Aniston

Har I hørt..?

Hvorfor bagtaler kvinder hinanden?

Vi kender det godt. Vi har selv gjort det. Også selv om vi allerhelst vil vælge at tro, at der ikke var tale om egentlig bagtalen. "Vi talte bare om hende, mens hun ikke var der, og så blev emnet helt naturligt negativt, da hun jo er sådan en so!" Alle kvinder bagtaler. Men hvorfor kan de ikke bare holde deres mund, hvis de ikke har noget pænt at sige?
ANNONCE
Har I hørt..?
Man skulle tro det var så nemt. "Hvis ikke du har noget pænt at sige, så hold din mund!" Jo tak, den har man hørt før. Og som den søde pige man nu gerne vil være, forsøger man med vold og magt at overholde netop den sætning.

Men man fejler - gang på gang. Og det var egentligt ikke fordi, man ville sige noget grimt, det røg bare sådan ud... Lige pludseligt... Altså...

Siden jeg selv er tidligere mobbeoffer, har jeg et stærkt had til at bagtale og folk, der praktiserer det. Og jeg må gang på gang se mig slået af, at jeg selv begynder på det. Så her for et par måneder siden læste jeg en videnskabelig artikel, der lidt ændrede min holdning til det.

Uden at gå for meget i detaljer var artiklens formål, at forklare forskelle i kønnenes adfærd over for hinanden, angående par-dannelse og kurmageri. Hele artiklen bygger på evolutions-tankegangen så føl jer nu ikke stødt eller alt for groft generaliseret, når jeg ridser dens argumentation op.

Mænd!

Mænds strategi skulle, ifølge denne artikel, være at få parret sig med så mange fødedygtige hunner som muligt. Og samtidig sikre sig så mange levedygtige afkom som muligt. Man skulle umiddelbart tro, at hvis man bare bollede til højre og venstre så skulle den være hjemme, men sådan er det ikke.

Det er hér manden er tvunget til monogami, fordi hvis han tager mere en én kvinde kan han risikere at en anden han kommer og tager hunnen fra ham, og eventuelt dræber hans afkom.

Derfor, fyrer, kun én pige ad gangen. Selvfølgelig går mænd ikke af vejen for et forhold til siden, så længe han er sikker på, at han kun vinder ved det. (Det vil sige, så længe han er sikker på at konen ikke smutter).
ANNONCE
Har I hørt..?
Og der må jeg give artiklen ret, for cirka 50 % af alle mænd er utro, og i et forsøg sagde 73 % af alle adspurgte mænd (alle i forhold) ja tak til at have sex med en fremmed der spurgte. De sidste 27 % følte at de var nødt til at undskylde med, at deres kæreste var i byen. Dette skal ikke misbruges som argument for at det er okay at være utro, hvis man er mand.

Ingen rigtig mand er utro. Ingen rigtig mand har rygrad som en kop kakaomælk og bukker under for fristelse, og vi kan nu konkluderer at rigtige mænd er en truet, hvis ikke uddød dyreart!

Godt så, dette skal ikke udvikle sig til en rant over mænd. Nu har I bare den statistik at læne jer op af, næste gang i skælder jeres kærester ud.

Med andre ord skal mænd sprede deres gener, og kan gøre det ved at appellere til kvinder med sikkerhed. De skal være stabile og kunne tilbyde både materielle goder samt ren fysisk tryghed.

Kvinder...!

Kvinder, modsat mænd, behøver ikke at have så mange som mulig, for de har for så vidt ingen fordel af det. De kan kun blive gravide én gang hver 9. måned, og til det behøver man altså, så vidt jeg husker, kun én mand! Derfor går kvindens strategi ud på, at holde på manden.

Modsat mænd vil kraftpræstationer, magt og ejendom ikke kunne gøre kvinden mere attraktiv for manden. Og det er her bagtaleriet kommer ind i billedet. For hvem bagtaler man dog mere end folk, der har været, eller potentielt bliver romantisk involveret med ens partner. Kvindens eneste våben er, at få den anden kvinde til at stå i et dårligere lys.

At hun er kønnere end dig, det kan enhver se, men du ved helt tilfældigt, at hun for eksempel er enormt overfladisk og uansvarlig.

Og tro det eller ej, men det er faktisk ting, der ville få en mand til endnu engang at overveje om hun var besværet værd. Netop ansvarlighed og dybde er der jo brug for, hvis man skal have en familie.

Eller hos veninderne. Hende den nye. Det kan godt være at hun ser sød ud og hun taler pænt til jer, men jeg har hørt, at hun stak sine veninder i ryggen på sin gamle skole, at ingen kan holde hendes omklamrende attitude ud og at hun derfor var nødt til at flytte skole.
ANNONCE
Har I hørt..?
Som regel ved vi lige nøjagtigt, hvad vi skal sige, for at få veninderne eller kæresten til at rynke på næsen.

De kvinder, der udadtil har masser af selvtillid, men som indadtil er meget usikre på dem selv, er dem, der i allerhøjeste grad benytter sig af at bagtale folk.

De føler, at de behøver bagtale andre for at hævde dem selv og slå deres plads fast i hierarkiet. Det er som regel de samme typer, der går meget op i at få bekræftet deres selvværd, blandt andet ved hyppigt kæresteskift og voldsom flirtende adfærd.

Det går vel over... Nå? Ikke?

Da man var yngre håbede man sådan lidt naivt på, at den slags gik over, når man blev ældre. Men tvært imod. Så længe der er social status og mænd involveret vil det aldrig blive mindre, blot mere raffineret.

Man kan eksempelvis lægge ud med et kompliment: "Ja, hun har godt nok en sød næse..." og derefter komme med et "... Men det der mellemrum mellem hendes fortænder... Helt ærligt!"

Eller man kan lade som om, man har ondt af hende, og gennem sin malplacerede medlidenhed få sneget en taktisk korrekt kommentar ind:

"Hvor er det ærgerligt, at hun har et modermærke lige der... Det er sgu synd, at det ikke kan fjernes, for det ligner jo at hun har fået tæsk!"

Efter at have læst artiklen, begyndte jeg at tænke mine nuværende og mine fortidige bagtalelser igennem. Ikke fordi det undrede mig, for de folk, der bliver sat til at skrive den slags, er ret vel betalte og ved nok, hvad de snakker om, men jeg fik en følelse af "Wow! Hvor det dog passer!"

Hver eneste gang jeg har sagt noget unødvendigt om en pige, var det primært fordi jeg følte mig socialt truet af hende. Hun kan enten have været pænere end mig, eller dygtigere end mig, eller mere udadvendt end mig. Det eneste jeg kan huske som fællesnævner er blot det, at jeg har følt min position truet.

Så... Hvad er pointen?

Så hvad er det så jeg vil frem til med denne artikel? At vi skal holde op med at bagtale? At det er helt naturligt og bagtale og følgelig bare skal fortsætte med det? Nej, jeg går ud fra at det, jeg gerne ville sige var, at kvinder kun bagtaler, når de føler sig truede. I hvert tilfælde som udgangspunkt.

Selvfølgelig er der tidspunkter, hvor man bagtaler en pige, fordi hun er direkte træls. Men under sådanne omstændigheder er man ofte fuldstændig ærlig omkring, at man ikke synes om hende, og som sådan ændre det sig fra at bagtale til at melde sin ærlige mening ud.
ANNONCE
Har I hørt..?
Den slags skal der også være plads til, så hvis du er én af dem, der ofte hvæser af din ekskærestes nye kæreste, så skal du ikke føle dig ramt af denne artikel.

Og selvfølgelig kan det også gå hen og blive en vane, og mange vil spørge: "Jamen hvad skal vi så snakke med tøserne om?".

Men jeg håber lidt, at når man nu ved, hvorfor det er man bagtaler folk, måske kunne tage sig selv i at lade være med at gøre det?

Tænk, lige inden du åbner munden, "Har jeg virkelig så lav selvtillid, at jeg behøver jokke på hende der, eller står jeg faktisk så fast at hun på ingen måde truer mig?".

I langt de fleste tilfælde vil du finde ud af at hun ingen interesse eller mulighed har for at true dig. Og så er al den grimme snak jo for så vidt bare spildt. Ikke sandt?
ANNONCE
Del

Seneste nyt