Aniston

Flygtningen

Et brag af en debutroman

9 ud af 6 stjerner
Olav Hergel, har med "Flygtningen", ikke kun skrevet en thriller af format, men også et politisk budskab, som er vigtigere nu end nogensinde.
Flygtningen
Historien
Rikke Lyngdal er journalist på den højreorienterede "Morgenavisen Danmark", og har svært ved at komme igennem med sine artikler, som ofte har en kritisk undertone. Chefredaktøren ser det nemlig som sin fornemste pligt, at give folket, hvad folket vil have. Altså artikler om slankekure, sladder om kendte og artikler fra samme skuffe, som for alt i verden ikke må stille sig spørgende eller endog kritisk overfor den siddende regering.

Det bliver dog sat på en prøve, da Rikke får ham overbevist om, at det er en god idé at tage til Irak og lave en reportage om dagligdagen i den danske lejr, Danevang. Hun får udtrykkeligt besked på at blive indenfor lejrens område og kun skrive om ting og begivenheder som er ufarlige. Det lader hun sig selvfølgelig ikke nøjes med, og lejrkommandanten, som forgæves har forsøgt at lægge an på hende, ser til den anden side, når hun aften efter aften går ned til floden, og i ro og mag ryger en cigaret, mens hun lader frustrationerne få frit løb. Men det går ikke upåagtet hen, og aftenen før hun skal tilbage til Danmark igen, bliver hun kidnappet af iranske frihedskæmpere.

Gruppen, som kidnapper hende, bliver ledet af den fanatiske Ibrahim, som med sig har Nazir, sønnen til en af hans gode venner, som kort forinden er blevet dræbt af amerikanerne. Ironisk nok var Nazir's far netop på amerikanernes side, og så dem som Iraks befriere, hvilket også var det, han formidlede til sine børn. Men Nazir har intet valg, og må deltage i gruppen for ikke at blive kaldt en forrædder.

De tager kontakt til medierne og den danske ambassade, og kræver at den danske regering trækker sine tropper ud af Irak, mod at frigive Rikke. Det er et krav som alle parter, ikke mindst Rikke og Nazim, godt ved aldrig vil blive indfriet. Kort efter varsler gruppen, at man vil begynde at torturere Rikke og skære hendes lemmer af ét af gangen, indtil kravet bliver indfriet. Nazir ved med sig selv, at det vil han aldrig være med til, og hans eneste mulighed for at redde sig ud af situationen, med sin samvittighed intakt, er ved at befri Rikke. For ikke at vække mistanke, melder han sig til at være den første, og foretager en amputation af hendes ene finger. Alt imens det bliver optaget på bånd og sendt til den arabiske tv-station Al Jazeera.

Senere samme nat, mens han som den eneste holder vagt, befrier han hende. Betingelsen for at lade hende gå er, at hun skal slå ham ned, og opdigte en historie om, at hun har overrumplet ham. De ved begge, at det er den eneste mulighed for at Nazir skal klare frisag, overfor gruppen og Ibrahim.

Rikke flygter og fortæller hele verdenspressen den falske historie, for at redde Nazir. Han får dog selv chancen for at flygte kort efter, da hans vogtere bliver dræbt ved en bombe eksplosion i Bagdad. I fortvivlelse flygter han op igennem Europa, med den ene tanke; at nå til Danmark og Rikke, som han ser som sin eneste chance.

Det lykkes ham i sidste ende og den dag han banker på hendes dør, ændre det for altid deres liv. For fortiden og løgnene i Irak, er ved at indhente dem begge, og hvad gør man den dag, en flygtning banker på ens dør, og beder om hjælp...

Bedømmelse

Det vakte en del forundring, da Olav Hergel efter at have arbejdet som journalist i 18 år på Berlingske Tidende, pludselig skiftede over til Politiken. Grunden var ganske simpelt uenighed om den flygtningepolitik som den sidende regering praktiserer. Selvom både historien og personerne i hans bog er fiktive, har han, som han selv siger, kun erfaring fra et sted, og det er Berlingske Tidende.

"Flygtningen" er ikke kun en fantastisk thriller, men også en samfundskritisk roman, som sætter fokus på en masse emner og nutidige problemer, som det er vigtigt at forholde sig til. Man kan da heller ikke lade være med selv at trække sine parraleller gennem hele bogen. Det er ikke kun en spændende og meget velskrevet bog, men også en vigtig bog, som skildrer vores samfund hudløst ærligt, som det er lige her og nu. 

Det er en vigtig bog som kommer på det helt rigtige tidspunkt. Den tvinger os til at tage vores holdninger op til overvejelse, og til at tage stilling til så vigtige spørgsmål, som hvem og hvad vi er som danskere.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce