Aniston

F*** det!

Barsk socialrealisme i e-bogsformat

7 ud af 6 stjerner
I en tid hvor teknologien springer fremad med syvmilestøvler, kunne det godt se ud som om, romangenren går sin undergang i møde. Men det behøver slet ikke at være sådan - romanen skal bare følge med tidens fremskridt.

F*** det!
Det gør Anika Eibes roman "F*** det!", for den er nemlig udkommet som e-bog. Det vil sige, at man kan købe den på Internettet og læse den enten i udprintet version eller på skærmen.

Der findes to udgaver af udtrykket "F*** det!". Den første viser en komplet ligegyldighed med alt omkring en. Det hele kan rende én - så F*** det. Den anden udgave viser en mere håbefuld fremtid. Viser at udtrykket "F*** det" også kan bero på en bagudlæggelse af det dårlige, og et håb om at fremtiden vil byde på noget bedre, - så F*** fortiden - fremtiden bliver bedre.

I romanen "F*** det!" ruller Anika Eibe disse to udgaver af F*** det ud. Vi møder Mike, der lever på kanten af livet og på den forkerte side af loven. Endvidere møder vi Bella, der har en dealer-kæreste og en voldelig kæreste bag sig. Hun er (måske) på vej bort fra alt det negative. Begge er de vokset op i hjem der er f***ed up: Mike åbner sig langsomt, og vi forstår, hvorfor han nærer et så dybt had til sin alkoholiserede mor. Bella lever med en mor, der går fra at være helt nede i kulkælderen, til manisk at bygge mure midt i stuen.

Anika Eibe får rullet begges fortid ud, så vi føler med dem. Selv da Mike alkoholiseret stjæler en bil og det hele f***er up for ham - en fængselsstraf venter forude, og da samvittigheden brænder de sidste rester af hans sjæl - føler vi med ham. Vi forstår, hvorfor Bella tiltrækkes af ham, men også at hun er millimeter fra at brænde fingrene. Kulminationen er da også venligst mod Bella, der dog har noget at se frem til, om end vi med vor viden om "den sociale arv" ikke giver hende mange chancer for en lys fremtid.

På sidelinien følger vi flere personer i den forstad romanen udspiller sig i. Disse sætter Mike og Bella i relief, og det er blandt deres fordomme og sladder, vi ser alle sider af hovedpersonerne.

Barsk virkelighed
"F*** det!"! er en vigtig bog. Den er barsk og grum, men sådan er verden for nogen. Dér lever Mikes og Bellaer alle steder, og for at hjælpe dem, må vi kende til deres eksistens. Bogen er god, fordi den ikke viser os de f***ed up liv i fordommens skær. Vi ser dem ærligt, følger dem gennem vrede og glæde (som godt nok er minimeret til trygge kærlighedsstunder). Det er stærke persontegninger, som vi tror på, og kommer til at holde af. Når bogen er slut, føler man sig ikke færdig med personerne - man vil kende deres videre skæbne.

Også sprogligt er romanen stærk. Den benytter ungdommens (hårde) sprog, og forfatteren er ikke blufærdig. Ord som "kneppe" falder i flæng - for det er altså sådan Mike tænker.

"F*** det!" kan købes på Anika Eibes hjemmeside Anikaeibe.dk for 50 kroner. Anika Eibe er tidligere udkommet med ungdomsromanen "Nynazisten" og til maj 2006 udkommer hun med voksenromanen "Atlanta".

Aniston.dk lægger op til debat: Er papirromanen en uddød genre, eller er det e-bogsformatet der er latterligt? Opvejer den billige pris for e-bogen besværet med at læse den på skærmen - eller handler det bare om tilvænning, før vi alle læser bøger på skærmen?

Forsideillustration: Tamara Lara
ANNONCE
Del

Seneste nyt