Aniston

Er du pivet?

"Sådan er det bare at være kvinde" - Er det din læges holdning, når du har ondt?

Kender vi det ikke alle sammen? I det mindste bare en gang imellem. 6 gange 400 milligram ibuprofen i døgnet for at holde de værste kramper nede eller måske bare 4 panodiler eller lignende. Menstrustion, dit lort, det røde, socialdemokraterne, indianerne, det månedlige, eller som Mor ville sige: Dårlig mave!
ANNONCE
Er du pivet?
Der er ingen tvivl om, at vi alle er forskellige, hvad dette "ømtålelige" punkt angår, men hvor er forskellen egentlig? Er du pivet? Har du en høj smertetærskel? Eller er der måske noget galt?

Synes du, at din praktiserende læge til tider har en forholdsvis nøgtern holdning til kvinders "problemer" i forbindelse med deres menstruation.

Det første tegn

Det første tegn på "vanskeligheder" i dennne forbindelse er uregelmæssigheder af forskellig art. Pletblødninger midt i cyklus eller totalt udebleven menstruation er som bekendt normale begyndervanskeligheder. I de værste tilfælde vælger lægen at give mini- eller p-piller for at sætte system i tingene. En p-pille med et forholdsvist lavt hormonindhold kan sætte disse "symptomer" i skak. Ligeledes stærke smerter og kraftige blødninger kan reduceres ved mini- eller p-piller.

Alt sammen bagsider af medaljen, man må finde sig i ved at være kvinde. Men hvor går grænsen? Hvornår er det ikke længere almindelige uregelmæssigheder eller normale stærke smerter? Og hvem skal vurdere det?

Den normale procedure ved uregelmæssigheder i menstruationen er normalt at øge hormonindholdet i dine p-piller. Jo stærkere p-piller, jo større chance for at tingene med tiden falder på plads. Normalt kræver et skift i p-piller cirka 3 måneder, før din krop har tilpasset sig den nye hormonbalance, og man igen er klar til at vurdere situationen.

Med p-pilleskift 3 til 4 gange, inden du når de stærkeste p-piller, har du dermed brugt cirka et år på at eksperimentere!

På den tid kan den tilstand, der muligvis er skyld i "problemerne" sagtens være forværret.

Her, en række eventuelle grunde til uregelmæssigheder, som den almindelige læge kun opdager ved specielle undersøgelser. Undersøgelser man ofte selv må bede om, da lægen måske bare synes, at man er pivet.

Fibromer

Et fibrom er en muskelknude. Muskelknuder kan vokse ud i forskellige former og størrelser på eksisterende muskelvæv. Da livmoderen i principet bare er en stor muskel, kan et fibrom opstå både uden for og inden i livmoderen.
ANNONCE
Er du pivet?
Et fibrom er som cyster helt ufarlige, men kan være til gene alt efter, hvor det vokser.

Fibromer giver anledning til en del diskussion blandt gynækologer. Nogle mener, at de er helt uden betydning for underlivets funktion, mens andre siger, at fibromer i livmoderen nemt kan være årsag til blandt andet meget kraftige blødninger og stærke smerter. Ofte opdages fibromer i limoderen ved en vandscanning - en scanning, hvor livmoderen fyldes med saltvand, der fungerer som kontrastvæske ved scanningen.

Ved en normal scanning vil man normalt ikke se fibromet, da det jo er samme væv, som livmoderen, hvorved det "falder ind" i billedet. Fibromer i livmoderen kan fjernes ved operation i fuld narkose.

Cyster

En cyste er en væskefyldt "knude", der kan opstå forskellige steder i underlivet. Cyster kan gve blødningsforstyrelser, hvis de for eksempel sidder i livmoderen. En cyste er ganske ufarlig og går for det meste i sig selv igen i løbet af nogle måneder. I nogle tilfæde vælger man dog at punktere eller tømme cysten, alt efter størrelse og placering. For eksempel kan en meget stor cyste i æggestokken både være meget smertefuld og samtidig farlig for æggestokken, hvis den springer. I sådant et tilfælde vil man tømme cysten, hvis den ikke går i sig selv inden for en kort periode.

Cyster er ret almindelige og som sagt ufarlige. Dog skal man holde øje med dem, så de ikke bliver for store og eventuelt skader underlivet, så man i yderste konsekvens kan blive infertil. Cyster kan opdages ved både ind- og udvendig scanning. For en præcis vurdering af situationen skal der dog laves en indvendig scanning.

Endometriose

Endometrien er et andet ord for livmoderslimhinden. Endometriose har derfor noget med denne slimhinde at gøre. Man ved fra forskellige undersøgelser, at mange kvinder bløder "baglæns" under menstruationen. Blodet løber altså via æggelederene ud i æggestokkene for til sidst at ende i bughulen. I denne forbindelse kan endometrivæv flyde med den forkerte vej. Endometrivævet sætter sig fast forskellige steder uden for llivmoderen for eksempel i æggestokkene, i bughulen uden på livmoderen eller på det nederste af tarmene og så videre.

I sjældne tilfælde har man fundet endometri helt oppe i lungerne!
ANNONCE
Er du pivet?
Dette væv på afveje opfører sig som den nydannede endometri, cyklisk. Altså kan det under menstruationen give meget kraftige smerter og være anledning til
Som sådan er Endometriose ufarligt, men man bør være opmærksom på graden af sygdommen, da den som sagt kan have kedelige konsekvenser.

Kvinder med kraftige forstyrrelser på grund af Endometriose tilbydes behandling. For eksempel hormonbehandling eller operation. Endometriose kan kun opdages ved en kikkertundersøgelser, hvor man går ind lige under navlen og tager vævsprøver fra vævet i bughulen.

En sygdom mange har uden gener, men også en sygdom mange har med gener - de ved bare ikke, hvad det er!

Yderligere oplysninger om Endometriose kan findes på www.endo.dk

Dette var blot et par af de mange grunde, der kan være til uregelmæssigheder ved mentruationen. Man skal ikke male fanden på væggen eller ende som hypokonder! Men hvem skal vurdere netop din situation? Er du pivet? - Ét er sikkert; du har kun ét forsøg - tag stilling og tag hånd om dig selv!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce