Aniston

Hårtab hos kvinder - sådan håndterer du det

For kvinder er hårtab et skræmmende og frustrerende problem, for netop håret er for størstedelen af kvinder meget vigtig for identitet og udseende. Hvis du kan nikke genkendende til dette eller gerne vil blive klogere på hårtab blandt kvinder, kan du i artiklen læse om, hvad du skal gøre for at forebygge og bekæmpe hårtab.

Hvis man som kvinde oplever tegn på begyndende hårtab, kan det være meget foruroligende. Hårtab er nemlig mere almindeligt forekommende hos mænd, hvorfor man oftest ikke skænker det en tanke. Derfor kan man som kvinde få bekymringer og frygt for, at man taber sit hår og endda kan blive helt skaldet.

Det latinske begreb for lidelsen er alopecia, men det beskriver langt fra de mange forskellige typer af hårtab og årsager, som findes. Disse indebærer ligeledes diverse grader af konsekvenser og alvorlighed. Det ses eksempelvis i nogle tilfælde, at håret vokser tilbage igen, men i størstedelen af alle tilfælde er det nødvendigt at få behandling for at bekæmpe lidelsen.

Forskellige typer og årsager til hårtab

Der findes en række forskellige faktorer, der blandt andet medvirker til begyndende hårtab. Blandt disse er medicinske behandlinger såsom kemoterapi, graviditet, jernmangel, problemer i skjoldbruskkirtlen, udsultning og lyn-slankekure samt kirurgiske indgreb. Disse nævnte tilfælde af hårtab betegnes ved navnet, telogen effluvium, og har alle en fælles typisk varighed på op til seks måneder. Det vil sige, at denne form for hårtab i de fleste tilfælde er midlertidig.

En anden form for hårtab, betegnet alopecia areata, er en autoimmun lidelse, hvilket resulterer i tab af større klumper hår. Dette efterlader hermed skaldede pletter og områder i hovedbunden. I daglig tale kaldes denne type for pletskaldethed.

Sådan opdager du begyndende hårtab

I startfasen viser hårtab sig i de forreste områder af hovedbunden, idet håret bliver tyndere. Desuden vil størstedelen af ramte kvinder opleve, at de fælder mere end normalt. I almindelige tilfælde vil begyndende hårtab oftest ikke være synligt i startfasen, men vil tydeligt kunne mærke, at håret bliver tyndere og mindre kraftigt. Udtyndingen og fældningen vil ske på uregelmæssig vis, og perioderne varer typisk 3-6 måneder.

I nogle tilfælde vil hårtabet mindskes i et par år, hvorefter det vender tilbage. Herefter vil perioderne med hårtab gradvist være tættere, og man vil efter en længere periode opleve, at man fælder kraftigt året rundt.

60% af danske kvinder kan lide af hårtab

Hårtab blandt kvinder betragtes som en genetisk lidelse, og undersøgelser viser, at op mod 60 % af de danske kvinder er biologisk i stand til at lide af hårtab. Kvindeligt hårtab, betegnet som androgent hårtab, er hermed en anden type end nævnte i forrige afsnit.

Det er forskelligt, hvordan kvindeligt hårtab udvikler sig hos den enkelte kvinde. Nogle oplever symptomer allerede i puberteten, hvorimod andre først rammes i overgangsalderen. Når denne genetiske form for hårtab begynder at udvikle sig, vil man årligt tabe 5-10 % af håret.

Gener og hormoner er skyld i hårtab

Kvindeligt hårtab skyldes ikke ét enkelt gen, men hele fem, har undersøgelser bekræftet. Kombinationen af de fem gener er afgørende for, om du er en af de personer, som kan udvikle hårtab. Det er derfor en almindelig misforståelse, at ydre elementer såsom hårfarvning, tykkelse eller bestemt hårprodukter, der resulterer i hårtab eller pletskaldethed.

Forskning bekræfter desuden, at hårtab blandt andet opstår, hvis prædisponerede kvinder udsættes for androgener. Disse hormoner har nemlig en negativ effekt på cellerne i vores hårsække, som er følsomme over for hårvækst. Disse hormonelle angreb på hårsækkene, vil gradvist mindske produktionen af hår, indtil den stoppes. Dette resulterer i, at nye hår efterhånden bliver kortere, tyndere og svagere, end de hår som erstattes.

Hvad kan jeg gøre?

Lægevidenskaben ved endnu meget lidt om lidelsen. Kvinder oplever desuden skuffende respons fra deres praktiserende læge og mangel på, at problemet bliver taget alvorligt. Derfor venter mange kvinder alt for længe med at opsøge en læge, hvilket gør det sværere at behandle lidelsen, idet det første år er kritisk i forhold til effektiv behandling. Heldigvis har man i dag udviklet kosmetiske produkter med det formål at bekæmpe kvindeligt hårtab. Hos Lé Luna kan du blandt andet finde et bredt udvalg af kvalitetssikre produkter, som kun indeholder nøje udvalgte ingredienser med hensigt om at modvirke hårtab.


 

ANNONCE
Del

Seneste nyt