Aniston

Fest, druk, hash og hærværk?

Fyens Stiftstidende satte fokus på unge odenseaneres festvaner

I Fyens Stiftstidende kunne man den 18. september 2005 læse, at druk, hash og hærværk var en tilbagevendende begivenhed hver fredag for unge helt ned i 10-års alderen. Desuden rapporterede Fyens Stiftstidende, at et tæskehold også havde været på banen.
Fest, druk, hash og hærværk?
Det hele foregår i skoven ved Engen i Odense - lige bag legepladsen ved Fruens Bøge. Fredag den 23. september 2005 satte Aniston.dk de unge i stævne.

En uges skriverier i avisen om drukfesterne har fået mange forældre til at holde deres børn hjemme, og det kunne tydeligt mærkes på antallet af unge. En lille gruppe var mødt op for som sædvanligt at mødes med venner og bekendte. Cirka 10 personer på 16-17 år, der hyggede og drak i mørket.

De gav udtryk for, at det slet ikke var som avisen skrev, og de havde aldrig hørt noget om for eksempel knivstikkeri. "Det var, fordi jeg havde købt en spejderkniv til min lillebror, som er spejder", sagde en af de fremmødte fyre.

De var dog lidt trætte af, at mange helt unge, på omkring 10 til 12 år, var begyndt at dukke op.

Frivillige voksne

Tre frivillige fra kommunen var også kommet forbi, som de i øvrigt ofte gør. Festerne har eksisteret i flere år, og man har kendt til dem i kommunen i lang tid.

Men, de kan ikke blive hele festen igennem. Det er en svær balancegang, da deres tilstedeværelse er med til at legitimere festerne, og det er ikke meningen, at de skal signalere, at det er okay at gå på druk som mindreårig.

De kunne dog ikke helt genkende den skarpe tone i debatten: "Det er rigtigt, at der har været en del hærværk og nogle slagsmål, men der har kun været et par enkelte tilfælde med et par stykker, der røg hash, så det er måske lidt groft at skrive: hash, i overskriften".

Ifølge de frivillige voksne fra kommunen er det dog generelt meget rigtigt, hvad der er blevet skrevet i avisen. De fortæller også, at antallet af unge varierer meget fra 80 til 200 deltagere per gang, og at aldersgruppen varierer fra 10 til 22 år.

Fyens Stiftstidende satte spørgsmålstegn ved forældrenes ansvarlighed, og hvorvidt de overhovedet er interesserede i, hvad deres børn render rundt og laver, men både de unge og de frivillige fra kommunen afviste kraftigt, at det skulle være tilfældet.

"Det, der ofte sker, er, at festerne går over gevind. De fleste forældre ved godt, hvor deres børn er, og at de skal mødes med en 20 venner, men når det så er fire gange 20 venner eller mere, er det, at det bliver lidt for vildt".

Klare aftaler hjemmefra

Flere af de unge bliver bragt og hentet af forældrene, og mange har helt klare aftaler om, hvem de følges sammen med, hvornår de skal være hjemme, eventuelt hvor meget de må drikke, og at de skal have deres mobil på sig, så forældrene kan komme i kontakt med dem.
ANNONCE
Fest, druk, hash og hærværk?
Ugens debat har givet meget opmærksomhed til festerne. Det var ikke kun Aniston.dk og kommunen, der havde taget turen ud i skoven - også politiet dukkede op for at se, hvad der foregik. De kørte dog hurtigt igen...

Nyt tilbud ikke populært

Kommunen har åbnet for muligheden for, at sodavandsdiskoteket på "Badstuen", kunne genopstå. Førhen blev der afholdt fester for mindreårige unge, men af mangel på frivillige kræfter, blev festerne stoppet igen.

Det er dog tvivlsomt, om den ældre del af skovfesternes deltagere vil tage imod tilbuddet. Det ønske, de unge gav udtryk for, var et hus a la "Ungdomshuset" i København.

Hele sagen har givet anledning til masser af debat i de odenseanske hjem og på skolerne, men nu er sagen op til jer: Hvor går grænsen? Hvor gammel skal man være, før man prøver alkohol af? Og hvor stort et ansvar har forældrene?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE