Aniston

Helle Virkner

En af Danmarks mest fantastiske kvinder er død.

Naturligt nok er denne ugens kvinde i focus, ingen mindre end en af Danmarks helt store
Helle Virkner
Som både skuespiller og statsministerfrue rakte hendes umiskendelige karisma og udstråling, ud over scenekanten og igennem tv'et ind i folks hjerter. For mig var hun er del af min barndom, som flyttemand Olsens søde kone i huset på Christianshavn, som Lillemor fra filmene Poeten og Lillemor hvor hun spiller sammen med Henning Moritzen og som Danmarks smukkeste første dame, da hun desværre alt for kort tid, var statsministerfrue i starten af halvfjerdserne i kraft af sit ægteskab med Jens-Otto Krag.

Helle Virkner blev født i Gammel Rye ved Århus, som datter af godsejer Moritz Lotinga og Ellen Larsine Rasmussen født Virkner. Efter forældrenes skilsmisse, rejste hun i 1942 til København med sin mor og tog her navneforandring til Virkner. Hun vidste allerede tidligt at hun ville være skuespiller, et ret ukonventionelt valg i den tid, og stod klar som debutant fra den Kgl Teaterskole i 1945. Som så mange andre store skuespillere blev hun her vraget, så det var filmen hun gik til. Og det er også her vi først og fremmest husker hende. Dansk film moder, ville være en næsten perfekt betegnelse for Helle Virkner, da hun har portrætteret den kvindelige del i et utal af film, med tidens største mandlige skuespillere som sine partnere.
ANNONCE
Helle Virkner
Tre gange nåede hun at blive gift. Første gang hed ægtemanden William Rosenberg og var en skuespilkollega. Anden gang var dagen før juleaften 23 december 1949, og manden var ingen mindre end en anden af dansk films store mestre den 15 år ældre Ebbe Rode. efter ni års ægteskab blev de skilt i 1959. Tredie og sidste gang var den 31 juli 1959 hvor hun giftede sig med en af Danmarks store politikere Jens-Otto Krag, i den lille franske by Roquebrune. Sammen fik de to børn Jens-Christian og Astrid Helene kaldet Søsser. I 1979, samme år som hun blev skilt fra Jens-Otto Krag gik hun ind i Kommunalpolitik og blev valgt til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for socialdemokraterne

Selvom Helle Virkner hele sit liv var en glødende socialdemokrat, er det dog ikke det vi vil huske hende for. Men derimod som en kvinde der altid havde overskud til andre, et skælmsk blik i øjet og et smil på læben. Hun var et menneske som altid havde humoren med i bagagen, hvor ellers ville man kunne opleve en statsministerfrue spille en nyhavnsluder i en revy, samtidig med at hun sagde pænt goddag til verdens store ledere.

Helle Virkner døde 10 juni i år, efter en svær og meget aggresiv kræftsygdom. Hun vil være savnet.
ANNONCE
Del

Seneste nyt