Aniston

FOOD, INC.

Filmen, der får dig til at ønske at sulte eller kun spise nedfalden frugt...

8 ud af 6 stjerner
Der er så meget, man egentlig helst ikke vil vide om den mad, man skubber i ansigtet. Men denne film fortæller alle de barske sandheder.
FOOD, INC.
Vi ved dybest set godt, at meget af den mad, vi lægger i indkøbskurven er noget bras - specielt hvis vi ikke vil betale særligt meget for den.

Men mon amerikanerne vidste, hvad deres mad rent faktisk udsættes for - og dermed også udsætter dem for - inden de så FOOD, INC.?

I så fald ville flere af dem nok gå godt og grundigt sultne i seng!

Møgbeskidt mad-mafia

Den Oscarnominerede doku-thriller "FOOD, INC." er nemlig lidt af en farlig film. Specielt hvis man grundlæggende er glad for mad og nyder at spise kød.

"FOOD, INC." er en ret rystende dokumentar, der sætter fokus på den amerikanske fødevareindustri og alle de skeletter, der gemmer sig i dens skab.

Den amerikanske fødevareindustri portrætteres som en møgbeskidt, centraliseret, magtfuld og undertrykkende mafia, der på ingen måde interesserer sig for forbrugerne eller bønderne - og da slet ikke for dyrenes velfærd og sundhed - eller for den sags skyld forbrugerens sundhed.

I filmen følger vi nogle af de skæbner, der er kommet i klemme i kampen mod den beskidte madmafia, mens de store amerikanske fødevaregiganter har nægtet at udtale sig. Og det forstår man godt, hvis man tænker på, hvad de, i følge filmen, har på samvittigheden.

Fede fødevareløgne
"FOOD, INC." fortæller historien om, hvordan vores madkultur har ændret sig mere de sidste halvtreds år end de forrige titusinde.

Og med denne simple konstatering begynder en grundig afklædning af den korrupte amerikanske fødevareindustri.

Utallige emballagers billeder af glade landmænd i idylliske omgivelser er nemlig en stor fed løgn, fordi maden i dag kommer fra store, specialiserede industribygninger eller på landområder, der minder om stadionanlæg.

Men vi er selv ude om det... For det er jo os, der kun vil give ganske få kroner for en pakke kødpålæg og en bakke æg - og de amerikanske forbrugere har i øvrigt ofte ikke råd til andet.

Det billige bliver dyrt
I "FOOD, INC." ser vi således på bagsiden af fødevare- og forbrugsmedaljen.

Konsekvenserne af den industrielle fødevareproduktion er nemlig, at det er skidt for både vores sundhed og for miljøet, for bio
Billig fastfood og sukkerholdige snacks bliver til dyre udgifter andre steder i systemet, fordi der er så mange, der eksempelvis rammes af sygdomme som følge af deres mad og desuden bliver immune overfor antibiotika. Og det får alt sammen næsten karakter af en epidemi, når én ud af tre amerikanere allerede i dag får konstateret diabetes.
 
Også dit problem
"FOOD, INC." er en skræmmende film, der sætter fokus på et meget alvorligt problem, der blandt andet også er blevet taget op af Jonathan Safran Foer i hans bog "Om at spise dyr".

Det er et problem, der har betydning for os alle - også selvom casen er amerikansk. For selv om USA måske er ekstrem set i forhold til Danmark, så er det også et problem, vi bør tage stilling til - og som berør os, fordi vi importerer amerikanske fødevarer og desuden har del i et fælles ansvar for både dyrevelfærd og vores miljø.

Filmen byder ikke på meget nyt, hvis man allerede har kastet sig over Jonathan Safran Foers bog, men hvis man endnu ikke har stiftet bekendtskab med de problematikker, der er omkring den amerikanske fødevareindustri, så vil man sandsynligvis opleve det som en øjenåbner - og gå på indkøb med helt nye øjne næste gang.
 

FOOD INC. er udkommet på DVD fra SF Film den 27. juli 2010.
ANNONCE
Del

Seneste nyt