Aniston

Er du bange?

Er du meget bange for et eller andet? Så er der risiko for at du har en fobi. En sygdom, der giver dig fysisk smerte og som samtidig er pinlig at have

Er du ofte bange for, at du lider af en alvorlig sygdom, når du har ondt i maven?

Er du bange for, at køre i bus, eller har du eksamensangst? Så kan det betyde at du lider af en form for fobi.
Er du bange?
Rigtig mange mennesker kan lide af en sygdom, selvom man ikke kan se det på dem. De kan gå rundt og have ondt i kroppen, føle hjertebanken og åndenød selvom de ikke lider af en umiddelbart fysisk sygdom. De mennesker, der har det sådan, lider af en fobi, hvilket gør, at de i det daglige føler angst og fysisk ubehag. Selvom det ikke er muligt, at finde fysiske symptomer hos folk, der lider af en fobi, har de reelt ondt, da angsten øger de fysiske smerter.

Vi har alle et eller andet vi er bange for, eller føler os utrygge ved. Det er dog ikke ensbetydende med, at vi lider af en fobi. En fobi udvikler man, når angsten tager kontrollen, og vi begynder ikke at kunne gennemføre en almindelig dagligdag. Årsagerne kan være svære at påvise. Fobien kan opstå på grund af en pludselig, traumatisk oplevelse eller den kan udvikle sig langsomt over flere år.

En rigtig hypokonder?

Folk, der ofte føler, at fordi de er trætte har de influenza, eller fordi de har ondt i brystet, lider af en hjertesygdom, de har risiko for at lide af sygdomsangst, også kaldt hypokondri, som er en form for fobi. Mange mennesker har i mange år lidt af alle mulige former for fobier, men det er først inde for de sidste par år, at man inde for psykiatrien er begyndt, at tale om fobier som en reel sygdom på lige fod som andre fysiske lidelser.

I daglig tale omtales hypokondri som noget vi alle lider lidt af en gang imellem, og du har sikkert ofte hørt nogen, der ironisk har sagt de er hypokondere, eller har drillet andre med de var det. Men det er faktisk sådan, at nogle af de mennesker, der har haft sygdommen i mange år, har fået ødelagt deres familie-, sociale- og arbejdsliv.
ANNONCE
Er du bange?
At lide af en fobi skulle ikke være genetisk arveligt, men undersøgelser viser, at en fobi kan udvikle sig, hvis ens forældre under ens barndom har været meget optaget af at tale om sygdom og sundhed og selv har lidt af en form for sygdomsangst. Det er også derfor, at man ved behandling af fobi og angst tager udgangspunkt i den bagved liggende årsag. Når man har bearbejdet den, er der chance for, at fobien vil forsvinde.

Fobier har tidligere i lægeverdenen været opfattet som en sygdom, der ikke kunne behandles, men i dag er der mange forskellige måder at behandle på. Der er psykoterapi, medicin mod angst - og mod hypokondri er der den kognitive terapiform. Den går ud på at lære hypokonderen at forholde sig til angsten, i stedet for at blive opslugt af den. Når hypokonderen ikke længere føler sig opslugt af angsten, er den onde cirkel, hypokonderen ellers har været fanget i, brudt.

Fobi former

Udover hypokondri, er der også en del andre kendte fobi former. Der er enkelt-fobi, hvor man er angst overfor enkelte ting, som ordet også siger. Det kan være for højder, for lukkede rum, eller nogle for specielle dyrearter som fugle. Der udover er der agorafobi, hvor man er bange for at færdes alene rundt, og føler angst ved uvante omgivelser eller situationer. Hvis man lider af det, kan man være bange for at køre med offentlige transport midler, gå i biografen eller forretninger.

Når man lider af social-fobi har man det næsten modsat. Her har man svært ved at være sammen med fremmede mennesker. Man frygter at komme til at opføre sig pinligt eller gøre noget forkert, og man har let ved at rødme, når man er sammen med folk. Socialangst kan komme til udtryk i, at man har præstationsangst, hvor man er bange for ikke at kunne leve op til folks forventninger.

Panikangst, er en form for angst, som opstår meget hurtigt og uforudsigeligt. Den ramte er ofte ikke klar over, hvad årsagen er til angstanfaldet, og denne form for angst kan udvikle sig til at blive værre med tiden, ved at man er bange for at det kommer igen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt