Aniston

Er du bange?

Spark dig selv bagi

Når du står overfor noget nyt, når du møder nye mennesker, når du skal lave en præsentation, når du skal til eksamen, eller når du står overfor en helt almindelig udfordring i din hverdag - har du da tendens til at bremse dig selv?
Er du bange?
Det er helt naturligt, at man af og til ender i en situation, hvor man lige skal trække vejret en ekstra gang, få nerverne i ro og så bare springe ud i noget nyt. Det er også helt naturligt, at man til tider bremser sig selv, fordi man af en eller anden grund er nervøs.

Man kan ikke helt sætte fingeren på, hvad man er bange for. Man ved bare, at det man allerhelst vil er bare at glemme det hele, vende om, løbe væk, gemme sig og flygte fra situationen.

Men, hvad er det egentlig du er bange for?
Der er fire psykologiske og helt naturlige årsager til, at man ikke tør, og alt efter hvor stor ens frygt er, bremser man sig selv mere eller mindre.

I den ene ende af skalaen er man kun nervøs op til det punkt, hvor det rent faktisk er gavnligt for situationen - hvor man skærper sanserne og man derfor bliver mere fokuseret, dygtigere og handle-kraftig. I den anden ende af skalaen får man et psykisk nervesammenbrud.

Men for langt de fleste er det bare et spørgsmål om, at man skal tage sig sammen og springe ud over sin "comfort zone".

Her har du imidlertid en kort beskrivelse af de fire hyppigste forhindringer.

Frygten for nederlag
Du har tidligere oplevet en lignende situation, og dengang gik det ikke synderligt godt. Du husker alt for godt, hvor ubehageligt det var, og nu frygter du, at du skal lide samme slags nederlag igen.

I og med at du fjerner dig fra den potentielt ubehagelige situation, bliver du usikker og tøvende. Du bliver simpelthen nødt til at sparke dig selv hårdt bagi og så bare gøre det frem for at tænke for meget.

Frygten for afvisning
Du er simpelthen bange for at træde nogen over tæerne og dermed gøre dig selv til genstand for kritik og misbilligelse. Du vil allerhelst have at alle kan lide dig, og at du kan gøre alt rigtigt i forhold til alle andre. Man må bare huske på, at det er umuligt at gøre alle tilfredse. Det kan ikke lade sig gøre. Du må gøre op med dig selv, hvad du mener, og hvad du vil opnå. Ud fra det må du handle i stedet for kun at fokusere på, hvordan andre vil have tingene.

Frygten for utryghed
Du er generelt tøvende overfor forandringer, da du ikke føler dig tryg i en situation, du ikke er vant til. "Det har altid været sådan, og det fungerer da meget godt, så hvorfor ændre på det", synes at være din første indskydelse. Og måske er du en af dem, der altid sætter sig på samme plads i frokostpausen. Du må indse, at forandringer ikke altid er af det onde. Det kan skabe nye, spændende og kreative vinkler på tilværelsen, og det er værd at prøve.

Frygten for risiko
Du har ofte en "hvad nu hvis"-tankegang. I stedte for at fokusere på mulighederne, fokuserer du på alle de ting, der kan gå galt i situationen. Og derfor vil du helst ikke tage en beslutning. Du vil helst se beviser, før du gør noget, for hvad nu hvis det får fatale konsekvens. Du må tvinge dig selv til at tage chancer, ellers vil du opleve stilstand resten af livet. Dit nye ordsprog er: "Tag en chance - vind en bamse".
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE