Aniston

Have uden vedligehold: Sådan holder du din have flot uden besvær

For mange mennesker er havearbejde en passion, men for andre kan det være en kilde til stress. De fleste af os danskere elsker at være ude i haven når vejret er godt. Men det er sjældent lugning af ukrudt, klipning af hæk eller opsamling af blade der er årsagen til dette. 

Det kræver tid, kræfter og penge at vedligeholde en have, men med de rigtige redskaber og principper kan det være en fornøjelig oplevelse der ikke kræver meget vedligehold. I denne artikel kommer vi nærmere ind på hvordan du kan gøre din have mindre krævende, og altså få mere glæde ud af den i hverdagen. 

Bunddække

Bunddække er et oplagt valg til de husejere der ønsker minimalt vedligehold, men stadig en smuk have der er grøn og frodig. Denne typer planter holder sig normalt i en beskeden højde, hvilket betyder man ikke skal frem med hækkesaksen, og de spreder sig som regel flot og jævnt på samme tid.

De er også modstandsdygtige overfor en række klima- og vejrforhold, så man roligt kan plante bunddække i haver der oplever meget regn, lidt regn, eller alt der imellem. De passer med andre ord til alle danske haver.

Der er også et stort udvalg af variation, hvilket betyder man kan vælge stedsegrønt bunddække, eller gå efter noget lidt mere eksotisk der har blomster og andre spændende farver. Vi anbefaler liguster som bunddække til mange forskellige typer haver, det er en sort der er kendt i danske hjem og som nok aldrig vil gå helt af mode.

Muld kan gøre underværker

Hvis du tilføjer et lag muld til din have kan du hjælpe med at holde på fugten i jorden og mindske behovet for hyppig vanding. Det kan også hjælpe med at kontrollere ukrudtsvækst og regulere jordtemperaturen. 

Muldjord koster ikke alverden, og fås i mange typer og farver. Det gør det derfor muligt at være kreativ med designet af haven, og samtidig få noget der ikke ligner naboens. Du behøver heller ikke fjerne muldjorden hvis du senere ønsker at plante vækst på stedet, da muldjord indeholder rigeligt med næring.

Vælg planter der passer til området

Det siger sig selv, men planter der er kendt for at leve under de vilkår der eksisterer i lignende områder som din have vil ofte klare sig bedre end de mere eksotiske. Selvom det kan være fristende med smukke palmer, kan de danske vintre ofte gøre livet surt for denne type planter.

Vælg derfor gerne planter der med garanti kan vokse og trives under danske klima og jordbundsforhold. De kræver samtidig også mindre vedligeholdelse end de mere eksotiske planter, hvilket resulterer i mindre tid du skal bruge. De er også mere modstandsdygtige over for skadedyr og sygdomme, hvilket betyder at der er brug for færre pesticider og herbicider.

Overvej at anlægge højbede

Med et højbed kan du nemmere kontrollere jordkvaliteten og dræningen, hvilket kan reducere det arbejde der kræves for at vedligeholde din have. Samtidig hjælper disse havebede også med at reducere mængden af ukrudt. Og hvis der endelig skulle dukke lidt ukrudt op, behøver du ikke sidde på hug for at luge det.

Ved at bruge højbede kan du skabe en attraktiv og vedligeholdelsesvenlig have, der giver dig mulighed for at dyrke et bredt udvalg af planter og grøntsager, uanset jordbundsforholdene i dit område. 

På denne måde kan du nyde en god høst uden at skulle bruge for meget tid på vedligeholdelse af haven. Derudover kan højbede også designes til at passe ind i stilen på dit hjem og din have, hvilket gør dem til et godt valg for dem der ønsker at forbedre udseendet i haven.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce