Aniston

Er du A eller B?

Lige meget hvad, så er du lovligt undskyldt

Kender du det? Alle synes, at du er totalt doven og utilnærmelig om morgenen. Og så brokker de sig over larmen sent om aftenen! Eller måske er du bare kedelig, og vennerne føler, at du ikke gider dem, fordi du aldrig har energi til at gå ud?
Er du A eller B?
Men du er lovligt undskyldt, for du kan ikke gøre for det; og måske burde man som ven eller veninde have forståelse for det, hvis den anden ikke lige er helt oplagt.

Det kan være svært, især hvis man er ekstremt A- eller B-menneske. Det hele ligger i vores gener, og det er ikke noget, vi sådan kan lave om på.

Er man frisk og udsovet klokken 6 om morgenen, mens man derimod bliver nødt til at gå i seng hen ad de 9-10 stykker om aftenen, er det ikke fordi, man er kedelig eller ikke har lyst til at socialisere sig.

Man kan bare ikke mere, for ens døgnrytme er anderledes.

Sådan har mange A-mennesker det. De slapper af om aftenen og har blot brug for at komme i seng, da de ikke kan holde sig vågne til midnat. Til gengæld får de lavet en masse om morgenen og om formiddagen, hvor deres koncentrationsevne fungerer bedst.

Omvendt har B-mennesker meget svært ved at stå op om morgenen, mens de sagtens kan holde sig vågne til langt over midnat. Det er natteravnene, som elsker at feste. Til gengæld kan det være svært for dem at passe skolen eller jobbet, især hvis de skal tidligt op.

Flere er B end A

Cirka 6 % af alle mennesker er ekstremt B-mennesker, mens kun 2 % er ekstremt A-mennesker. Men kigger man på et bredere udsnit, er det cirka 10-15 % af menneskeheden, der er A-mennesker, og 15-25 % der er B-mennesker. Tilbage er der 60-75 % af menneskeheden, der er normal, hvad sovevaner angår.
ANNONCE
Er du A eller B?
Sværest for B-mennesker

Det hele afhænger af, hvordan generne er kodet. De fleste mennesker har et indkodet døgn på 24-25 timer, mens A-menneskers døgn er lidt kortere og B-menneskers er lidt længere - nogle gange helt op til 28 timer.

Det betyder, at A-mennesker har lidt mere tid hver dag, mens B-mennesker har for få timer i døgnet. De kan ikke engang tilpasse sig en arbejdsuge, hvor de skal møde sent hver dag, da deres døgn vil blive ved med at forskyde sig.

Derfor kan det være svært for B-mennesker at få nok søvn.

Det handler om altid at vise stor disciplin og prøve på at gå i seng på samme tidspunkt, hver dag. Ligeledes bør man prøve på at stå op på samme tid, hver dag, også selvom man har fri.

En god idé er at tage et varmt bad, inden man går i seng, da det varme vand fremskynder trætheden. Man kan også smide fjernsynet ud af soveværelset samt fjerne bogen fra sengebordet, så der ikke er andet at tage sig til end at sove.

Ikke til nattearbejde

A-mennesker har ikke så svært ved at passe skolen eller arbejdet, medmindre det foregår om aftenen eller om natten. Hvis det er tilfældet, kan det forringe livskvaliteten drastisk. Men et godt råd til A-mennesker, der gerne vil ændre lidt på døgnrytmen, er at gå en tur hver aften og få lidt frisk luft, da det stimulerer kroppen og jager trætheden på flugt for en tid.
ANNONCE
Er du A eller B?
Derudover kan man sørge for at have mørke gardiner for vinduerne i soveværelset, for at holde dagslyset ude tidligt om morgenen. Derved snyder man hjernen til at tro, at det stadig er nat.

Kropstemperaturen

Kropstemperaturen har også noget at skulle have sagt. Temperaturen falder i løbet af natten og begynder først at stige et par timer før, man er klar til at vågne.

Forskellen mellem A- og B-mennesker er, at A-menneskers temperatur begynder at falde tidligere end B-menneskers, hvor B-menneskers temperatur ikke er særlig høj om morgenen, når vækkeuret ringer.

Ligeledes er der i generne koder for, hvor meget søvn, man har brug for - om man er lang- eller kortsover; og det har selvfølgelig også noget at sige.

Så, man kan aldrig komme helt udenom det. Man må blot prøve at indrette sit liv efter det.

Men summa summarum er, at det ikke altid er din fejl, hvis du ikke kan møde til tiden, eller hvis du bare ikke orker at gå ud lørdag nat.
ANNONCE
Del

Seneste nyt