Aniston

Gentlemen

En skrøne, eller findes de endnu?

Kvinder i dag kan være superbesværlige. De kræver både ligestilling og særbehandling. Det kan da ikke være let for en mand, at finde ud af hvordan pokker han skal opføre sig? Nogle påstår, at gentlemen i sin oprindelige form døde i rødstrømpernes tid. Det tror jeg ikke på. De må findes et sted derude.

ANNONCE
Gentlemen
Personligt synes jeg det er hygsomt med en mand, der er hjælpsom og har omtanke for andre. Jeg forventer dog ikke, at han skal åbne døre eller tænde min smøg, og derfor er det en dejlig overraskelse når det sker.

Men hvornår er en fyr egentlig en rigtig gentleman? Da jeg spurgte en veninde remsede hun grinende en masse ting op, som jeg ivrigt skrev ned på min lille noteblok.

Jeg besluttede mig herefter for at afprøve, om alle gentlemans-kravene egentlig er noget man(d) kan leve op til?

At bære tunge ting
Oh ja, her husker jeg kun alt for godt en episode jeg oplevede for et års tid siden. Jeg var sammen med en veninde og en bunke fyre. Vi skulle feste, og fyrene besluttede sig for at købe en kasse øl.

Da fyrene havde anskaffet sig en kasse guldøl i Netto, stod de alle sammen og gloede dumt på den, imens de skændtes om hvem der skulle bære den.

Til slut blev min veninde og jeg trætte af deres pivede brok, og det endte med, at vi tog ølkassen og bar den (den var tung) hele vejen tilbage til lejligheden, imens fyrene gik ti meter bag os og så meget flove ud. Men ingen af dem tilbød at hjælpe os, selvom øllene var deres.

Ja, det lærte mig, at ikke alle fyre er villige til at bære tunge ting. Også selvom de flestes fysik altså overgår tøsernes. Men jeg besluttede mig atter for at afprøve, om der mon var andre venlige mennesker derude, der ville hjælpe en skønjomfru i nød. Og det var der, heldigvis, selvom det ikke helt var hvad jeg havde håbet på.

Jeg er stærk som en lille hest. Eller, det er i hvert fald hvad jeg bilder mig selv ind. Så derfor opførte jeg mig en smule ynkeligt, da jeg skulle slæbe min kuffert ind i toget, og lod som om den var lidt tungere end den egentlig var.

Ingen mænd kom mig til undsætning, de masede blot arrigt for at komme forbi. I stedet var det en kvinde, der nok var et stykke oppe i 40'erne, der hjalp mig. Nå ja, derfra kan man vel udlede, at der også findes gentle-damer.

At holde døren
Nu til den næste gentleman-prøve. Den obligatoriske: at holde døren for pigen. Den kiksede en smule. Ikke fordi der ikke var nogen der åbnede døren for mig, men fordi jeg spottede, at både fyre og kvinder er cirka lige gode om at holde døren for andre. Ja, her giver tøserne altså gutterne baghjul.

Men at holde døren for en anden, er vel ikke så gentleman-agtigt? Jeg vil nærmere mene, at det kan betegnes "almindelig høflighed"?

At tænde cigaretter
Jeg afprøvede dette under en bytur, hvor jeg gik udenfor i kulden, for at ryge. (De nye rygeregler, I ved. Ingen røg indenfor.) Jeg fandt en cigaret, men undlod at tænde den. Så stod jeg der og flagrede med en slukket smøg i hånden.

Men inden jeg nåede at blive træt af det (efter omtrent 15 sekunder), kom der pludselig en lille herre hen til mig, og tændte den for mig. Sekundet efter pointerede han, at det da: "var neuern koldt herude," og lagde sin jakke om mine forfrosne skuldre. Se dét var en gentleman.

Senere, efter at have forsøgt mig med smøgen endnu et par gange, gik det op for mig, at de fleste fyre faktisk er rigtig gode til at spotte en ungmø med ildmangel, og komme hende til hjælp.

Jovist, man føler sig lidt som en dum høne, når man står og lader som om man ingen lighter har - uden at spørge om hjælp endda, men bare stå med smøgen i hånden og se trist ud. Især fordi jeg altid har været lidt af en havnearbejder der klarede det hele selv. Men at blive positivt overrasket er da ikke så dårligt.
ANNONCE
Gentlemen
At åbne glas
Er jeg den eneste der irriteres over, at låget altid skal skrues utroligt voldmeget stramt på agurkesalaten? Jeg fik aldrig afprøvet den test sådan rigtig. Jeg havde ikke lyst til at løbe ned på gaden med et glas syltede agurker i hånden, og se dum ud, imens jeg ledte efter en hjælpsom gentleman.

I stedet afprøvede jeg den derhjemme. Min far hånede mig blot, og fortalte mig hvor svag jeg var, da jeg kæmpede med det åndsvage låg.

Men min bror viste sig faktisk, at være en rigtig gentleman. Han greb fluks glasset, og åbnede det på et splitsekund, hvorefter han spurgte, om der var andet han kunne hjælpe med? (Yes brormand, der er en hel opvask til dig). Jeg glæder mig over, at jeg har opdraget ham så godt.

Definitionen af en gentleman
At gentlemen er en skrøne? Ikke ifølge ordbogen, der definerer en gentleman: "En mand som opfører sig pænt overfor andre, og som man kan have tillid til".

Ikke et ord om at holde døren eller at bære tunge ting. Så de fleste mænd er vel gentlemen, også selvom de ikke tænder smøger eller sender chokoladeæsker ud til
Men hvad mener du? Er gentlemen en skrøne, eller findes han endnu? Og hvad er en gentleman i dine øjne?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce