Aniston

Elefantpassernes børn

Underholdende, velskrevet og bare anderledes!

8 6 0 1
8 ud af 6 stjerner
Elefantpassernes børn
Peter Høegs seneste roman "Elefantpassernes børn" er en roman og lige netop dem - nemlig elefantpassernes børn.

Børnene hedder Peter, Tilte og Hans. Og nå ja, så er der også lige Basker. Men det er en hund, der dog har status som en af børnene. I hvert fald hvis man spørger Peter, som en elefantpassernes yngste søn.

Usædvanlige Familien Finø fra Finø
Peter, Tilte, Hans og Basker hedder Finø til efternavn, og det gør øen, de er vokset op på, også, og denne er intet mindre end Danmarks Gran Canaria, beliggende i Mulighedernes Hav, nær Anholt.

Ligesom øen er Familien Finø lidt ud over det sædvanlige.

Forældrene har tidligere været i myndighedernes søgelys på grund af svindel med mirakler. Og nu er de pludseligt forsvundet igen. Mon de er i gang med endnu en omgang fusk? Eller måske et tyveri?

Elefantpassernes børn ved det ikke. Men Peter og Tilte påbegynder en eftersøgning for at forhindre, hvad de mistænker er en ny forrykt plan.

Overvældende, usandsynlig og underholdende
Eftersøgningen på forældrene bliver hurtigt også til en flugt for børnene.

Den fører dem gennem de særeste adelige, kriminelle og religiøse miljøer og ind på nogle af livets store spørgsmål.

Børnene møder udfordringer, som kun kan overvindes med deres overvældende - og helt usandsynlige men meget underholdende - snarrådighed og tro på, at der er en dør ud i friheden, selv om alle veje synes at være lukkede.

Meget humortistisk anlagt Peter Høeg
Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke tidligere har læst nogle af Peter Høegs bøger.

Det er (vist nok) en fejl i min opdragelse, men ikke desto mindre er det sådan, det er.

Derfor har jeg heller ikke noget sammenligningsgrundlag.

Men "Elefantpassernes Børn" skulle, efter sigende, være mere humoristisk end hans tidligere skriverier.

Men den er ikke alene humoristisk. Den er også ret usædvanlig, som hele universet omkring Peter, Finø og alt det andet i romanen også er.

Alene navnene på alle personerne i bogen er meget usædvanlige. Man møder eksempelvis Alexander Bister Finkeblod, Thorkild Thorlacius, Vibe fra Ribe, Jakob Aquinas Bordurio Madsen, Kalle Kloak, Bermuda Svartbag og Pallas Athene med de store attributter.

Anderledes og vanvittig
Søde lille Peter, som fortæller hele historien om ham selv, forældrenes forsvinden og de mange skæve eksistenser fra Finø, er mere observant end en almindelig 14-årig knøs og har en humor, der er noget ud over det sædvanlige. Det er ret skægt at læse, for han har samtidig et ego, der er en hel bande af 14-årige værdig.

Historien er således interessant, anderledes, vanvittig, sjov og overdreven, og sproget i "Elefantpassernes børn" er utroligt godt og læseværdigt.

Og selvom intet er sikkert med Peter Finø fra Finø (heller ikke, om det er Peter Høeg i en ny, yngre udgave), hvis forældre i øvrigt ikke ejer et cirkus men som regel er at finde i kirken på Finø, så er en ting sikker herfra: "Elefantpassernes børn" er måske nok den første Peter Høeg bog, jeg har læst. Men det er ikke den sidste!

"Elefantpassernes børn" er skrevet af Peter Høeg og udgivet af Rosinante den 10. september 2010 til vejl. udsalgspris på 299,95 kr.
Del