Aniston

Ghost in the Shell

Anime Anmeldelse

9 ud af 6 stjerner
Jeg lovede at jeg ville vende frygteligt tilbage med en anmeldelse af værdige anime'er, som man kan se, som ung i dag. Så det er lige præcist det jeg gør.
Ghost in the Shell
Konkret om anime'en

Som den første anime under mine kritiske øjne, har jeg valgt en klassiker, som de fleste kender, om ikke andet af navn: "Ghost in the Shell".

Masamune Shirow (en stor Japansk kunstner, og lettere pervers gammel mand, der har et eller andet for store maskiner og letpåklædte babes) skabte engang en række manga-serier om et futuristiske samfund, der dog er bygget på og stadig ligner vores eget på mange fronter.

De fleste af hans populære manga'er er blevet lavet til anime'er, deriblandt: "Dominion Tank Police" (serie), "Appleseed" (film), "Ghost in the shell" (film), "Ghost in the shell, innocence" (film) og "Ghost in the shell, stand alone complex" (serie).

Flere af disse vil blive anmeldt på et senere tidspunkt. Men lad os lige nu først tage den anime, der banede vejen for mange flere, nemlig "Ghost in the shell".

Konkret om universet

I en stærkt teknologisk fremskreden verden, efter verdenskrige, der har splittet lande i waste-lands og byer med høj teknologi, finder vi det nye Japan. Her har man i længere tid brugt cyborg-implantater, blandt andet i politi-styrkerne, men efterhånden bliver flere og flere, i særdeleshed de rige og vigtige, cyberiseret.

Hovedpersonen er Major Motoko Kusanagi, en hårdtslående kvinde, i en cyborg-krop.

Hun fik sin syntetiske krop som barn, og har nu flere overvejelser om, hvorvidt det faktum at hendes hjerne er oprindeligt fra et menneske, adskiller hende fra de cyborgs, der ikke har et "ghost".

Ghost er vel bedst oversat med sjæl, eller måske bevidsthed. Om ikke andet er konflikten et gennemgående sidetema i filmen.

Hendes arbejde er sammen med resten af Section 9 (Der primært består af andre, stærkt modificerede og optimerede mennesker, og så et helt almindeligt menneske) at tage sig af de mere beskidte dele af ordenshåndhævelse.

De tager sig af de sager som politiet ikke har våben til, og de sager som diplomaterne ikke vil røre med en ildtang.

Konkret om filmen

Section 9 bliver dog sat over for en stor udfordring. Et fænomen/person dukker op på den kriminelle banehalvdel. The puppet Master. Han hacker folks ghost, og får dem til at tænke, huske eller gøre ting, der passer ind i hans plan.

Men hvad eller hvem er The Puppet Master, og hvordan finder Section 9 frem til ham?

"Ghost in the Shell" er meget tung, men rigtig flot, grafisk. Personligt er jeg stor tilhænger af både den, og serien der efterfølger (og som også er ved at komme ud i Danmark, bliver anmeldt senere!).
ANNONCE
Ghost in the Shell
Ris og ros

Man skal være ret vild med Science Fiction for at begynde at se den. Samtidig hjælper en interesse for dybe tanker og filosofi en del.

Jeg har set filmen med venner, der i den grad var fuldstændig ligeglad med maskiner, og da slet ikke gad sidde og filosofere over, hvornår noget har "liv" og om mennesker kan adskille sig fra maskiner. Hører man til den gruppe, så lad være med at se filmen.

Til gengæld er der for en gangs skyld faktisk tale om en anime, der er værd at se på engelsk, så I behøver ikke bekymre jer om at følge med til undertekster. Det er rart, for der er rigtig meget information i "Ghost in the Shell", og man bliver let hægtet af, hvis man ikke får alle detaljer med.

Generelt vil jeg varmt anbefale at folk, der har tendenser ud i Science Fiction at se den, og nyde hvordan der er kælet for detaljer.

Masamune Shirow er trods alt betegnet som én af cyberpunkens fædre, og som sådan er animeen et must-see, for alle der bare er lidt nørdede ud i store maskiner og avancerede våben.

Derudover er den et must-see, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at følge med i serien "Ghost in the Shell, stand alone complex", som tager tråden op igen, og fortsætter med at berette om sager fra Section 9.

Du vil kunne lide "Ghost in the Shell" hvis du kan lide: "Matrix", "Dune", "Animatrix", "Waterworld", "Lawnmover man", "AI" og "Minority Report".
ANNONCE
Del

Seneste nyt