Aniston

Fars Dag

Fejr din far

Den 5. juni er det Fars Dag. Dagen hvor vi kan fejre vores dejlige fædre og vise dem, hvor meget de egentlig betyder for os. Læs her om, hvorfor vi overhovedet kan fejre denne specielle dag i dag, og om hvem, der egentlig startede det hele.

Fars Dag
Mrs Sonora B. Dodd er kvinden bag det hele. Hendes far, Henry, var veteran i den amerikanske borgerkrig og han kæmpede for sit land, men også for sig selv på hjemmefronten. Mrs Sonora B. Dodd's mor døde i barselssengen og gjorde hendes far til enkemand.

Han havde en stor gård, hvor der var arbejde nok til en hel hær, men han måtte klare det meste selv, da der dengang var hårde tider. Pludselig stod han der, med en kæmpe gård og med et lille spædbarn og yderligere fem ældre børn, uden sin elskede kone til at hjælpe ham.

Mrs Sonora B. Dodd fik angiveligt idéen til "Fars Dag" da hun i en kirkeprædiken hørte om "Mors Dag". Da hendes far var født i juni måned, blev den allerførste "Fars Dag" nogensinde holdt den 19. juni 1910 i Spokane, Washington. Her fejrede Sonora sin far og hædrede ham og fik ham til at føle sig som verdens bedste far.

Efter dette blev der, i New York, oprettet en speciel "Fars Dag"-komite i 1926 og "Fars Dag" blev anerkendt på kongressen i 1956. I 1972 blev det så endeligt, da den daværende amerikanske præsident Richard Nixon underskrev erklæringen om, at det blev officiel helligdag. Datoen blev fastsat ved at det fremover skulle være den tredje søndag i juni måned.

Mærkedagen blev spredt til resten af verden, - også til Norden, hvor den blev indført i Sverige i 1931 og i 1935 i Danmark. Dog valgte man i Danmark at kæde mærkedagen sammen med Grundlovsdag for at vedblive det som en fridag.

Dog har nogle senere hen verden over prøvet at flytte dagen, udelukkende på grund af handelsomsætning, men heldigvis har dette aldrig slået igennem i Danmark. Men svenskerne lod sig lokke og nu holder de "Fars Dag" den 2. november.

Heldigvis har Danmark ikke ladet sig påvirke af handelsomsætningen, som i øvrigt kunne være gavnlig lige inden jul, og vi stod fast overfor Sonora's tradition. Så på grund af en lille piges stolthed og kærlighed til sin far, kan vi i dag også vise vores fædre, hvor glade vi er for dem.

Og hvordan kan man så det? De fleste gør det med gaver og hygge, og det er jo også sådan det burde være. Vise ham at det er hans dag! Og har du ikke nået at købe en gave, så er en gang massage heller ikke af vejen, eller en lovning om at du tager opvasken de ti næste gange!

Vær kreativ og ram ham i hjertet. En æske chokolade kan være intetsigende, hvorimod et kæmpe billede af dig og ham sammen kan vække følelserne i ham. Husk at han trods alt er din far og kun vil dig dit bedste, og det er nok til at du også skal vise ham, at du også vil hans bedste.

Ha' en rigtig god Fars Dag. Sæt pris på din far!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce