Aniston

Historien bag de danske design klassikere

Dansk møbeldesign er kendt verden over. De mange forskellige møbeldesigns fra stole til borde, er meget eftertragtede i dag og har inspireret en verden af nye designmøbler og brands. Historien om klassikernes oprindelse starter med en række stærkt disciplinerede møbelsnedkere der formåede at kombinere stringent, perfektionistisk håndværk og kvalitet med arkitektoniske principper. 

Denne fusion af discipliner banede vejen for dem som de fleste af os i dag kender som Kaare Klint, Børge Mogensen, Arne Jacobsen og Hans J. Wegner. Sidstnævnte vil vi gå et spadestik dybere med i denne artikel, hvor vi gennemgår en del af den historie og arv Wegner har skabt inden for sit fag.

Y stolen

Denne stol blev designet af dagens mand i skysovs, Hans J. Wegner i 1949. I hans designs var der fokus på at æstetikken og funktionaliteten skulle spille sammen. Det afspejler sig i stolen der pynter et hvert rum med sit enkle men unikke design, der samtidig giver korrekt støtte til ryggen, så den kan bruges i længere tid. En Y stol symboliserer kerneværdierne ved de danske designklassikere, i det den kombinerer det flotte design med komfort og funktionalitet, og ikke mindst kvalitet. 

Kvaliteten afspejles i både materialerne der er brugt, samt designet. Særligt ved y stolen kan det unikke design ses i den åbne ryg hvor der dannes det karakteristiske y, samt de øvrige formede dele. Selvom hensigten med y stolen faktisk var at den skulle kunne produceres i større mængder, har man som sagt holdt sig til kerneværdierne – og det afspejler sig i de 170 processer ved stolen der skal udføres ved håndkraft. Stolen er designet for Carl Hansen og Søn.

Hans J. Wegner

Wegner blev født i 1914 i Tønder. Han er oprindeligt uddannet snedker i hjembyen, hvorefter han flyttede til København for at studere på kunsthåndværkerskolen. Senere blev han ansat ved en tegnestue, hvor han var 5 år indtil han fyldte 29. Som 29-årig valgte han at blive selvstændig møbelarkitekt. Kendetegnet for Wegners designs var som nævnt det gode håndværk, udført i lige så gode materialer. Han havde desuden fokus på at skabe simple og elegante designs med rene og præcise former. 
Rent visuelt gik han op i at hans designs skulle kunne klæde et rum fra alle sine vinkler, uafhængigt af hvilken vinkel beskueren havde på det. Andre nævneværdige designs som Hans J. Wegner har skabt udover Y stolen er Skalstolen og Loungestolen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce