Aniston

Godt at vide om fedt

De ti nye kostråd og det der med det mættede og umættede fedt.

Spis masser af grønt og fokuser på den umættede fedt, som du bl.a. finder i Becels flydende margarine. - Godt at vide om fedt Spis masser af grønt og fokuser på den umættede fedt, som du bl.a. finder i Becels flydende margarine.
Jeg har egentlig aldrig interesseret mig så meget for kostråd. Jeg spiser, hvad jeg har lyst til, holder (nogenlunde) igen med de søde sager og har ok styr på, at jeg og min familie lever forholdsvist sundt. 

Jeg har derfor heller aldrig helt haft styr på det der med mættet og umættet fedt. Men det har jeg nu forsøgt at få ved at granske de 10 Nye Kostråd, som Fødevarestyrelsen lancerede i efteråret samt noget materiale, som Becel var så søde at sende til mig forleden. Og jeg har en gang for alle slået fast, at det er det MÆTTEDE fedt, man skal sørge for at spise mindre af.

Faktisk bør maksimalt 10 pct. af energiindtaget stamme fra mættet fedt, og det er jo værd at holde sig for øje, når man eksempelvis køber smør, fede mejeriprodukter, kød, margarine eller oliemargarine, som er et af de produkter, der altid står i vores køleskab.

Det skal dog ikke forstås sådan, at hverken jeg eller andre behøver at lide af fedtforskrækkelse. Fedt kan nemlig også være godt, hvis det kommer i form af flydende planteolier og fedtstoffer fremfor fra smør og hårde margariner. Og en tommelfingerregel siger, at jo blødere margarine og smør er ved køleskabstemperatur, des mere umættet fedt indeholder det. Dvs. blødt er godt, når vi taler om fedtstoffer!

Herudover er fedt faktisk et næringsstof, som giver kroppen energi, og som hjælper med at optage vigtige vitaminer, opbygge cellevægge og kontrollere vigtige processer i kroppen.

Fedt fungerer desuden som smagsbærer, hvilket vi jo smager med det samme, når vi eksempelvis lige giver panden et skvæt Becel, inden vi lægger grøntsagerne på panden. Men også her handler det om mådehold, fordi for meget fedt faktisk også fortynder smagen! Ja, det skal ikke være nemt ...

Becel, som står bag både flydende margarine med Omega 3 og Becel Gold til brødet, har sendt mig et smart fedthjul, som faktisk er et ret godt redskab i køkkenet, og så ti nemme tips til at nedbringe mængden af mættet fedt i maden, som jeg gerne vil dele med dig, der måske heller ikke har helt styr på det der med det gode og knap så gode fedt. De kommer nedenfor.
ANNONCE
Fedtstofhjulet, som Becel har være så rare at sende, giver et ret godt overblik over, hvilken type fedt der er i hvad og i hvilke mængder. - Godt at vide om fedt Fedtstofhjulet, som Becel har være så rare at sende, giver et ret godt overblik over, hvilken type fedt der er i hvad og i hvilke mængder.
10 nemme tips til at nedbringe mængden af mættet fedt i maden 
Der er mange måder at reducere indtaget af mættet fedt.

Da mange af de 10 råd er inspireret af De Nye Kostråd, kan du også læse mere herom på Fødevarestyrelsens side om mad, måltider og motion

1) Husk at spise fisk et par gange om ugen. I alt skal du gerne have 350 g fisk om ugen. Heraf ca. 200 g fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild, da de er rige på indhold af fiskeolier, selen, jod og D- vitamin, som din krop har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.

2) Vælg planteolie som fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine som fx Becel og Becel Gold med et højt indhold af umættet fedt i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine, som har et højt indhold af mættet fedt.

3) Undlad smeltet smør, hårde plantemargariner, smørsovs og opbagt sovs til middagsmaden.

4) Vælg magre mælkeprodukter som skummet-, kærne, eller minimælk samt surmælksprodukter af samme slags. Og erstat de fedtholdige mælkeprodukter, fx creme fraiche og yoghurt 10 % med magre varianter som hytteost og skyr.

5) Vælg ost med lavt fedtindhold, dvs. max 30+. En passende daglig mængde er 25 gram.

6) Vælg magert kød til middagsmaden, eller spis mindre kød i forhold til kartofler, ris, pasta og grønsager.

7) Spis magert kødpålæg og/eller fisk på dine rugbrødsmadder.

8) Nødder og tørret frugt er et godt alternativ til slik og andre søde sager, da de indeholder vitaminer og mineraler. Men nyd det med måde, da tørret frugt indeholder 6-7 gange flere kalorier end frisk frugt. Nødder har et højt indehold af det umættede fedt. Spis højst 30 gram dagligt – det svarer til en lille håndfuld.

9) Alternativ til sovs: Vend pastaen eller kartoflerne med et par teskefulde pesto eller olie og friske krydderurter i stedet for at servere fløde – eller opbagt sovs.

10) Drys fx lidt nødder, kerner eller mandler i salaten frem for ost.


Kilde: Becel
ANNONCE
Jeg har ganske ofte købt Becel uden at vide, at det åbenbart var det rigtige at gå efter. Og hvis du, ligesom jeg, er en lille smule forvirret over den gode og sunde fedt, så kan du jo altid bare lægge den i indkøbskurven. Og heldigvis finder jeg den ganske ofte på tilbud :) - Godt at vide om fedt Jeg har ganske ofte købt Becel uden at vide, at det åbenbart var det rigtige at gå efter. Og hvis du, ligesom jeg, er en lille smule forvirret over den gode og sunde fedt, så kan du jo altid bare lægge den i indkøbskurven. Og heldigvis finder jeg den ganske ofte på tilbud :)
Del

Seneste nyt

Annonce