Aniston

Fobier

Nogle mennesker er bange for mørke, andre for edderkopper, og nogen er bange for peanutbutter

De fleste kender til at være bange. Bange for mørke, bange for hunde eller bange for edderkopper. Men hvad så når angsten bliver sygelig, og det bliver til en fobi? Mange mennesker lever med en fobi i større eller mindre grad!
Fobier
Nogle mennesker lider af en fobi, som er kaldt "Iatrofobi". En frygt for læger. Hvorfor nogle mennesker føler denne angst kan være fordi, at de har et dårligt minde fra da de var børn. Dette kaldes for en "konkret fobi", altså en form for angst eller panik. En konkret fobi er altså, når der er en dårlig hændelse tilkoblet angsten. Dette er nok en af de fobier, som de fleste mennesker, hvis ikke kender, så kan forstå. Da de færreste finder tandlæger sjove.

Men der findes også mindre forståelige fobier som for eksempel, en fobi for penautbutter, som sidder fast i tænderne, eller engelske mennesker! Nogle har forbier for smukke kvinder, andre har en fobi for mænd!

De tre inddelinger af fobier

At være bange for at gå til læge eller tandlæge kan gå hen og være alvorlig, da det kan hæmme disse mennesker i aldrig at gå til læge eller tandlæge. Heldigvis findes der for eksempel tandlæger, som har træning i hypnose, som gør at deres klienter slapper af, og ikke mærker frygten på samme vis. Generelt er alle former for angst og fobier generende for den ramte, da det hæmmer deres hverdag i større eller mindre grad.

Der findes mange forskellige former for forbier og angst, men overordnet så kan fobier deles op i tre grupper. Den ene er, som nævnt tidligere, når frygten/fobien er konkret og er tilkoblet en hændelse.

Symbolske fobier er for eksempel, hvis man er bange for at flyve uden egentlig aldrig at havde fløjet. Eksistentielle fobier er mere angst lignende, det er angst for at leve, angst for at stå ved sig selv. Dette er en fobi som er ekstrem generende i en hverdag, da man nærmest er bange for alt.

Når et menneske med en fobi skal stå ansigt til ansigt med sin frygt, får de typisk et angst lignende anfald, hvor nogle reaktioner kan være: høj puls, mavekneb, temperatur forhøjelse og vejrtræknings problemer. Rent psykisk kan det være følelsen af panik og følelsen af ikke at havde kontrol over situationen.
ANNONCE
Fobier
Hjælpen er der

Der findes forskellige behandlingsformer så som hypnose, hvor patienten bliver bragt i en form for trance for at gå tilbage til det, som har skabt frygten, og derved siges det, at angsten også kan forsvinde ved at forsøge at lave en positiv oplevelse. Andre behandlingsformer kan være psykologer eller psykiatere. Der findes også en angstforening, hvor vejledning kan fås, de kan også hjælpe med at finde en selvhjælps gruppe i nærheden af dig. For information om angstforeningen: Angstforeningen.

Udover disse former for hjælp, er der også de psykiatriske hospitaler, hvor folk kan indlægges for at få den nødvendige hjælp.

Personligt kender jeg to med angst/fobier, den ene er en voksen kvinde som lider af socialangst. Hun har forsøgt sig med en selvhjælpsgruppe, som har hjulpet hende til, at hun i dag kan gå en tur i byen, det eneste minus er, at da hun også er fra Køge, krævede det meget af hende da gruppen lå i KBH. Det siger sig selv, at det ikke er smart, når man er bange for at være blandt mennesker.

Den anden er en ung kvinde som lige nu forsøger sig med indlæggelse. Hun lider af angstanfald. Begge kvinder er depressive. Som medmennesker er det vigtigt, at vi tager disse mennesker seriøst og ikke gør nar, da det er en pinefuld situation for dem. Nogle angst eller fobier kan måske være svært at tage seriøst, men det er vigtig, at vi gør et forsøg. Og husker på at dette er en sygdom som alle andre.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce