Aniston

GROBUND har skabt et økologisk og ansvarligt alternativ til konventionel mode og fast fashion

Moden er i konstant forandring. Og at modebilledet skifter, er der ikke noget nyt i. Vi udtrykker os gennem vores påklædning. Vores valg af tøj danner grundlag for en individuel måde at fortælle hvem du er, og hvad du står for. Men som et nyt fænomen har modeindustrien udskiftet årstidernes naturlige sæsoner som vi kendte dem: forår/sommer og efterår/vinter. Sæsonerne er blev udvidet med fx highsummer-kollektioner og Christmas-kollektioner. I dag lanceres der fra de store modekoncerner nye kollektioner hver uge. Det kaldes fast fashion. Det er blandt andet denne udvikling vi med GROBUND vil skabe et alternativ til. 

Hvert år smider en dansker i gennemsnit 16 kg tøj ud. 16 kg tøj, der oftest har været brugt meget få gange. Eller tøj, det hurtigt har mistet formen, farven eller måske er løbet i syningen. Udviklingen er ikke bæredygtig. Vores forbrug er forurenende og ødelæggende. Samtidig er det et uansvarligt og et unødvendigt ressourcespild. Og spørgsmålet er, om ikke det i virkeligheden bare er en gammel vane. En vane vi arbejder på at nedbryde. 

Vi ved, at flere og flere forstår værdien i tanken om ”fra mere til bedre”. At går fra mere til bedre er afsættet for bæredygtighed i GROBUND - vi skaber bedre. Vi designer klassiske styles, der ikke er præget af modebølgernes hurtige forbrug. Vi har ikke brug for mere, men vi har brug for bedre. GROBUND designer derfor tøj, der kan bruges i mange sæsoner. Vi vælger økologiske kvaliteter og designs, der er fremstillet til at holde over tid. Men også tøj med priser, der er til at betale.

GROBUND er GOTS-certificeret
I GROBUND har vi bygget hele vores virksomhed på bæredygtighed og ansvarlighed. Vi har udelukkende vores berettigelse på baggrund af, at vi er et bæredygtigt og økologisk tøjbrand. De konventionelle mærker er der nok af i forvejen. Men bæredygtighed er et bredt begreb. Og der er rigtig mange tøjbrands, der kalder sig bæredygtige. 

For GROBUND er bæredygtighed ikke udelukkende lig med økologisk bomuld. For at vi synes, at det er ansvarligt at kalde GROBUND bæredygtig, har vi valgt at få vores virksomhed certificeret med GOTS. Global Organic Textile Standard sikrer at vores produkter er økologiske. Men certificeringen sikrer også at tøj fra GROBUND er produceret under ordentlige arbejdsforhold. 

 

Hvorfor økologisk bomuld ikke godt nok?

Med GROBUND vægter vi social ansvarlighed lige så højt som økologi. Der er så mange fabriksarbejdere og syresker, der lever og arbejder under kummerlige forhold. Arbejderne er underbetalte og lever nærmest som slaver. Arbejderne har ingen rettigheder. Og så længe vi bliver ved med at købe alt for billigt tøj, så fastholder vi denne uetiske situation. Når du vælger at købe GOTS-certificeret tøj, så er du sikret at produktionskæden er forsvarlig. GOTS-certificeringen sikrer at arbejderne får ordentlig løn og har mulighed for at organisere sig. Et vilkår som langt fra alle har. 

Økologisk bomuld er naturligvis et skridt på vejen. Men i arbejdet og etableringen af GROBUND og i designprocessen af vores tøj, har vi set mange typer af metervarer i økologisk bomuld. Og økologisk bomuld er i vores optik hverken økologisk eller bæredygtig længere, når det er behandlet med farver, der er proppet med ukendt og farlig kemi. Og hvad gør det at bomulden som råvare er økologisk, hvis de arbejdere, der har fremstillet tøjet ikke har haft ordentlige forhold? 

Kører vi økologisk bomuld ind igennem fast fashion–møllen, så kan det i virkeligheden også være lige meget. I fast fashion overproduceres der er uanede mængder at tøj. Og at dyrke rovdrift på kloden og vandressourcerne er ikke bæredygtigt. Også selvom det er økologisk bomuld, der bliver overproduceret. 

Økologisk merinould
Der er mange forskellige materialetyper i udviklingen af tøj. Men GOTS-certificeringen sætter store krav og strenge rammer til hvilke typer af materialer vi i GROBUND må bruge. Vi har designet en stribet uldtrøje i 100 % økologisk blød merinould. Ulden er mulesing free, hvilket betyder at merinofårene er blevet behandlet under skærpet etiske forhold. Dyrevelfærd og bæredygtighed går også hånd og i hånd.

ANNONCE

Den med prikkerne.

I GROBUND har vi, som mange andre iværksættere, et stort fokus på at skabe en økonomisk bæredygtig virksomhed. Det kan være en udfordring når vi producerer vores vare inden de er solgt. Derfor har vi valgt at benytte crowdfunding. GROBUNDs første crowdfunding tog udgangspunkt i ”Den med prikkerne”. En skjorte, der efterfølgende er blevet nærmest ikonisk for GROBUND. Crowdfunding er en god måde at underbygge den bæredygtige tanke. Ved at give forbrugeren mulighed for at tage ejerskab i processen. Så vil forholdet til det købte stykke tøj også ændre sig. Det vil ikke længere bare være en skjorte. Det vil også være den skjorte jeg var med til at gøre til virkelighed. Det er en sjov og god måde at skabe relationer til forbrugerne.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce