Aniston

Er din deodorant farlig?

Lider du af parfumeallergi, eller vil du gerne undgå det?

Vidste du, at der findes allergistoffer i seks ud af ti deodoranter? Når du først er ramt allergien, skal du leve med den resten af livet. Har du lyst til det? Ellers tag dine forholdsregler, ved at læse videre.
Er din deodorant farlig?
Informationscenteret for Miljø & Sundhed har undersøgt 31 deodoranter til hverdagsbrug. Over halvdelen indeholder stoffer, der kan give problemer i forhold til allergi.

Forbrugere, der ønsker at minimere risikoen for allergi, skal se sig godt for, når de vælger deodorant til hverdagsbrug.

Af de 31 deodoranter som Informationscen-teret for Miljø & Sundhed har kigget nærmere på, indeholder de 18 et eller flere af de såkaldt særligt allergene parfumestoffer.

18 af deodoranterne er tilsat et eller flere af de 26 særligt allergiproblematiske parfume-stoffer. Mens fem deodoranter indeholder andre former for parfume. Kun otte af de 31 deodoranter er helt fri for stoffer, der kan være problematiske i forhold til allergi.

"Det er betænkeligt, at så stor en andel af helt almindelige deodoranter til hverdagsbrug indeholder parfume, der er på EU's liste over særligt allergiproblematiske parfumestoffer" siger Rikke Petersen, miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i Informationscenteret for Miljø & Sundhed.

Når det gælder kosmetik, er deodoranter blandt de hyppigste årsager til parfumeallergi. De første tegn på parfumeallergi fra deodoranter er et rødt udslæt i armhulerne. Har man først fået konstateret parfumeallergi, må man leve med det resten af livet.

"Vi opfordrer forbrugerne til at se sig godt for og læse indholdsdeklarationen. Eventuelt kan man vælge en deodorant helt uden parfume til hverdagsbrug, hvis man vil være på den sikre side."

Hun finder det positivt, at nogle producenter har valgt at udfase de 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer i deres produkter.

"Dog må vi understrege, at hvis man vil undgå risikoen for at udvikle parfumeallergi, er det bedst helt at undgå parfumerede produkter."

Undersøgelsen bygger på en screening af 31 deodoranter, som er købt i sommeren 2005. Testen er ikke 100 % markedsdækkende.

Læs mere om testen af deodoranter på: Miljø & Sundhed

For at sikre dig bedst muligt:

  • Køb deodoranter mærket med det nordiske miljømærke Svanen. Mærket garanterer, at deodoranten er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Desuden stiller mærket nogle krav til indholdsstoffernes sundhedsmæssige egenskaber. Se hvilke deodoranter, der er mærket med Svanen på Miljømærkesekretariatets hjemmeside.


  • Køb en roll-on, stick eller cremedeodorant. Alternativt kan du vælge en med fingerpumpe eller airspray uden miljøbelastende drivmidler, såsom propan, butan og dimethylether (DME). Når drivmidler nedbrydes, dannes der stoffer, som er medvirkende årsag til smog, skovdød med mere.


  • Vælg deodoranter uden parfume. Parfume kan være allergifremkaldende. Undgå derfor produkter, hvor der i indholdsdeklarationen står ordet "parfume", "parfum" eller "aroma".
ANNONCE
Er din deodorant farlig?
Vær særlig opmærksom på 26 duftstoffer, som er dokumenteret allergifremkaldende. Stofferne skal deklareres særskilt. Se listen over de 26 stoffer på Informationscenteret for Miljø & Sundheds hjem-meside.


  • Køb en deodorant uden konserveringsmidlerne butylparaben, isobutylparaben, propylparaben og isopropylparaben på grund af mulig hormon-forstyrrende effekt.


  • Køb en deodorant uden det antibakterielle middel triclosan, der er mistænkt for at kunne skabe antibiotikaresistens hos bakterier og dermed potentielt udgøre et sundhedsproblem.


  • Er du nogensinde i tvivl om hvad din deodorant indeholder, kan du slå de uforståelige latinske ord op i kemidatabasen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce