Aniston

Gør det nemt, gør det selv!

Mangler du lige julegaven til mormor, og har du ingen anelse om, hvad i alverden du nu skal give hende? Hvæser sparegrisen af dig, hver gang du går forbi den?

Ja, det lyder umiddelbart som de gode gamle dage på "Gul Stue" i børnehaven, hvor man lavede sine egne julegaver til forældre og bedsteforældre. Men måske er det ikke så tosset endda. Jeg vil igennem julen komme med et par tricks til, hvordan du kan lette dit stramme julebudget lidt, samt lave unikke og personlige gaver, som du faktisk godt kan være stolt af.
ANNONCE
Gør det nemt, gør det selv!
Sagen er den, at langt de fleste der er oppe i alderen, det værende sig bedsteforældre samt lidt ældre forældre, har fået de fleste af de gaver de gerne vil have.

Hvis de ikke allerede har det, er de i langt højere grad økonomisk i stand til at købe det til dem selv end vi, deres børn og børnebørn, er.

Og er det virkelig så vigtigt at få noget, man selv kunne købe?

Nej, det vigtige er at få et eller andet.

Jeg ved af personlig erfaring, at mine forældre slet ikke sætter pris på, når jeg går ud og køber dem en dyr gave (det værende sig uanset om det er noget de har ønsket sig eller ej), for de ved at man som ung studerende ikke har alverdens penge, og det vil sige at der kommer en økonomisk skyldfølelse med ind i billedet, fra deres side af.

Det var jo ikke ligefrem planen med at stikke dem en gave. Så løsningen må være at finde på gaver, som er specielle, på den ene eller den anden vis.

Den symbolske
Den nemme måde er selvfølgelig at købe en lidt bizar ting, som måske har symbolsk betydning. Den ved jeg i hvert tilfælde bedsteforældre elsker.

Det kan sagtens være, at du lige skal forklare Bedste, at du har købt hende en æske chokolade fra Frelsens fordi hun er så sød, eller tøjdyrs-ged fordi "der var den der gang, hvor vi var i København Zoo og så sad du sammen med mig inde hos gedderne".

Det kan lyde lusket, men langt de fleste foretrækker faktisk en gave der minder dem om noget du og den gavemodtagende har oplevet sammen, frem for en ny rynkecreme, der allerhøjest kan minde Bedste om at hendes ansigt efterhånden har uhyggelige ligheder med et bombekrater, tilsat lidt bassethund.

Hvad er så gode og oplagte hjemmelavede gaver? Den allerførste vil jeg kalde den Japanske model. Når man i Japan mødes, det værende sig mere formelle møder, såsom forretningsmøder, er det kutyme at have en gave med.

Fra meget vestlige synsvinkler kan dette have en uhyggelig lighed med kammerateri og bestikkelse, men det ligger dybere end som så. For de allerbedste gaver du kan give, er noget der symboliserer noget I har lavet sammen.

De mest anvendte af sådanne er billeder af jer sammen, fra et andet tidspunkt i mødtes. Det kan være sat ind i en stilfuld ramme, eller det kan være en collage af flere billeder.
ANNONCE
Gør det nemt, gør det selv!
Hvis man er lidt mere kreativ orienteret kan man sætte sig ned med et billede og måske lave et maleri eller en karikatur af billedet.

Bolcher
Der har allerede været indlæg på Aniston angående slik og hvor man kunne søge information om dette. Der findes også adskillige gode sider om bolchekogning, og generelt er det ikke særlig svært, så jeg vil påpege, at man kan lave en hyggelig lille gave, som vil gå rent ind hos enhver mor og bedstemor.

Bolcher har den fordel frem for meget andet slik, at det er ret nemt at lave, selv uden at købe et start-box-set, som dem man kan få med slik nede i hobbybutikken.

Opskriften:
  • 1 dl. Vand

  • 1,5 dl. Druesukker

  • 4 dl. Sukker


  • Hele bolchemassen skal bare koges op til 165 grader. Når man så har svinet én af sine gryder til ved at lave en bolchemasse, lader man den afkøle til omkring 90 grader, inden man hælder rødt farvestof i!

    Smagen tilsættes som man nu ønsker den. Flasker med smag samt en startpakke kan købes online, men har man ikke lige lyst til at købe hele pakken, kan smagsstofferne også købes i løssalg i langt de fleste hobby forretninger, alternative forretninger, samt helseforretninger.

    Med lidt træning, kan lave de fineste små hjerter ud af bolchemassen. Disse ser utroligt søde ud i et lille afvasket syltetøjsglas. Afslutningsvis spænder man et stykke stof over låget, med et stykke snor, eller en sløjfe.

    Tip: Vent til den er relativt afkølet og brug eventuelt en kniv, dyppet lidt i olie, til at forme massen med.
ANNONCE
Gør det nemt, gør det selv!
Smykker
Hvis man er lidt fiks på fingrene og ikke bange for at bruge tid på at bande og svovle over at skidtet ikke virker, kan man med fordel investere i lidt smykkeudstyr.

Der er steder man kan bestille ting hjem fra Internettet, blandt andet Verdante, som sælger perler med mere.

Med lidt opfindsomhed, og eventuelt lidt hjælp fra det lokale bibliotek, kan man let få lavet unikke smykker som både mor, mormor og måske endda din veninde vil være stolte af at gå med. Derudover er det sjovt at side og nørkle med mens man ser en film. Bare husk at binde knude på tråden!

Ler
Hvis du har et par eftermiddage til overs kan du eventuelt tage til det nærmeste sted, der har et lerværksted. Det kræver lige lidt research at finde ud af hvor i nærheden du kan lege med den slags, men der er næsten altid et sted, selv i de mindste byer. Som oftest er det de steder, hvor der også er aftenskoler med mere.

At lave noget til sine forældre eller bedsteforældre af ler lyder mere som 5.-7. klasse end det lyder som en god ide. Men hæng nu i.
ANNONCE
Gør det nemt, gør det selv!
I stedet for at lave deforme figurer eller pølseopbyggede skåle, så sæt dig ned ved det store monstrum af en drejeskive.

Det tager et par forsøg, javist, men det er slet ikke så svært som man umiddelbart tror. Sæt klumpen (på midten for Guds, og din egen, skyld!), fugt hænderne, sæt tommelfingrene i midten, og sæt drejeskiven i gang.

Mærk hvordan skålen former sig under dine hænder, og skrig højt og inderligt, når den falder sammen. Eller, hvis du ikke fik sat den nøjagtigt i midten, skrig af grin, når den lige pludseligt, nærmest umotiveret vælger at flyve igennem formningslokalet og ramme en sagesløs væg!

De fleste af sådanne steder er der gerne krisehjælp at hente, og folk er meget flinke generelt, og enormt forstående, om end lettere sarkastiske, når du står dækket i lermasse fra top til tå og med et bistert udtryk i øjnene.

En brændt og glaseret lerskål er ingenlunde en dårlig gave, og det giver din mor et par unikke urtepotteskjulere som hun rigtig kan prale over for sine veninder med.

Strikning
Er du én af de få heldige, der kan strikke, så er dette en oplagt mulighed. Julen er måske ment som værende festen, der markerer, at man går lysere og varmere tider i møde, men erfaring fortæller at de vanter og halstørklæder, man får til jul, først for alvor bliver nødvendige, når DSB og rutebilerne bliver sat ud af drift først i januar på grund af sne!

Derfor skal man slet ikke skamme sig over at give mor et halstørklæde med næsten matchende luffer til jul.

I de fleste garnbutikker kan man få opskrifter på den slags, men langt de fleste kan dog finde ud af at strikke et halstørklæde, hvis de overhovedet kan finde ud af at strikke. På Idebazar har de opskriftsforslag og sælger også.
ANNONCE
Gør det nemt, gør det selv!
Fordelen ved denne gave er at den er billig, meget personlig, og vidner om at man har lagt mange timers arbejde i gaven. Heldigvis for dig kan disse mange timer bruges i tog/bus eller foran tv'et.

Det kan således gå hen og blive en lille hygge-ting, som mor i sidste ende også bliver meget glad for. Endelig kan man gøre lidt ekstra ud af det og eventuelt sy nogle kvaster på, eller en kant, sådan at det ikke bare ser flot, men superflot ud.

Generelt om hjemmelavede gaver
Det tager lidt mere tid end at gå ned og købe noget nede i byen, men det er langt mere personligt, og, erfaring fortæller i hvert tilfælde mig, at det bliver værdsat i langt højere grad.

Det er ikke luset at komme med en hjemmelavet gave, hvis bare der er en god ide bag og lagt et par timers omhyggeligt arbejde i.

Al erfaring fortæller at mor og far elsker dig uanset hvad, og det vigtigste ved en gave er at vise at du har tænkt på dem. Derfor er en gave, der viser lidt omtanke og lidt omhu langt mere værd en én der er købt nede i Matas.

Det kan godt være at det ikke letter for jule-stressen, men det letter lidt i banken, og hvis man vælger den rigtige slags hjemmelavede gave, så kan det gå hen og blive en slags hobby eller fritidsbeskæftigelse.

Desuden slipper man for at stå i storcenteret med rundsave på albuerne og bande og svovle over den lange kø. Og det er i hvert fald noget, som kan gøre julen lidt hyggeligere.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce