsstilshøjskole et godt sted at starte. 

Her arbejdes med psykiske faktorer, så uhensigtsmæssige adfærdsmønstre kan brydes. Derefter gives redskaber til at komme videre. Man arbejder med sit selvværd, sit ansvar og sin sundhed, får en sund kost, og lærer om kostberegning.

Man lærer at finde glæden ved fysisk aktivitet, og finde en form for motion, der passer bedst til ens interesser. Og sidst, men ikke mindst, får man redskaberne til at bibeholde et varigt vægttab, hvis dette var målet.

Men social-og sundhedsfagene er ikke kun livsstil, vægttab og sund mad. Man kan vælge fag som styrker den personlige udvikling, såsom drømmetydning og forskellige alternative terapiformer, deriblandt yoga, healing og zoneterapi.

Er du mere til det praktiske, er der også tilbud på madlavning, massage og læren om naturmedicin. Ved de fleste fag er der både en praktisk og en faglig side, så man kommer godt rundt om hvert emne.
 
Fakta:
- Der findes i Danmark, på nuværende tidspunkt, 79 højskoler spredt over hele landet.
- Et ophold kan minimum vare otte uger, medmindre du tager et af de korte kurser.
- Der er højskoler, der henvender sig specielt til eksempelvis folk, der interesserer sig for kunst, idræt og kommunikation, og højskoler, der dækker flere forskellige retninger.
- Et såkaldt "Langt kursus" varer mellem 8 og 40 uger, og de typiske ophold varer 4-5 måneder.
- Størsteparten af eleverne er mellem 18 og 24 år. På ungdomshøjskolerne er alderen mellem 16½ og 19 år.
- Cirka 6.500 personer tager på højskole hvert år, og omkring 45.000 tager de korte kurser, der udbydes.
- På nogle højskoler er det muligt at tage sine børn med på de lange kurser. Man kan også vælge at tage en uge eller to på familiekursus.
 
Priser:
Det er ikke muligt at få SU på en højskole, derimod kan du søge om tilskud afhængig af baggrund, alder, uddannelse, ledighed og bopælskommune. Et højskoleophold koster typisk omkring 1100 kroner om ugen, men betalingen varierer afhængig af materialomkostninger, fagudbud, studierejser og så videre.

Ugeprisen omfatter både kost, undervisning og logi, og der betales oftest ekstra for eneværelser.
 
Det har i artiklen været nærmest umuligt, at nævne alle de fag, der udbydes. Er du interesseret i at læse mere, og se hvilke højskoler, der eventuelt kunne være noget for dig, så kan du besøge højskolernes hjemmeside.

"...Men pludselig kom dagen, hvor vi skulle sige farvel. Alle stod og græd, selv lærerne var med. Folk udvekslede telefonnumre, så vi kunne snakkes ved. Vi skal holde forbindelsen ved lige i al evighed."
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce