Aniston

Gækkebreve

En af påskens søde traditioner, der godt kan stikke.

Da jeg var barn var der kun en ting som overgik gækkebrevene, og det var at lede efter påskeæg og bagefter spise de mange æg af chokolade til man fik mavepine.
Gækkebreve
Men gækkebrevene kunne nu også nemt give en god portion af det søde guld, hvis man vel at mærke lavede et vers der var mystisk nok, og sørgede for at modtageren absolut ikke fik kendskab til afsenderen. Så når gækkebrevet skulle klippes og pyntes, gjaldt det om at gemme sig godt af vejen, så man ikke blev opdaget, midt i kreationen af årets mesterværker.

Gækkebrev som stammer fra det gamle danske ord gæk, hvilket betyder nar, hed oprindeligt bindebreve, og stammede som en anden af vores store tradioner juletræet, fra Tyskland hvorfra det kom til Danmark omkring 1600 tallet. Bindebrevet "bandt" modtageren til at løse enten en knude, eller en gåde som lå i brevet. Knuden kunne ikke bindes op, da den enten var bundet meget stramt med tynd tråd, eller direkte tegnet på papiret. Hvis modtageren som forventet, ikke kunne gætte hvem der havde sendt bindebrevet, var man en gæk..dvs en nar, og skulle som straf invitere til fest, give et æg, eller endnu bedre et kys til afsenderen.

Ligesom vores sprog har ændret sig, ændrede navnet bindebreve sig også, og blev i 1800 tallet til gækkebreve. I slutningen af dette århundrede kom da også de første kommercielt fremstillede gækkebreve. Ofte var de skrevet af skillingeviseforfattere, som var datidens musikkomponister, og handlede oftest om kærlighed og endda om frieri. Efterhånden som omgangsformen kønnene imellem ændrede sig, ændrede gækkebrevene sig også, og fra anden verdens krig og til idag, har gækkebreve fortrinsvis været børnenes måde at gøre de voksne til nar, og samtidig inkassere et påskeæg for det, per brev vel at mærke. På Aniston.dk syndes vi dog, at traditionen sagtens kan bruges af voksne også, ikke mindst som kærlighedsbudbringer, så vi kommer her med eksempler på både gamle og nye gækkevers.

Gækkevers

Du ved når man vil gække, skal man bestandigt lægge, en blomst i brevet ved.
Det har jeg gjort du søde, gæt, ellers må du bøde, du kender jo besked.

En morgen jeg på mit kammer stod, da randt det mig i sinde, i haven at jeg ville gå, for der en blomst at finde. Den er hvid som du er blid, den er grøn som du er skjøn, digtet i Ribe, og skrevet i Rom, gjæt nu fra hvem den kom.

Den ven du elsker har dig kær, den ven du elsker er dig nær, det håb du gemmer spire skal, når våren smykker skovens sal. Pluk glædens blomster af de største, her er en gæk, det er den første.

Oh jeg har købt en høne som lægger store æg, men æggene den lægger dem vil jeg ligge væk, og bytte til et større af schokolade som, du får hvis du kan gætte, fra hvem mon gækken kom.

En vintergæk, en sommernar, en fugl foruden vinger, en lille ven som har dig kær, en kærlig hilsen bringer, mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker.

Bag busken jeg fandt en gæk så sød, jeg troede den var af kulden død, nu sender jeg den til dig min ven, tæl prikkerne og gæt fra hvem.

Mit navn det må du gætte og spekulere på, jeg prikker blot vil sætte, så lar' jeg brevet gå.

Digtet i vejle af 24 snegle, skrevet i Rom af kaptajn Vom, gæt så hvorfra brevet kom.

Mit navn det står med lopper, pas på de ikke hopper.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce