Aniston

Farvel lille mønt

Så er det slut med 25 øren.

133 år blev det til med den lille mønt. Og mange forklædninger har den gemt sig bag. Fra den lille, sølvede med delfinen, som var den første, over den tid, hvor den havde hul midt igennem sig og kunne hænges om halsen på ungerne, så de kunne ringe hjem, og til den til sidst endte i kobber med en kongekrone.
ANNONCE
Farvel lille mønt
Farvel lille mønt
Da jeg selv var en bette tøs med bandager på knæene og strithår til alle sider, var en 25 øre noget af det bedste, man kunne få lokket op af morfars lomme.

Det var nemlig det samme som en halv tvillingeis, eller 25 små pinociokugler i en rød og hvid papirspose.

Nu da min egen datter er nået samme alder, er en 25 øre det mindste, man overhovedet kan give hende, og det er helt lovligt for hende at flytte den fra min pung, og over i sparegrisen hver weekend. En sjov tradition som jeg, og bestemt endnu mere min datter, kommer til at savne.

Med 25 øren forsvinder lidt mere af begrebet kroner og øre, da 50 øren så er den sidste som er tilbage. Først var det 1 øren, så 5 øren, derefter 10 øren og nu altså også 25 øren, som er forsvundet. Men hvad skete der?

Jo - i 1980 startede man herhjemme en gennemgribende møntreform, som jo betød afsked med de små ører. I 1989 var 25 øren samt storebrodeen 50 øren, således de sidste tilbageblivende af deres art. Sidst i januar meddelte Den Kongenlige Mønt så, at man havde spurgt detailhandelen og bankerne, hvorvidt man ville savne den. Svaret var nej, og da man desuden mente, at den var for dyr at producere, besluttede vores økonomi- og erhversminister Bent Bendtsen, så den 27. marts 2008, at den lille mønt måtte lade livet.
ANNONCE
Farvel lille mønt
Farvel lille mønt
Man kan undre sig over, hvorfor alle vi andre, som er glade for vores danske mønter, ikke blev spurgt. Og om vi heller ikke bliver det, når de sikkert om nogen tid skifter de resterene kroner om til euro og cent. Samtidig bliver det nu nok endnu mere frustrerende at handle, for de modige turister, som vover sig til vikingernes land.

For som om det ikke var nok at skulle forholde sig til prisskilte med priser, som ikke findes, såsom 9,99, eller 8,95, så vil der nu sikkert blive tilføjet et 7,75.

Hvorom alting er, så er beslutningen taget, og 525 millioner små 25 ører vil fra i dag ikke længere være gangbar, hos andre end samlere og nostalgiske mennesker, samt nationalbanken som omveksler dem indtil den 1 oktober 2011. Så her fra os...

Farvel 25 øre!ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce