Aniston

Harrods

Shoppingcenteret, der er værd at se

Er du et smut i London, og har du ikke råd til den store shoppingtur - så er Harrods ikke stedet - men med centerets ældgamle historie, store bygning og sans for æstetik, er Harrods alligevel et besøg værd.
Harrods
Harrods er et af Europas og måske endda verdens største varehuse. Centeret rummer 300 afdelinger, og der er ca. 5000 ansatte i bygningen. Der er i alt 7 etager, og man kan finde alt fra møbler til musikinstrumenter, modetøj til børnebøger, og mad, vin, cigarer og smykker til souvenirbutikker.

Det er shoppoholic"ens paradis, men fattigmandens helvede. Produkterne er fantastisk fede, men priserne er enormt høje - vil man, med en normal indtægt, købe noget i Harrods, kan det højst blive til et tørklæde til overpris. Det er de finde mærker og Harrodscenterets service og eksklusive omgivelser, som man betaler for, ligesom det, at man har handlet i Harrods, giver status i omgangskredsen. Men når det er sagt, er produktkvaliteten trods alt også i top.

Den gang for længe siden

Harrods er en meget gammel forretning, der blev stiftet tilbage i 1849, hvor købmanden, Charles Henry Harrod, overtog en lille forretning i den bygning, som Harrods helt har indtaget den dag i dag.
ANNONCE
Harrods
Dengang blev der kun solgt madvarer, men i 1889 udvidedes Harrods varesortiment med møbler, smykker, parfume og glas. Desuden ansattes der knap 200 mennesker til det daglige arbejde i forretningen. Sådan blev forretningen ved med at udvide, og i 1902 var Harrods Londons største forretning med 91 afdelinger og over 2000 ansatte.

Efterhånden var forretningen blevet et af de fineste steder at købe ind, og under mottoet 'Everything for Everybody Everywhere' fortsatte Harrods sin ekspandering. Således indførte Harrods Great Britain"s allerførste rullende trappe, og forretningen var også først med at indføre 'telefonshopping'.

Nu begyndte ekspantionen for alvor, og fra 1911 og i løbet af 1. Verdenskrig overtog forretningen resten af den enorme bygning, hvor den stadig holder til i dag. Harrods var også aktiv i krigen, for eksempel byggede forretningen felthospitaler til Belgierne.

Harrods en institution

I løbet af 1920'erne og 1930'erne var Harrods stadig den største forretning i London, og den kunne prale af sin elegance og ry for den gode service. Harrods var blevet en institution, og der var for eksempel ingen jul uden et besøg i Harrods.

Derudover havde forretningen forvandlet et af Londons slumkvarterer til et fint nabolag med mange andre forretninger, der drog fordel af Harrods mange kunder. Sådan er det stadig i dag.

Under 2. Verdenskrig blev bygningen igen brugt aktivt til krigsførelse, da den indeholdt Canadian Royal Navy's, og Royal Air Force One's hovedkvarterer. Bygningen klarede sig igennem krigen uden store skrammer, og herefter begyndte forretningen igen at udvide.
ANNONCE
Harrods
Der blev gjort mange ting i tiden efter krigen, og specielt i 1980'erne, hvor Mohamed Al Fayed overtog bygningen og begyndte en stor renovering.

Den dag i dag er Harrods stadig en institution, der hver dag tiltrækker tusindvis af kunder - heriblandt masser af turister, der vil opleve Harrods legendariske bygning.

Et eller andet sted er centeret lidt snobbet, og stedet er for den snobbede pengepung, men bygningen og atmosfæren er virkelig værd at opleve; og kommer man på det tidspunkt, hvor Harrods har sine to årlige udsalg - vinterudsalg i januar og sommerudsalg i juli - kan man være heldig at finde en vare, der også svarer til ens indtægt.

Harrods i Danmark

Der findes kun en Harrods i hele verden - den i London - men har du fået lyst til at snuse til forretningens høje kvalitet og overvældende service, kan du, næste gang du skal ud at rejse, benytte dig af Københavns Lufthavn, hvor du finder en delikatesseforretning under Harrods. Kæden har 35 butikker verden over, men afdelingen i København er den eneste i Skandinavien.
ANNONCE
Del

Seneste nyt